Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SMUTNÁ správa z Česka: Zomrel legendárny herec Josef Abrhám (†82)!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia)

Vo veku 82 rokov zomrel v pondelok v podvečer jeden z najpopulárnejších českých hercov Josef Abrhám, mal 82 rokov. Informáciu denníka Blesk potvrdil ČTK jeho syn Jozef Abrhám mladší. Len pred pár mesiacmi pochoval svoju životnú partnerku Libušu Šafránkovú.

Abrháma preslávili role všelijakých fešákov, zvodcov, lekárov alebo falošných vrchných, role humorné aj vážne. Najviac zo všetkého sa zapísal divákom do pamäti ako záletný doktor Blažej zo seriálu Nemocnica na okraji mesta alebo ako podvodník vo filme Vrchní, prchni! Vlani v júni zomrela jeho manželka, herečka Libuša Šafránková.

Mal choré srdce a iné problémy, odišiel necelý rok po svojej manželke

Pre choré srdce a iné zdravotné problémy bol tento herec v poslednom období pripútaný na invalidný vozík, píše spravodajský server iDnes.cz. Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe. V 60. rokoch minulého storočia pôsobil v pražskom Divadle na Vinohradoch a v Činohernom klube. Krátko pôsobil aj v Národnom divadle v Prahe.

Abrhám sa tiež predstavil v úlohe spisovateľa a dramatika Karla Čapka v životopisnej dráme Člověk proti zkáze (1989) alebo ako slávny Jaroslav Hašek vo filme Velká cesta (1963). Od roku 1976 bol ženatý s herečkou Libušou Šafránkovou a majú spolu syna Josefa. Šafránková zomrela 9. júna 2021 vo veku 68 rokov.

Jedna z ikon českého filmu

Krátko po oznámení hercovho úmrtia zaplavili sociálne siete príspevky kolegov či politikov, ktorí si pripomínajú jeho herecké umenie. "Správa o smrti Jozefa Abraháma ma veľmi rozosmutnila. Spomínam na jeho herecké umenie, veľa ikonických rolí, jeho veľkú noblesu, šarm a nadhľad. Česť jeho pamiatke," napísal minister kultúry Martin Baxa (ODS).

Josef Abrhám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Verejnosť si ho obľúbila predovšetkým vďaka jeho účinkovaniu vo filme a televízii. Pred kamerou Abrhám debutoval vo filme Strop (1961) v réžii Věry Chytilovej. Rad zaujímavých rolí priniesla Abrhámovi už šesťdesiate a sedemdesiate roky 20. storočia, okrem iného v snímkach Každý deň odvahu, Dita Saxová, Penzión pre slobodných pánov, Partie krásneho dragouna či Holka na zabitie. V roku 1976 sa objavil v epizódnom parte v komédii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podajte mi pero! a s ním prišiel zásadný obrat k úsmevným snímkam.

Nezabudnuteľné úlohy

Titulné a vďačné úlohy hral Abrhám v komédiách Guľový blesk či Vrchní, prchni!, v rozvernej Menzelovej adaptácii románu Vladislava Vančuru Koniec starých čias či v Žobráckej opere. Abrhámovou najvýraznejšou rolou z poslednej doby bol part padlého kancelára vo filmovom debute Václava Havla Odchádzanie z roku 2011, ktorou si bývalý prezident splnil svoj režisérsky sen.

Snímka na motívy rovnomennej Havlovej hry bola kritikou prijatá skôr rozpačito. V roku 2016 sa Abrhám objavil aj v úlohe svätého Jozefa v rozprávke Anjel Pána 2 spoločne s mnohými ďalšími hereckými hviezdami. V roku 2020 obdržal Jozef Abrhám Cenu Thálie za celoživotné dielo.

Viac o téme: Josef AbrhámLibuša Šafránková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu