Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hollywood smúti! Zomrel slávny režisér 70. rokov: Zažil búrlivý osobný život... Vražda milenky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Dan Steinberg)

Vo veku 82 rokov zomrel americký režisér a herec Peter Bogdanovich, ktorý sa preslávil začiatkom 70. rokov ako jeden z predstaviteľov takzvaného Nového Hollywoodu. O úmrtí umelca informovali okrem iného agentúra AP a časopis The Hollywood Reporter s odvolaním sa na jeho dcéru. Zomrel vo štvrtok ráno vo svojom dome v Los Angeles, uviedla Antonia Bogdanovichová.

Peter Bogdanovich sa narodil v roku 1939 v americkom štáte New York, jeho otcom bol srbský maliar. V 12 rokoch si začal viesť kartotéku svojich názorov na každý film, ktorý videl, pripomenul The Hollywood Reporter. V 16 rokoch študoval herectvo u legendárnej Stelly Adlerovej. Začínal ako filmový novinár a kritik, nakoniec sa stal filmovým režisérom.

Od začiatku bol považovaný za režiséra s výrazným autorským rukopisom, píše AP. Publikum aj kritiku Bogdanovich nadchol melancholickým čiernobielym filmom Posledné predstavenie z roku 1971, ktoré získalo osem nominácií na prestížnu cenu Oscar, z ktorých dve aj získal (za vedľajšie herecké role). O dva roky neskôr natočil Papierový mesiac, chválu zožala aj adaptácia románu Henryho Jamesa Daisy Millerová v roku 1974.

Peter Bogdonovich v roku 1981 (Zdroj: Repro foto Youtube/The Bobbie Wygant Archive)
Zobraziť galériu (2)
Peter Bogdonovich v roku 1981 (Zdroj: Repro foto Youtube/The Bobbie Wygant Archive)  (Zdroj: Repro foto Youtube/The Bobbie Wygant Archive)

Po bláznivej komédii Čo ďalej, pán doktor? (What's Up, Doc? - 1972) s Barbrou Streisandovou, nostalgickom Papierovom mesiaci (Paper Moon - 1973), kde za svoju rolu získala cenu Oscar len 10-ročná Tatum O'Nealová, kostýmovom príbehu Daisy Millerová (Daisy Miller -1974) a Nickelodeon (1976), začala Bogdanovichova kariéra upadať, za čo mohla vo veľkej miere násilná smrť  modelky Playboya. Bogdanovich má za sebou aj hereckú kariéru. Okrem iného si zahral malú rolu dídžeja vo filme Quentina Tarantina Kill Bill, či napr. rolu psychiatra v seriáli Sopranovci.

Svojím osobným životom vzbudzoval záujem bulvárnej tlače

Kvôli afére s modelkou a herečkou Dorothy Strattenovou, s ktorou natáčal film A všetci sa smiali (They All Laughed, 1981), sa o neho začala zaujímať bulvárna tlač. Strattenová bola vydatá a jej manžel ju aj seba zabil. K tragédii došlo pred uvedením Bogdanovichovho filmu A všetci sa smiali (They All Laughed): Strattenová v tejto snímke účinkovala vo svojej prvej hlavnej role po boku Audrey Hepburnovej. V roku 1988 si Bogdanovich vzal Dorothyinu dvadsaťročnú sestru Louisa, s ktorou chodil od jej 14 rokov. Známa bola aj jeho aféra s herečkou Cybill Shepherdovou, keď bol ešte ženatý s Polly Plattovou, pripomína AP. 

"Je to šok. Som zničený. Bol to úžasný a skvelý umelec," reagoval dnes na správu o Bogdanovichovom úmrtí režisér Francis Ford Coppola. \"Nikdy nezabudnem na premiéru Posledného predstavenia. Pamätám si, ako na konci diváci okolo mňa vyskočili a prepukol potlesk, ktorý trval pokojne 15 minút (..) Nech si navždy užíva vzrušenie nášho potlesku,\" dodal.

Viac o téme: Peter Bogdanovich
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu