Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jedna z najväčších hviezd a sexsymbol svojej doby: Dietrich nastavila trendy a ostro odsúdila nacizmus!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia)

Nemecká herečka a speváčka Marlene Dietrichová bola jednou z najväčších filmových hviezd a sexuálnym symbolom svojej doby. Hviezdu prvej veľkosti z nej urobil nemecký film Modrý anjel z roku 1930, v ktorom ju režisér Josef von Sternberg pretvoril do provokujúcej, drzej, ľahko vulgárnej a veľmi príťažlivej barovej speváčky.

Ešte pred vojnou presídlila do Hollywoodu, kde točila s najvýznamnejšími režisérmi a hrala po boku mnohých hviezdnych hercov. Herečka, ktorá vďaka svojej popularite nastavila trendy a stala sa vzorom pre ďalšie slávne hviezdy, zomrela pred 30 rokmi 6. mája 1992 v Paríži.

Ostro odsudzovala nacizmus

Berlínska rodáčka (narodená 27. decembra 1901) zaujala ostro nesúhlasný postoj k nemeckému nacizmu a prijala americké štátne občianstvo. Mnohí krajania jej po vojne vyčítali, že spievala americkým vojakom v zákopoch severnej Afriky, Talianska a Francúzska, odkiaľ útočili na rozpadajúce sa Nemecko. V USA za to ako prvá žena dostala Medailu slobody.

Jedna z najväčších hviezd
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia)

K najznámejším filmom, v ktorých Dietrichová účinkovala, patrí Šanghajský expres natočený v roku 1931 a ďalej filmy Plavovlasá Venuša, Žena a Tatrman a Maroko pochádzajúce tiež zo Sternbergovej tvorivej dielne. Neskôr pracovala napríklad s Orsonom Wellesom na filme Dotyk zla (1957), významný je aj Norimberský proces Stanleyho Kramera z roku 1961.

Iný pohľad na život

Medzi najznámejšie piesne patrí jej verzia hitov Lili Marleen alebo skladba Where Have All The Flowers Gone (Povedz, kde tie kvety sú). V roku 1984 vydala Dietrichová vlastný životopis, po slovensky vyšiel pod názvom To som ja o sedem rokov neskôr.

Jedna z najväčších hviezd
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia)

Tesne po jej smrti vyšla v New Yorku biografická kniha, jej český preklad mal názov Moja matka Marlene Dietrichová. Autorkou bola jej dcéra Maria Rivaová (narodená 1924), ktorá demaskovala tajomstvom zahalenú ikonu dosť surovým spôsobom. Obe verzie sa tak podstatne rozchádzajú.

Viac o téme: Marlene Dietrich
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu