Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kolegovia spomínajú na Abrháma: VIDEO S Libuškou boli nerozlučná dvojica! Po jej odchode veľmi trpel

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Ako na nerozlučnú dvojicu, ktorá často tvorila pár aj pred filmovou kamerou či na javisku, spomínajú kolegovia a priatelia na herca Jozefa Abrháma a Libušu Šafránkovú. Po necelom roku od úmrtia Šafránkovej zomrel v pondelok jej manžel Jozef Abrhám.

"Sú chvíle, ku ktorým sa ťažko dá niečo povedať. Keď odíde výnimočný a v tomto prípade aj blízky človek... Strašne to ľutujem a myslím na jeho rodinu, vnukov a všetkých blízkych. Bude mi po ňom smutno a myslím, že tu bude strašne chýbať," povedal herec a riaditeľ Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.


SMUTNÁ správa z Česka: Zomrel legendárny herec Josef Abrhám (†82)!


Budeme ich mať stále pre očami

Doplnil, že donedávna Abrhám so Šafránkovou pri ňom hrali vo videosekvenciách zo záznamu Bogarda a Bergmanovú v hre Zahraj to znova, Sam.

"Hrali sme to asi štyristokrát. Na koniec na poctu Líby (Šafránkovej) som sa rozhodol, že už to predstavenie ukončíme. Bola naň veľká návštevnosť a dalo by sa hrať ešte niekoľko rokov, ale už mi to pripadlo nepatričné. Budeme ich mať obaja dvaja stále pred očami," uviedol.

Kolegovia spomínajú na Abrháma:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

"Josef Abrhám bol tvorca, ktorý najvýznamnejším spôsobom ovplyvnil podobu herectva v českom divadle aj v širšom európskom kontexte. Každé predstavenie bolo predovšetkým stretnutím s Jozefom Abrhámom ako s osobnosťou, ktorá zastáva hodnotovo silný vzťah k svetu," povedal Jan Burian, generálny riaditeľ Národného divadla, kde Abrhám tiež pôsobil.

So synom
Zobraziť galériu (5)
So synom  (Zdroj: profimedia)

Prevratný spôsob herectva

Podľa neho boli Abrhámove divadelné postavy vždy autentickým a pravdivým vyjadrením Abrháma ako človeka i umelca.

"Tento v 60. rokoch prevratný spôsob herectva sa v českom divadle uplatňuje aj dnes a medzi jeho významných nástupcov patrí napríklad súbor Dejvického divadla. Josef Abrhám bol mimoriadne populárny tvorca, ktorý nestratil sám seba v bulvári a uchoval si vlastnú umeleckú a morálnu integritu po celú dobu svojej kariéry. Aj preto bol jedným z najobľúbenejších hercov Václava Havla," doplnil Burian.

S Václavom Havlom
Zobraziť galériu (5)
S Václavom Havlom  (Zdroj: profimedia)

Nerozlučná dvojica, Abrhám jej odchodom trpel

"Oni boli s Libuškou dlhé roky nerozlučné dvojice a ja som mala tú možnosť s nimi natáčať film Všetci moji blízki. Bolo to nezabudnuteľné natáčanie, oni boli hrozne vtipní a pán Abrhám bol neuveriteľný," povedala herečka Tereza Brodská.

Na pohrebe svojej manželky a životnej partnerky
Zobraziť galériu (5)
Na pohrebe svojej manželky a životnej partnerky  (Zdroj: profimedia)

Spriatelili sa a s Brodskej manželom, fotografom Herbertom Slávikom, stretávali sa a on ich niekoľkokrát fotil. "Pán Abrhám bol vždy pri tom, keď sa fotila sama Libuška a to fotenie jej spestroval. Bolo to roztomilé. Takže teraz už sú spolu a možno je to tak asi správne, pretože myslím, že jej odchodom dosť trpel," dodala Brodská. Šafránková zomrela minulý rok v júni, na posledných záberoch bol Abrhám na vozíčku aj kvôli zdravotným problémom a z jej odchodu bol veľmi smutný a strhaný.

Viac o téme: Libuše ŠafránkováJosef Abrhám
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu