Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka Čaputová spomína na elegána českého filmu: V Abrhámovi strácame veľkú osobnosť!

(Zdroj: TASR/Martin Baumann, Profimedia)

Divadelný a filmový svet stráca v českom hercovi Josefovi Abrhámovi veľkú osobnosť, no jeho herecké umenie ostáva pre ľudí naďalej živé. Na sociálnej sieti to v reakcii na úmrtie herca uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Silnou stránkou Abrháma bol podľa Čaputovej inteligentný humor, ktorým obdaril svoje postavy vo filmoch a komédiách. "Ako falošný 'vrchní' Dalibor Vrána či knieža Megalrogov vo filme Konec starých časů je navždy zapísaný v našich srdciach," povedala.


Kolegovia spomínajú na Abrháma: VIDEO S Libuškou boli nerozlučná dvojica! Po jej odchode veľmi trpel


Jeho predkom bola významná slovenská osobnosť

Hlava štátu poukázala, že hercova mama bola Slovenka a jeho predkom bol evanjelický farár a spisovateľ Jozef Hollý. "Korene Josefa Abrháma sa spájali so Slovenskom – hercova mama bola Slovenka, jeho predkom bol evanjelický farár a spisovateľ Jozef Hollý. Aj svoje prvé herecké skúsenosti získaval Josef Abrhám na bratislavskej VŠMU pod vedením Andreja Bagara," uviedla na sociálnej sieti.

"Bol tiež nositeľom vysokého štátneho vyznamenania SR, ktoré mu udelil môj predchodca," podotkla Čaputová. Český herec Josef Abrhám zomrel vo veku 82 rokov, necelý rok po úmrtí svojej manželky, herečky Libuše Šafránkovej. "Silnou stránkou Josefa Abrháma bol inteligentný humor, ktorým obdaril svoje postavy v nezabudnuteľných filmoch a komédiách," uviedla Čaputová. V roku 2019 vtedajší slovenský prezident Andrej Kiska udelil Abrhámovi vysoké štátne vyznamenanie za zásluhy o rozvoj v oblasti kultúry, divadelného a filmového umenia. 

Viac o téme: Libuše ŠafránkováJosef AbrhámZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu