Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fanúšikovia burácali: Do Karlových Varov prišiel Benicio del Toro! Šéfa festivalu totálne šokoval

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia)

S filmovými fanúšikmi sa dnes po príchode na červený koberec pri hoteli Thermal pozdravil americký herec Benicio del Toro. Medzi stovkami priaznivcov malo niekoľko z nich šťastie, že sa im oscarový herec podpísal alebo si s nimi potriasol rukou. Vo Veľkej sále hotela Thermal potom uviedol film Traffic – Nadvláda gangov režiséra Stevena Soderberga.

Práve za vedľajšiu úlohu policajta Javiera Rodrigueza získal Benicio del Toro sošku americkej filmovej akadémie. Dnes poďakoval divákom, že sa na film prišli pozrieť. "Karlovarskému festivalu ďakujem za pozvanie a príležitosť na rast. Keď spoznávate iné kultúry, prináša vám to príležitosť na rast," povedal.

Riaditeľa festivalu šokoval

Na úvod projekcie programový riaditeľ festivalu Karel Och uviedol, že aj keď je del Toro v Česku prvýkrát, veľmi dobre pozná históriu českej kinematografie. "Nielenže pozná veľké filmové diela, ako sú Markéta Lazarová alebo filmy Miloša Formana, ale tiež napríklad Ďalekú cestu Alfreda Radoka a úplne ma šokoval informáciou, že herec z jeho obľúbeného filmu Spaľovač mŕtvol, Rudolf Hrušínský, sa objaví vo vedľajšej úlohe filmu Vyšší princíp," opisoval Och znalosti amerického herca.

Fanúšikovia burácali: Do Karlových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

"Čo by som povedal o filme Traffic... Keď sa herec uchádza o rolu a nedostane ju, ide jednoducho ďalej. Keď ju dostane, je to začiatok všetkých problémov, začiatok veľkej výzvy. Veľký učiteľ (ruský divadelný teoretik a pedagóg Konštantín) Stanislavskij povedal "každá postava má problém. A je úlohou herca ten problém vyriešiť". Keď točíte film, potrebujete scenáristu, možno producenta, rozhodne strihača, ale najdôležitejšie zo všetkého je rozhodne režisér," rozprával del Toro.

Režisér je ten, kto má posledné slovo

Prvé, čo mu vraj príde na myseľ pri spomienke na Traffic, je jeho prvé stretnutie s režisérom Stevenom Soderbergom. "Spýtal sa ma, aký je podľa mňa najlepší vzťah medzi hercom a režisérom. Povedal som mu, že režisér je podľa mňa ten, kto má vo všetkom posledné slovo, je akýsi boh a ja len dúfam, že bude bohom milosrdným. (...) Teda že bude počúvať problémy, ktoré herec má, dúfam, že ho povzbudí, a dúfam, že bude spolupracovať," spomínal a dodal, že presne takto to počas ôsmich týždňov nakrúcania bolo.

Fanúšikovia burácali: Do Karlových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

"Ale viem, že nie pri každom filme je Steven Soderberg, nie každý film je rovnaký, ale toto je jedna vec, ktorú som sa naučil pri natáčaní filmu Traffic - že problémy sa najlepšie riešia, keď vznikne dobré partnerstvo... čau, dosť rečí, užite si Traffic!" uzavrel svoje spomínanie.

Príbeh obchodu s drogami

Snímka z roku 2000 je príbehom obchodu s drogami z pohľadu všetkých, ktorí sú do nej zapojení: od politikov cez policajtov a pašerákov až po konečných zákazníkov. Každý má svoj príbeh, ktorý sa na americko-mexickej hranici dômyselne prepletá s tými ostatnými.

Fanúšikovia burácali: Do Karlových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

Vznikla tak komplexná rozprávačská hra, ktorá dominovala oscarovému zápasu v roku 2001. Okrem ceny akadémie pre Benicia del Tora si film odniesol ceny za najlepšiu réžiu, najlepší adaptovaný scenár a najlepší strih. V ďalších rolách vo filme hrali napríklad Michael Douglas alebo Catherine Zeta-Jonesová. Tohtoročný karlovarský festival uvedie k pocte Benicia del Tora ešte film Obvyklí podozriví z roku 1995. V sobotu herec dostane Cenu prezidenta festivalu.

Fanúšikovia burácali: Do Karlových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

Viac o téme: Benicio del ToroKarlove Vary
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu