Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legendárna tanečníčka SĽUKU a herečka: Dostala hlavnú úlohu v prvom slovenskom farebnom filme

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)

Od roku 1949, kedy vznikol Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) v ňom bola tanečnou majsterkou nepretržite takmer tri desaťročia - až do roku 1976. Heda Melicherová zasvätila celý svoj život folklóru. 20. mája uplynulo od narodenia bývalej sólistky SĽUK-u, tanečnej pedagogičky a dramaturgičky 90 rokov.

Hedviga (Heda) Melicherová sa narodila 20. mája 1932 v Bratislave. Rodičia ju ešte ako malú školáčku zapísali do baletnej školy. Po absolvovaní dievčenského gymnázia sa prihlásila na štúdium tanečnej pedagogiky na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ktorú ukončila v roku 1961.

Heda Melicherová
Zobraziť galériu (7)
Heda Melicherová  (Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)

Venovala sa tiež pedagogickej činnosti a výchove techniky i metodiky slovenského ľudového tanca. Podieľala sa na vypracovaní novej koncepcie tanečného školstva, do ktorej bola zahrnutá aj výchova profesionálnych ľudových tanečníkov. Do roku 1995 vyučovala Ľudové tance a tiež Pohybovú výchovu na Konzervatóriu v Bratislave.

Ľudové tance presadila ako jeden z hlavných predmetov a nakoniec aj ako maturitný predmet na tejto škole. Aktívne sa tiež podieľala na založení Hudobnej a tanečnej školy, neskoršie Tanečného konzervatória. V roku 2003 sa vrátila do SĽUK-u a pracovala v ňom na pozícii archivárky umeleckej prevádzky.

Ivan Mistrík a Heda Melicherová vo filme Balada o Vojtovej Marine (Zdroj: Repro foto YouTube/Ivan Pironciak)
Zobraziť galériu (7)
Ivan Mistrík a Heda Melicherová vo filme Balada o Vojtovej Marine (Zdroj: Repro foto YouTube/Ivan Pironciak)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Ivan Pironciak)

Diváci mohli Hedvigu Melicherovú obdivovať v sólistických partoch v tancoch Dupák, Kresák, Drobná, Záletník, Žiarlivosť bez príčiny, Hviezdnatá noc, Vlachiko, Žartovný tanec z Myslavy, Povesť o Jánošíkovi a jeho hôrnych chlapcoch, Podpolianska mlaď a v mnohých ďalších.  

Jej tanečné majstrovstvo bolo charakteristické sviežosťou a bezprostrednosťou tanečného prejavu, majstrovským zvládnutím techniky, výborným vykreslením charakteru tanečných postáv, iskrivým temperamentom, šibalstvom, spojeným s kultivovaným hereckým prejavom.

Vpravo Heda Melicherová v Svákovi Raganovi (Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)
Zobraziť galériu (7)
Vpravo Heda Melicherová v Svákovi Raganovi (Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)  (Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)

Dramaturgička aj herečka

Od roku 1976 pôsobila ako dramaturgička v Československej televízii Bratislava, kde sa podieľala na výrobe mnohých dokumentov. Pripravovala dokumentárne programy o ľudových remeslách a výrobcoch, medailóny nositeľov ľudových tradícií, spevákov, hudobníkov, tanečníkov, ale i portréty popredných umelcov a tvorcov. Dramaturgicky sa podieľala aj na televíznych prepisoch významných diel slovenskej literatúry ako napríklad Vianočné oblátky, Katera, Starý včelár, Na operáciu s truhlou.  

Verejnosti bola známa aj vďaka mnohým postavám v slovenskej filmovej tvorbe. Jej prvou filmovou príležitosťou bol práve prvý slovenský farebný film Rodná zem (1953) režiséra Josefa Macha, v ktorom stvárnila hlavnú ženskú hrdinku Veronu. Záverečný tanec Hedy Melicherovej a jej filmového ženícha, Martina Ťapáka bol zaradený publicistkou Elenou Akácsovou medzi najlepšie tanečné scény sveta. 

Heda Melicherová v snímke Rodná zem (Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)
Zobraziť galériu (7)
Heda Melicherová v snímke Rodná zem (Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)  (Zdroj: Repro foto YouTube/A Nagy)

Neskôr si zahrala aj televíznom filme Balada o Vojtovej Marine (1964) a objavila sa aj v Svákovi Raganovi (1976). Hedviga Melicherová, ktorá získala v roku 1966 titul zaslúžilý umelec, zomrela 15. októbra 2020 v Bratislave, vo veku 88 rokov.  

Heda Melicherová počas rozhovoru v roku 2019 (Zdroj: Repro foto YouTube/Vladimír Kyseľ)
Zobraziť galériu (7)
Heda Melicherová počas rozhovoru v roku 2019 (Zdroj: Repro foto YouTube/Vladimír Kyseľ)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Vladimír Kyseľ)

Viac o téme: Heda Melicherová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu