Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skvelý športovec s úspešnou hereckou kariérou: Obrovský ŠOK... Dvojnásobná vražda, lúpež a únos

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Gossip On This)

Orenthal James Simpson (O. J. Simpson), hráč amerického futbalu a herec, ktorý sa narodil 9. júla 1947, sa preslávil tiež ako aktér sledovaného súdneho procesu, ktorý sledovala v priamom televíznom prenose viac ako polovica Američanov. V októbri 1995 bol porotou v Los Angeles oslobodený spod obžaloby z dvojnásobnej vraždy, svojej exmanželky Nicole Brownovej a jej priateľa Ronalda Goldmana. Simpson bol ale potom v roku 2008 odsúdený na trest 33 rokov väzenia za lúpežné prepadnutie a únos, ktorého sa dopustil spolu s komplicom v jednom z hotelov v Las Vegas.

S výsledkom "procesu storočia", v ktorom Simpsonovi obhajcovia presvedčili porotu, že prípad v neprospech obžalovaného zmanipulovala rasistická polícia, však mnohí neboli spokojní. Boli presvedčení, že Simpson vraždil. Zapravdu dal pochybám o dva roky neskôr aj občianskoprávny rozsudok, ktorý Simpsona uznal "zodpovedným" za smrť oboch ľudí a nariadil mu vyplatiť ich pozostalým mnohomiliónové odškodné.

O. J. Simpson (Zdroj: Repro foto YouTube/Inside Edition)
Zobraziť galériu (3)
O. J. Simpson (Zdroj: Repro foto YouTube/Inside Edition)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Inside Edition)

Simpson svoju vinu ale vytrvalo popieral. V júli 2017 bolo rozhodnuté o jeho podmienečnom prepustení na slobodu s ohľadom na dobré správanie a v októbri toho istého roku bol Simpson po deviatich rokoch podmienečne prepustený z nevadského väzenia.

O. J. Simpson pred súdom, kedy ho prepustili
Zobraziť galériu (3)
O. J. Simpson pred súdom, kedy ho prepustili  (Zdroj: Repro foto YouTube/Inside Edition)

Rodák zo San Franciska exceloval od strednej školy v americkom futbale, v NFL odohral 11 sezón, nastupoval za Buffalo Bills (1969-1977) a San Francisco 49ers (1978-1979). V roku 1969 sa stal jednotkou draftu, o štyri roky neskôr najužitočnejším hráčom sezóny, päťkrát v rade (1972-1976) bol zvolený do tímu hviezd NFL, v roku 1985 vstúpil do futbalovej siene slávy.

Ako herec účinkoval v troch desiatkach filmov (Sklenené peklo, séria Bláznivá strela či Prejazd Kassandra), uvažovalo sa o ňom do hlavnej úlohy prvého dielu Terminátora.

Viac o téme: O. J. SimpsonOrenthal James Simpson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu