Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozprávková Zlatovláska či princezná, ktorá dostala výprask: Túžila byť veterinárkou, dnes už nehrá

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto YouTube/ludvik6)

Ako pôvabnú Zlatovásku či zootechničku Janičku z filmu Utrpenie mladého Boháčka poznajú diváci herečku Jorgu Kotrbovú, ktorá v apríli oslávila 75 rokov. Na filmovom plátne sa preslávila ako mladučká vo filme Trápení, hrala v niekoľkých komédiách, známa je aj z divadla a dabingu.

Herečka s nezvyklým severským menom vynikla vo filmových a televíznych rolách ako prototyp súčasných, emancipovaných, často sebeckých a arogantných dievčat a mladých žien, atraktívnych, žiaducich, ale často neverných a povrchných.

Odvážna nohatá Lenka s ťažkými blonďavými vrkočmi a chlapčenským správaním v Trápení, nežná Zlatovláska po boku Petra Štěpánka, ale aj rozmarná čiernovlasá princezná, trápiaca svoje okolie mlčaním v rozprávke Honza málem králem vedľa Jiřího Korna - tým všetkým bola Korga Kotrbová na plátne. 

Jorga Kotrpová v rozprávke Honza málem králem (Zdroj: Repro foto YouTube/Leonit64)
Zobraziť galériu (4)
Jorga Kotrpová v rozprávke Honza málem králem (Zdroj: Repro foto YouTube/Leonit64)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Leonit64)

Filmovať začala už v 14 rokoch, keď plachú školáčku obsadil režisér Karel Kachyňa do hlavnej úlohy lyrického príbehu o dievčati osamotené v spoločnosti rovesníkov, ktorá sa spriatelí s divokým koňom. Kachyňov šiesty zmysel pre nádejné talenty nesklamal a mladučká Jorga sa razom stala hviezdou, pretože sa svojej úlohy zhostila s mimoriadnym citom. A na základe tejto úlohy jej ponúkli vo vinohradskom divadle záskok za tehotnú členku súboru v Millerovom Hone na čarodejnice. Jorgu úloha Betty Parisovej úplne pohltila.

Lenka Kotrbová ako 14-ročná vo filme Trápení (Zdroj: Repro foto YouTube/Павло Клочко)
Zobraziť galériu (4)
Lenka Kotrbová ako 14-ročná vo filme Trápení (Zdroj: Repro foto YouTube/Павло Клочко)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Павло Клочко)

Najskôr túžila byť veterinárkou, herecká skúsenosť všetko zmenila

Vďaka skúsenosti na javisku opustila svoj sen študovať veterinárne lekárstvo a začala sa poctivo pripravovať na prijímacie skúšky na DAMU. Túto školu ukončila v roku 1969 a nastúpila do angažmánu v pražskom Realistickom divadle (dnešné Švandovo divadlo) na Smíchove, od roku 1993 bola členkou Divadla Na zábradlí. 

V roku 1969 okrem filmu Utrpenie mladého Boháčka stvárnila aj spisovateľku Cibulovú vo filmovom prepise románu Jozefa Škvoreckého Flirt se slečnou Stříbrnou. V 70. rokoch hrala väčšiu rolu v niekoľkých rozprávkach a komédiách (Honza málem kráľom, Ja už budu hodný, dědečku), predstavila sa napríklad aj v komédiách Pátek není svátek či V podstatě jsme normální.

Jorga Kotrbová vo filme V podstatě jsme normální (Zdroj: Repro foto YouTube/PAUL BRAQUA)
Zobraziť galériu (4)
Jorga Kotrbová vo filme V podstatě jsme normální (Zdroj: Repro foto YouTube/PAUL BRAQUA)  (Zdroj: Repro foto YouTube/PAUL BRAQUA)

V súčasnosti už nehrá

V 80. rokoch sa pomaly od filmu odkláňala, viac sa realizovala na javisku a renomé získala aj ako skvelá dabérka (M.A.S.H). V 90. rokoch hrala napríklad v komédii Zdeňka Tyce UŽ, v ktorej v úlohe svojráznej tety opäť dokázala, že aj keď jej roky pridala na vráskach, zďaleka jej neubrala na profesionálnej ľahkosti a verve, s ktorými sa pred filmovou kamerou vždy pohybovala.

Jej manželom bol herec Zdeněk Žák, jej dcéra Tamara Kotrbová-Komínková je aj herečka. "Dnes kedysi obľúbená a vyhľadávaná herečka už niekoľko rokov nehrá a ani nedáva rozhovory. Už pred časom sa odsťahovala z Prahy na vidiek, kde kúpila domček a kde si užíva radosť spokojnej penzistky a babičky," uvádza český portál novinky.cz.

Viac o téme: Jorga Kotrbová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu