Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americká hviezda z X-mena a Vreskota: Prezradil, že má ukrajinských predkov... EMOTÍVNA spoveď

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto YouTube/The Late Show with Stephen Colbert)

Americký herec, režisér a scenárista Liev Schreiber cez víkend na festivale v Karlových Varoch predstavil organizáciu BlueCheck Ukraine, ktorá pomáha vojnou zasiahnutej krajine. Ako prvý z ohlásených hviezd filmového festivalu novinárom povedal, že za jeho angažmán na Ukrajine tak trochu môže Česká republika, kde nakrúcal takmer pred 20 rokmi film Všetko je osvetlené, ktorého hrdina pátra na Ukrajine po stopách svojich židovských predkov.

"Mám k tomu blízko, som Američan, ktorý má tiež ukrajinských predkov," povedal. Dodal, že z Ukrajiny pochádzal jeho starý otec. Zomrel, keď mal Liev niečo cez 20 rokov. "Mal som k nemu veľmi blízko, všetko, čo som robil, vychádzalo z jeho života," uviedol. Keď prišla tohtoročná invázia Ruska na Ukrajinu, začal Schreiber znovu rozmýšľať nad tým, čo to znamená byť Ukrajincom. "Nemal som veľmi tušenie," povedal. Pochopil to ale, keď videl mužov vo svojom veku, umelcov, ako objímajú svoje deti a lúčia sa s manželkami a berú do ruky zbraň pripravení bojovať vo vojne, v ktorej má protivník veľkú presilu ľudí i zbraní.

"Pre mňa to bol dôkaz odolnosti a tiež pripomienka toho, že nie som Ukrajinec. Sedím si pohodlne v New Yorku a nič nerobím. A okolo mňa sedia deti a vidia, ako nič nerobím," opísal moment, keď sa rozhodol pomáhať. Dal sa dokopy okrem iného s Jasonom Conom a Michaelom Goldfarbom, ktorí pôsobili či pôsobia v organizácii Lekári bez hraníc. "A prišli sme s tým, aby sme sa pokúsili uľahčiť ľuďom pomáhať druhým," povedal.

Schreiber prišiel počas invázie na Ukrajinu, rodine to povedal až potom

Doplnil, že si znovu spomenul na svojho dedka, ktorý by podľa neho urobil čokoľvek, aby niekomu pomohol. Na otázky novinárov, čo treba robiť pre to, aby ľudia na Ukrajinu s tým, ako vojna trvá dlho, nezabúdali, povedal, že treba si tamojšiu situáciu stále pripomínať. "Vidím Ameriku ako národ vnúčat a vnímam podobne aj Európu. Všetci sme prepojení intímnym príbehom," povedal.

Liev Schreiber (Zdroj: Profimedia)
Zobraziť galériu (2)
Liev Schreiber (Zdroj: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

Schreiber sa na Ukrajinu sám tiež vydal, navštívil okolo Veľkej noci Ľvov, kde vtedy bolo relatívne bezpečne. "Bola tam neuveriteľná energia, ako keby oslavovali, chceli bojovať, sú nesmierne odolní... niet pochýb o tom, že Ukrajinci majú bojovného ducha," uviedol herec, ktorý pomáhal dostať do Poľska utečencov, staral sa o zásobovanie potravinami a ako cez víkend povedal, pomáhal variť napríklad boršč. Manželke a deťom povedal o svojej ceste na Ukrajinu až po svojom návrate. "Potom im to nevadilo. Bol som ale v oveľa väčšom bezpečí, ako oni by si mysleli, vďaka skupinám, s ktorými som cestoval," povedal a doplnil, že sa chystá na Ukrajinu znovu.

Stretol sa tiež s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Prvá vec, ktorú povedal, bola veta: Ste oveľa odvážnejší, ako si myslíte. Vidíme to aj na príklade amerického národa, kedysi sme boli Česi alebo Taliani a sme statoční. Musíme to (situáciu na Ukrajine) riešiť teraz, skôr, ako nám to bude klopať na dvere," povedal Schreiber.

Cvakanie fotoaparátov novinárom zatrhol

Odmieta bojkot ruského umenia, rovnako ako ktoréhokoľvek ďalšieho, umenie podľa neho podporuje slobodu. Varoval však pred dezinformáciami, ktoré sa šíria aj prostredníctvom umeleckej propagandy, nielen médií.

Na začiatku tlačovej konferencie Schreiber ostro ukončil cvakanie fotoaparátov reportérov, cez ktoré nebolo počuť jeho slová. Pri jej konci ale zhrnul svoje snaženie na pomoc ľuďom postihnutým vojnou tak, že ak je možné celebritu pre niečo dobré "využiť", je to dobré. "Nemáte súkromný život, ale všetko to stojí za to, ak sa tým niečo zmení k dobrému, pre moju rodinu aj pre svet. Musíme pamätať na to, na čom nám záleží, aké máme hodnoty, kto boli naši rodičia, kto boli ich rodičia a čím si prešli," uviedol. "Tucet fotografov nám tú chvíľu znepríjemňuje život, ale je to vlastne luxus," uzavrel.

Viac o téme: Liev Schreiber
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu