Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Herecké hviezdy ukázali SRDCE: DiCaprio daruje Ukrajine astronomickú sumu... Takto pomáhajú ďalší

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, sa celý svet spojil, aby sa snažil tejto krajine pomôcť a zastaviť inváziu. Z krajiny denne utekajú desaťtisíce ľudí a po celom svete sa vzniesla vlna kritiky kvôli vojnového konfliktu, ale aj solidarity s okupovanou krajinou. Do nej sa zapojili aj známe osobnosti, medzi ktorými je napríklad herec Leonardo DiCaprio či herečka Mila Kunis.

Americký herec Leonardo DiCaprio previedol desať miliónov amerických dolárov Ukrajine, kde od 24. februára zúri vojna po napadnutí ruskými vojskami. Obrovský dar je určený ozbrojeným silám Ukrajiny. 47-ročná hviezda z Titanicu má k vojnou zmietanému národu osobný vzťah, keďže jeho stará mama z matkinej strany Helene Indenbirken sa narodila v Odese. V roku 1917 emigrovala s rodičmi do Nemecka.

K svojej babičke mal DiCapro blízko, podľa viacerých správ vždy podporovala jeho hereckú kariéru. Indenbirken zomrela vo veku 93 rokov v roku 2008. Sprevádzala DiCapria na premiéry mnohých jeho filmov. Hercov dar Ukrajine oznámil Medzinárodný vyšehradský fond, uvádza Polish News

Leonardo DiCaprio (Zdroj: TASR/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)
Zobraziť galériu (4)
Leonardo DiCaprio (Zdroj: TASR/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Prostriedky Ukrajine darovalo aj niekoľko ďalších hercov a osobností

Minulý týždeň herečka Mila Kunis a jej manžel, herec Ashton Kutcher uviedli, že darujú viac ako 3 milióny dolárov, ktoré získali prostredníctvom zbierky. Poputujú napríklad aj do Airbnb.org a Flexport.org, ktoré poskytujú bezplatné krátkodobé ubytovanie a organizujú tiež dodávky zásob utečencom. „Udalosti, ktoré sa odohrali na Ukrajine, sú zničujúce. Na tomto svete nie je miesto pre tento druh nespravodlivého útoku na ľudstvo," uviedla Kunis vo videu na Instagrame povedala, ktorá sa narodila v Černoviciach na Ukrajine.

Ashton Kutcher a Mila Kunis (Zdroj: SITA/AP/Peter Barreras/Invision)
Zobraziť galériu (4)
Ashton Kutcher a Mila Kunis (Zdroj: SITA/AP/Peter Barreras/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Peter Barreras/Invision)

„Vždy som sa považoval za Američanku, hrdú Američanku. Milujem všetko, čo táto krajina urobila pre mňa a moju rodinu. Ale dnes som nikdy nebola hrdšia na to, že som Ukrajinka," povedala.

Ďalšia pomoc 

Do pomoci sa rozhodla zapojiť aj autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka J. K. Rowlingová. Podľa portálu Sky News vyčlení autorka 1 milión libier na podporu detí, ktoré majú počas konfliktu nejasnú budúcnosť.

Jeden milión dolárov darujú herci a manželia Blake Lively a Ryan Reynolds cez partnerstvo s neziskovou organizáciou USA pre UNHCR. Ako uviedli, obaja sa cítia „šťastní," že môžu pomôcť ukrajinským utečencom. "Neviem si predstaviť, aké to je opustiť svoj domov a neviem si predstaviť, aké to je opustiť svoj domov do hodiny,“ povedal Reynolds podľa magazínu Hola.

Blake Lively a Ryan Reynolds (Zdroj: SITA/AP/Brent N. Clarke/Invision)
Zobraziť galériu (4)
Blake Lively a Ryan Reynolds (Zdroj: SITA/AP/Brent N. Clarke/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Brent N. Clarke/Invision)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj otvorene žiadal svet o vojenskú aj finančnú podporu, keďže ruská invázia na Ukrajinu si v krajine vyberá vysokú daň. Pre ľudí z celého sveta, ktorí chcú prispieť, bol zriadený ukrajinský bankový účet.

Viac o téme: Leonardo DiCaprioUkrajina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu