Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší vzácny hosť na festivale v Karlových Varoch: Príde hviezda X-Menov!

(Zdroj: profimedia)

Karlovarský filmový festival privíta ako hosťa amerického herca, scenáristu a režiséra Lieva Schreibera, ktorý sa na festival vracia po 18 rokoch. Novinárom to oznámili usporiadatelia medzinárodnej filmovej prehliadky. Tohtoročný ročník vzdá poctu Jérômu Paillardovi, dlhoročnému riaditeľovi filmového trhu pri filmovom festivale v Cannes.

Usporiadatelia tiež oznámili, že otváracím filmom 56. ročníka festivalu budú Superhrdinovia, romantický film režiséra Paola Genovesa z minulého roka. Festival potom zakončí fantasy snímka režiséra Georgea Millera Tri tisíc rokov túžby.

Na festivale po 18 rokoch

Liev Schreiber na karlovarskom festivale v roku 2004 spoločne s hercom Elijahom Woodom predstavili v Čechách natáčanú snímku Všetko je osvetlené. Filmová adaptácia knihy Jonathana Safrana Foera, ktorá je príbehom mladého Američana hľadajúceho svoje korene na Ukrajine, bola Schreiberovým režijným debutom. Film získal v roku 2005 cenu Laterna Magica a ocenenie Biografilm Award na filmovom festivale v Benátkach.

Téma Foerovej knihy bola režisérovi blízka, pretože aj rodina jeho matky má predkov v ukrajinskej židovskej komunite. Liev Schreiber sa vo filmovej a televíznej tvorbe pohybuje ako herec od polovice 90. rokov.

Má za sebou desiatky úloh v rôznych žánroch

Jeho filmografia zahŕňa v desiatkach úloh hollywoodske tituly rôznych žánrov – napríklad romantickú komédiu Kate a Leopold (2001), akčnú snímku Najhoršie obavy (2002), sci-fi X-Men Origins: Wolverine (2009), športové životopisy Ťah pešiakom (2014), Skutočný Rocky Balboa (2016) či minuloročný hit Netflixu K zemi hľaď!.

Usporiadatelia festivalu už skôr oznámili, že Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii dostane austrálsky filmový a divadelný herec Geoffrey Rush, držiteľ Oscara za najlepší mužský herecký výkon. Cenu prezidenta festivalu prevezme americký herec a producent Benicio del Toro a český herec Bolek Polívka.

Viac o téme: X-MenLiev Schreiber
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu