Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšia rana pre Hollywood: Zomrela legendárna filmová hviezda... Ako prvý černoch získal Oscara!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP)

Vo veku 94 rokov zomrel herec, režisér a aktivista Sidney Poitier, prvá veľká černošská filmová hviezda Hollywoodu. Boj za rasovú rovnosť viedol vo filmoch mnoho desaťročí predtým, ako vznikli hnutia OscarsSoWhite a Black Lives Matter (Oscary sú také belošské a Na životoch černochov záleží), píše tlačová agentúra AFP. V piatok oznámil správu o Poitierovom úmrtí podpredseda vlády Bahám Chester Cooper.

Poitierovi rodičia boli farmári na Bahamách, syn sa im však narodil pred očakávaným termínom pôrodu v roku 1927, keď práve boli na návšteve Floridy, takže automaticky získal americké občianstvo. Vyrastal však na karibskom ostrove a do USA sa odsťahoval v 15 rokoch. "Moje detstvo bolo veľmi pestré, niekedy krušné, ale neľutujem," zveril sa Poitier, ktorý sa narodil predčasne 20. februára 1927 v americkom Miami ako siedme dieťa. 

Poitier, ktorý mal tak dvojaké americké a bahamské občianstvo, bol "ikonou, hrdinom, múdrym radcom, bojovníkom a národným pokladom", napísal na svojom oficiálnom účte na Facebooku Cooper. Ako herec sa celosvetovo preslávil hlavnými úlohami vo filmoch Džungľa pred tabuľou, Pánovi učiteľovi s láskou či Hádaj, kto príde na večeru.

Sidney Poitier v snímke Hádaj, kto príde na večeru (Zdroj: Repro foto YouTube/Sony Pictures Home Entertainment)
Zobraziť galériu (6)
Sidney Poitier v snímke Hádaj, kto príde na večeru (Zdroj: Repro foto YouTube/Sony Pictures Home Entertainment)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Sony Pictures Home Entertainment)

Pochádzal z chudobných pomerov. Keď mal Poitier 13 rokov, musel odísť zo školy a začať naplno zarábať. Vystriedal rôzne profesie: bol umývačom okien, poslíčkom, v armáde sa vypracoval na psychoterapeuta. Z prvého konkurzu v divadle ho vraj vyhodili, pretože text nevedel ani poriadne prečítať. Silnou vôľou sa však dokázal zbaviť prízvuku, naučil sa poriadne čítať a za pol roka, počas ktorého pracoval na vrátnici Amerického černošského divadla a tiež ako kulisár, skúsil šťastie znova. A uspel. 

Charizmou búral bariéry rasových predsudkov

Vďaka svojmu talentu a príjemnému výzoru sa Poitier vo svojej dobe dokázal vyrovnať vtedajším hviezdam bielej pleti. Jeho noblesný zjav budil dojem, že je čerstvým absolventom Harvardu: "Keď sa na pľaci objavil Sidney, nikto nehulákal ani nehovoril sprosto. Vyžarovala z neho taká silná charizma, že sa každý hneď správal lepšie," spomínal naň jeden z kolegov. Úspech slávil aj ako režisér a producent a dodnes zostáva jedným z najobľúbenejších amerických hercov 20. storočia.

Sidney Poitier v snímke Poľné ľalie (Zdroj: Repro foto YouTube/milkypirate99)
Zobraziť galériu (6)
Sidney Poitier v snímke Poľné ľalie (Zdroj: Repro foto YouTube/milkypirate99)  (Zdroj: Repro foto YouTube/milkypirate99)

Vo filmoch stvárňoval úlohy sebavedomých inteligentných mužov, ktorí museli zápasiť s rasovými predsudkami. Svojimi úspechmi pripravil Poitier priestor pre generácie budúcich umelecky aj komerčne úspešných filmových hviezd tmavej pleti, ako sú Eddie Murphy, Morgan Freeman, Denzel Washington alebo Wesley Snipes. Revolučným nástupom do sveta šoubiznisu bol vzorom aj pre ďalších umelcov alebo pre budúce športové hviezdy, ktoré všetky spájala odlišná farba pleti.

V roku 1963 sa stal prvým černochom, ktorý získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo filme Poľné ľalie. V 50. a 60. rokoch bol symbolom boja proti rasizmu. Na Oscara bol ako prvá černošská hviezda nominovaný už za film Útek v reťaziach z roku 1958 (s Tonym Curtisom) a o šesť rokov neskôr ho získal za výkon v hlavnej úlohe v spomínanej snímke Poľné ľalie. Pri preberaní historického ocenenia Poitier elegantnému publiku prevažne belošských kolegov povedal: "K tejto chvíli viedla dlhá cesta." Trvalo však až 38 rokov, kým úspech v tejto kategórii znova dosiahol Denzel Washington.

Na archívnej snímke z 13. apríla 1964 Poitier pózuje s Oscarom za najlepšieho herca v hlavnej úlohe za film Poľné ľalie (Zdroj: TASR/AP)
Zobraziť galériu (6)
Na archívnej snímke z 13. apríla 1964 Poitier pózuje s Oscarom za najlepšieho herca v hlavnej úlohe za film Poľné ľalie (Zdroj: TASR/AP)  (Zdroj: TASR/AP)

Získal aj čestného Oscara za výnimočné výkony

Poitier vyvažoval úspech zmyslom pre povinnosť vyberať si filmové projekty, ktoré sa zaoberali fanatizmom a spoločenskými stereotypmi. Takými boli napríklad filmy Hádaj, kto príde na večeru z roku 1967 a V žiari noci. V tomto roku sa stal najzárobkovejším hercom v Hollywoode. Poitier sa v nasledujúcich rokoch stiahol viac do ústrania a venoval sa kampani za nezávislosť Baham, ktorú karibský ostrov dosiahol v roku 1973.

Poitier dostal v roku 2002 aj čestného Oscara za "výnimočné výkony" na striebornom plátne a za "dôstojnosť, štýl a inteligenciu" mimo neho. "Túto cenu prijímam v mene všetkých afroamerických hercov a herečiek, ktorí prišli predo mnou ešte v ťažkých rokoch a na ktorých pleciach som mal tú výsadu stáť a vidieť, kam by som mohol ísť," povedal Poitier. Takisto pochválil "vizionársky výber hŕstky amerických" producentov, režisérov a šéfov filmových štúdií, ktorí sa nebáli postaviť za vec rovnoprávnosti napriek ťažkostiam, ktoré im takýto postoj mohol spôsobiť.

Sidney Portier drží Oscara v roku 2002 (Zdroj: SITA/AP Photo/Doug Mills, File)
Zobraziť galériu (6)
Sidney Portier drží Oscara v roku 2002 (Zdroj: SITA/AP Photo/Doug Mills, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Doug Mills, File)

Zhodou okolností v tú noc v roku 2002 prevzal Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe práve Washington a Halle Berryová sa stala prvou – a jedinou – Afroameričankou, ktorá zvíťazila v kategórii najlepšia herečka. "Vždy pôjdem vo vašich šľapajach," povedal vtedy Washington. "Nie je nič, čo by som robil radšej, pane," dodal. 

Francúzsko udelilo Poitierovi 18. mája 2006 na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Cannes svoje najvyššie umelecké ocenenie, titul Le chevalier des Arts et Letters (rytier umenia a literatúry) za odstránenie bariér pre černošských hercov v Hollywoode. Najvyššie ocenenie Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) za celoživotný prínos si Poitier prevzal v roku 2016.

Mal šesť detí, množstvo vnúčat a pravnúčat

V televízii stvárnil Poitier ikony dejín, ako bol prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Nelson Mandela a prvý černošský sudca amerického Najvyššieho súdu Thurgood Marshall. V roku 1974 získal od britskej kráľovnej Alžbety II. rytiersku hodnosť. V roku 1997 sa Poitier ujal ceremoniálneho postu bahamského veľvyslanca v Japonsku. V roku 2009 mu vtedajší americký prezident Barack Obama udelil prezidentskú medailu slobody – najvyššie vyznamenanie v USA pre civilistov. 

Sidney Poitier bol priekopnícka černošská filmová hviezda (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles, File)
Zobraziť galériu (6)
Sidney Poitier bol priekopnícka černošská filmová hviezda (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles, File)

Svoje súkromie si herec vždy chránil. Z prvého manželstva s tanečnicou Juanitou Hardyovou má štyri dcéry (Beverly, Pamelu, Sherri a Ginu). S druhou manželkou, o niekoľko rokov mladšou kanadskou herečkou Joannou Shimkusovou počal ďalšie dve dcéry (Aniku a Sydney). Práve krásna Sydney Tamiia sa rozhodla ísť v otcových stopách. Poitier, v posledných rokoch už niekoľkonásobný pradedo miloval okrem svojej rodiny aj šport, hlavne tenis, golf a plávanie.

Viac o téme: Sidney Poitier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu