Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hollywoodsky herec oslavuje jubileum: V detstve chcel byť kňazom, zobral si túto krásku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Ahn Young-joon)

Počas svojej vyše štyridsaťročnej hereckej kariéry dosiahol jeden z najpopulárnejších hercov Hollywoodu Tom Cruise mimoriadny úspech. Vďaka snímkam ako Top Gun, Mission: Impossible či Posledný samuraj si získal celosvetovú pozornosť a status filmovej hviezdy.

Populárny americký herec Tom Cruise bude mať v nedeľu 3. júla 60 rokov. Thomas Cruise Mapother IV sa narodil 3. júla 1962 v americkom meste Syracuse. Ako 14-ročný sa zapísal do františkánskeho seminára s myšlienkou stať sa kňazom, ale po roku ho opustil. Namiesto toho sa rozhodol naštartovať svoju hereckú kariéru v New Yorku. Menšou rolou debutoval v romantickej dráme Nekonečná láska (Endless Love, 1981).             

Hollywoodsky herec oslavuje jubileum:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Ahn Young-joon)

Hlavnej úlohy stredoškoláka, ktorý prežíva prvé milostné avantúry sa zhostil vo filme Riskantné podnikanie (Risky Business, 1983). Jeho hviezdne postavenie upevnila akčná snímka Top Gun (1986), v ktorej si zahral odvážneho mladého námorného pilota s temperamentnou povahou. Uznávaný režisér Martin Scorsese ho obsadil do filmu Farba peňazí (The Color of Money, 1986), kde si zahral po boku Paula Newmana a v roku 1988 sa objavil s ďalšou hereckou osobnosťou, Dustinom Hoffmanom, v dráme Rain Man. Za vytvorenie portrétu vojnového veterána vo filme Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July, 1989) si vyslúžil prvú nomináciu na Oscara a tiež ocenenie Zlatý glóbus. 

Cruise sa predviedol v širokej škále postáv

V 90. rokoch minulého storočia sa Cruise predviedol v širokej škále postáv. Ambiciózneho vojenského právnika zosobnil vo filme Zopár správnych chlapov (A Few Good Men, 1992), do role upíra sa spolu s Bradom Pittom prevtelil v snímke Interview s upírom (Interview with the Vampire, 1994) a legendárna je aj jeho úloha tajného agenta v Mission: Impossible (1996). Obrovská popularita tohto akčného filmu viedla k jeho pokračovaniam v rokoch 2000, 2006, 2011, 2015 a 2018. 

Ako zamilovaný športový agent sa talentovaný herec predviedol v romantickej komédii Jerry Maguire (1996). Tento film mu priniesol ďalšiu oscarovú nomináciu a cenu Zlatý glóbus. V roku 1999 si zahral so svojou vtedajšou a v poradí druhou manželkou Nicole Kidman v poslednom filme režiséra Stanleyho Kubricka Spaľujúca vášeň (Eyes Wide Shut). Uznanie v podobe tretej nominácie na Ceny Akadémie a Zlatý glóbus mu priniesla rola motivačného rečníka a mizogýna vo filme Magnólia (Magnolia, 1999). Divákov v spomenutej snímke očaril jeho presvedčivý výkon v úlohe muža, ktorý radí ako zvádzať ženy a následne im "zlomiť srdce".

Vyskúšal si rolu drsného filmového magnáta

V roku 2002 bol súčasťou sci-fi thrilleru Stevena Spielberga s názvom Minority Report a veľmi známa je aj jeho postava nepokojného hrdinu americkej občianskej vojny, ktorý sa v životnej kríze pridá k samurajskej komunite vo filme Posledný samuraj (The Last Samurai, 2003). Chladnokrvného nájomného vraha si zahral v thrilleri Collateral (2004) a so Stevenom Spielbergom sa opäť spojil vo filmovej adaptácii slávneho sci-fi románu Vojna svetov (War of the Worlds, 2005). 

V roku 2008 si Cruise vyskúšal rolu drsného filmového magnáta v akčnej komédii o Hollywoode s názvom Tropická búrka (Tropic Thunder) a vo filme Valkýra (Valkyrie) stelesnil historickú postavu Clausa von Stauffenberga, dôstojníka nemeckej armády, ktorý zorganizoval pokus o atentát na Adolfa Hitlera. Hviezda Hollywoodu, Tom Cruise, nechýbal v akčných filmoch Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive (Knight and Day, 2010), Jack Reacher: Posledný výstrel (Jack Reacher, 2012) a Jack Reacher: Nevracaj sa (Jack Reacher: Never Go Back, 2016).             

Zobral si túto krásku

Po tom, čo sa objavil ako rockový idol 80. rokov v muzikáli Rock of Ages (2012) ho diváci mohli vidieť aj v dobrodružných sci-fi filmoch Oblivion: Nevedomí (Oblivion, 2013) či Na hrane zajtrajška (Edge of Tomorrow, 2014). V posledných rokoch si zahral vo fantasy Múmia (The Mummy, 2017) a v multižánrovej snímke Barry Seal: Nebeský gauner (American Made, 2017).

V máji tohto roku sa vrátil do centra pozornosti vďaka filmu Top Gun: Maverick, ktorý pozitívne hodnotí laická i odborná verejnosť. Tom Cruise na seba upozornil nielen svojimi hereckými výkonmi, ale aj podporou scientológie a vzťahom s herečkou Katie Holmesovou, s ktorou bol ženatý v rokoch 2006 až 2012. 

Hollywoodsky herec oslavuje jubileum:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA/Britta Pedersen)

Viac o téme: Tom Cruise
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu