Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Známa česká herečka z rozprávok a seriálov: 20 rokov žila s hereckým kolegom, potom prišiel rozchod

(Zdroj: Repro foto YouTube/Květa)

Herečka Vendula Krížová, ktorá 3. júla oslávila päťdesiatiny, sa preslávila v televíznych seriáloch (napríklad Ordinácia v ružovej záhrade či Cesty domů), hrala aj v niekoľkých filmoch. Pochádza z Opavy, herectvo vyštudovala na dramatickom oddelení Štátneho konzervatória v Ostrave (1989) a hneď po jeho dokončení nastúpila do Divadla na Vinohradoch v Prahe.

Krížová hrala v rôznych žánroch domáceho i svetového repertoáru (Bláznivá zo Chaillot, Poprask na lagune), začiatkom 90. rokov zaujala titulnou postavou v predstavení Rómeo a Júlia. Krížová hrala aj na ďalších pražských scénach (Dejvické divadlo) a účinkovala aj na Letných shakespearovských slávnostiach (Henrich IV.)

Od konca osemdesiatych rokov sa objavuje aj pred kamerou, hrala predovšetkým v televízii, napríklad v rozprávkach (O myrtovej panne) či televíznych inscenáciách a televíznych seriáloch (Život na zámku, Ordinácia v ružovej záhrade, Cesty domů, Modrý kód, Krejzovi či Slnečná). Prvú skúsenosť s filmovou kamerou jej ponúkol nie príliš povedený Vekslák aneb staré zlaté časy (1994), v posledných rokoch hrala v snímkach VVšechno nejlepší!, Křídla Vánoc či Tady hlídáme my. Dvadsať rokov žila s hercom Oldřichom Víznerom, s ktorým má tri deti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu