Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sympatická česká herečka oslávi 60-ku: Začínala ako učiteľka... Dnes je herectvo pre ňu droga

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/ČK LIVE)

Herečka Pavla Tomicová, narodená 25. júna 1962, si svojím sympatickým rázovitým herectvom získala priazeň divákov filmových, divadelných i televíznych. Pred filmovou kamerou sa začala objavovať častejšie od roku 1998. Divákov zaujala ako psychologička Kulková, partnerka Miroslava Donutila v snímke Nuda v Brne z roku 2003 režiséra Vladimíra Morávka. Nasledovali úlohy vo filmoch Snowborďáci, Rafťáci, Padesátka, Po čom muži túžia, Vlastníci či Prvok, Šampón, Tečka a Karel.

Tomicová sa narodila v Karvinej - Raji, vyrastala v Havířove. Po maturite na strednej pedagogickej škole rok učila. Potom ju prijali na katedru bábkarstva na pražskej DAMU. Už pri štúdiu začala spolupracovať s divadlom Drak v Hradci Králové, po škole nastúpila v tomto divadle do stáleho angažmánu a pôsobila tu ako bábkoherečka desať sezón.

Pavla Tomicová vo filme Nuda v Brne (Zdroj: Česká televize)
Zobraziť galériu (5)
Pavla Tomicová vo filme Nuda v Brne (Zdroj: Česká televize)  (Zdroj: Česká televize)

Režisér Vladimír Morávek jej ponúkol v roku 1996 úlohu Milady Kotrlé v hre Buldočina uvádzanej v Klicperovom divadle v Hradci Králové. Po úspechu v tejto úlohe už v tomto divadle zostala v angažmáne do roku 2017, keď odišla na voľnú nohu.

Pavla Tomicová vo filme Snowborďáci (Zdroj: Repro foto YouTube/Matěj Hudičák)
Zobraziť galériu (5)
Pavla Tomicová vo filme Snowborďáci (Zdroj: Repro foto YouTube/Matěj Hudičák)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Matěj Hudičák)

Za stvárnenie úlohy Arkadinovej v Rackovi Tomicovú nominovali na Cenu Thálie, za úlohu Maryši získala Cenu Alfréda Radoka. Úlohu Blanche v Tramvaji do stanice touha nastupovala ako hosť s pražským Dejvickým divadlom. V rámci festivalu rozhlasovej tvorby Prix Bohemia Radio dostala v roku 2014 rozhlasovú Tháliu za úlohu Mado v rozhlasovej hre francúzskej autorky Danièle Sallenave Znásilnení. V televízii sa Tomicová objavila v seriáloch Slnečná, Ulica, Trapný padesátky či Ohnivé kúra a akutálne hrá v Zoo.

Uprostred Pavla Tomicová v seriáli Slnečná (Zdroj: Repro foto YouTube/FTV Prima)
Zobraziť galériu (5)
Uprostred Pavla Tomicová v seriáli Slnečná (Zdroj: Repro foto YouTube/FTV Prima)  (Zdroj: Repro foto YouTube/FTV Prima)

"Herectvo je droga, bez ktorej si dnes život neviem predstaviť. Aj keď občas človek pociťuje pochybnosti, viem iste, že nič iné by som robiť nechcela," hovorí Tomicová, ktorá má dve deti, syna Adama z prvého manželstva a dcéru Anežku z druhého manželstva s hercom Ondrejom Malým.

Pavla Tomicová a Lucie Polišenská v seriáli Zoo (Zdroj: Repro foto FTV Prima)
Zobraziť galériu (5)
Pavla Tomicová a Lucie Polišenská v seriáli Zoo (Zdroj: Repro foto FTV Prima)  (Zdroj: Repro foto YouTube/FTV Prima)

Viac o téme: Pavla Tomicová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu