Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jeden z najväčších komediálnych talentov: Muž s gumenou tvárou! Jim Carrey dokáže zahrať všetko

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/AP/Richard Shotwell, Joel Ryan/Invision)

Len máloktorý herec, ktorý svoj úspech spočiatku založil na prvoplánovej komike, dokázal uspieť aj v úlohách odlišného charakteru. Jednou z mála výnimiek je Jim Carrey, ktorého gumová tvár nečakane zvážnela vo filmoch Truman Show či Večný svit nepoškvrnenej mysle.

Jeden z najväčších komediálnych talentov prelomu storočia, narodený 17. januára 1962, v posledných rokoch trochu zapadol. Dokázal sa však zase vrátiť, veľkú príležitosť dostal Carrey hlavne v seriáli Na smiech. 

Vraj býval zakríknuté dieťa

Malý James Eugene Carrey vraj býval zakríknuté dieťa, v tretej triede ale zistil, že má dar rozosmiať svojich spolužiakov. Táto schopnosť však spôsobila, že sa ako teenager stával dosť neznesiteľným. Keď si učiteľka v siedmej triede už nevedela rady s jeho opičkami a neustálym vyrušovaním, uzavrela s ním dohodu: keď bude celý deň dávať pozor, môže za odmenu na konci vyučovania predviesť zopár výstupov.

Jeden z najväčších komediálnych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Richard Shotwell, Joel Ryan/Invision)

Jeden z najväčších komických talentov

V polovici 70. rokov minulého storočia sa tak v kanadskom Toronte zrodil jeden z najväčších komických talentov svojej generácie. Pri filme pritom herec, ktorého filmy neskôr plnili kiná po celom svete, prerazil až relatívne neskoro, v tridsaťdva. V 80. rokoch sa síce televízny komik Carrey objavil v niekoľkých filmoch, napríklad komédii Peggy Sue sa vydáva, hviezdu z neho ale urobil až film Ace Ventura: Zvierací detektív (1994). Príbeh excentrického detektíva, ktorý sa zaoberá hľadaním zatúlaných domácich miláčikov, Carreyho konečne katapultoval medzi hollywoodske hviezdy.

Jeden z najväčších komediálnych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Richard Shotwell, Joel Ryan/Invision)

Obrovský úspech mu pomohli zabudnúť na neradostné detstvo

Divákov uhranula komika plná grimas, škľabov a neuveriteľných polôh hercovho extrémne ohybného tela. Tak ho mohli vidieť aj vo filmovom spracovaní komiksu Maska alebo komédii Blbý a blbší (oba 1994). Tieto filmy sa znovu stali kasovými trhákmi, v roku 1996 sa Carrey zaradil medzi najlepšie platených hercov sveta - za film Cable Guy dostal 20 miliónov dolárov. Sláva a peniaze umožnili Carreymu zabudnúť na neradostné dospievanie – v 16 rokoch musel odísť zo školy, keď jeho otec stratil prácu. Rodina sa pretĺkala, ako sa dalo, jednu dobu dokonca žili v stane na záhrade u príbuzných.

Jeden z najväčších komediálnych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Richard Shotwell, Joel Ryan/Invision)

Krátko potom, čo dosiahol prvé veľké úspechy, sa po ôsmich rokoch manželstva rozviedol s Melissou Womerovou (majú spolu dcéru Jane) a oženil sa s herečkou Lauren Hollyovou, s ktorou sa zblížil pri natáčaní Blbého a blbšieho. S ňou ale vydržal iba deväť mesiacov - trpezlivosť vtedy stratila skôr Hollyová. Pitky a velikášsky spôsob života nakoniec priviedli Carreyho pri módnej prehliadke v New Yorku v roku 1997 na mólo, kde sa objavil nahý, len s ponožkou na intímnych partiách.

Moment, kedy dokázal, že má na viac

Po prvých filmoch kritika nad Carreym lámala palicu a radila ho do škatuľky pitvorivých klaunov. Až vo filme Truman Show (1998) dokázal, že má na viac. Za rolu muža, ktorého život je vlastne televízny seriál, Carrey získal Zlatý glóbus a film bol nominovaný na Oscara za réžiu či scenár. Po Truman Show to vyzeralo, že sa Carrey preorientuje na vážnejšie herectvo, keď si ho Miloš Forman vybral do titulnej role filmu Muž na Mesiaci. Carrey sa tu doslova prevtelil do postavy newyorského komika Andyho Kaufmana a druhýkrát si mohol dať na krbovú rímsu pozlátenú zemeguli.

Jeden z najväčších komediálnych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Richard Shotwell, Joel Ryan/Invision)

Nakoniec sa vrátil k osvedčenému žánru, keď v roku 2000 hral v komédii Ja, moje druhé ja a Irena a vo vianočnej komédii Grinch. V roku 2003 úspešne zaútočil na peňaženky divákov bláznivou komédiou Božský Bruce (za ktorú vyinkasoval honorár 25 miliónov dolárov) a rok potom prišiel jeho najambicióznejší film – Večný svit nepoškvrnenej mysle. Mnohovrstevný film zožal rešpekt kritikov predovšetkým za scenár, ale uznanie si získali aj predstavitelia hlavných rolí - Jim Carrey a Kate Winsletová -, okrem iného nominovaní na Zlatý glóbus.

Jeden z najväčších komediálnych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Richard Shotwell, Joel Ryan/Invision)

Potom však začala Carreyho kariéra trochu upadať, po celkom úspešnej gay komédii I love You Phillip Morris prišlo napríklad trochu sklamanie s Návratom blbého a blbejšieho (2014) - skalní fanúšikovia žánru si ale aj tak prišli na svoje. Pred dvoma rokmi – len pár týždňov pred vypuknutím pandémie koronaviru – potom prišlo do kín filmové spracovanie počítačovej hry Ježek Sonic, kde Carrey zažiaril ako zlý doktor Robotnik (a vlani pribudol druhý diel). V rovnakej dobe pripútal divákov k obrazovkám v seriáli K smíchu, kde hrá životom sklamaného detského komika. Výkon mu vyniesol ďalšiu nomináciu na Zlatý glóbus.

Viac o téme: Jim CarreyBlbý a blbší
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu