Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hviezda akčných filmov slávi 60-ku: Zarobil milióny, no neodviedol takmer nič... Skončil vo väzení!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Boxoffice | ACTION | Films Complets)

Americký herec Wesley Snipes, ktorý sa narodil 31. júla 1962, hral v desiatkach filmov, asi najznámejší z nich je z trilógie Blade o lovcovi upírov. Výrazné úlohy ale dostal aj v snímkach Vražda v Bielom dome, Vlak plný peňazí alebo Demolition Man.

Jeho kariéra však utrpela značnú ranu, keď pred rokmi strávil dva a pol roka vo väzení za krátenie daní. Potom sa ale dokázal úspešne vrátiť k filmu, objavil sa napríklad v jednom diele úspešnej "oldschoolovej" akčnej rady Expendables: Nezničiteľní 3 alebo minuloročný film Cesta do Ameriky 2 s Eddiem Murphym.

Wesley Snipes vo filme Cesta do Ameriky 2 (Zdroj: Repro foto YouTube/Amazon Prime Video UK)
Zobraziť galériu (4)
Wesley Snipes vo filme Cesta do Ameriky 2 (Zdroj: Repro foto YouTube/Amazon Prime Video UK)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Amazon Prime Video UK)

Snipes mal vždy skvelú kondíciu - ovláda napríklad capoeiru, brazílske bojové umenie, čo ho predurčovalo hlavne k akčným úlohám. Dokázal ale zahrať aj iných hrdinov: drogového bossa (Ríša drog) alebo osamelého paraplegika (Tanec na vode).

Wesley Snipes vo filme Ríša drog (Zdroj: Repro foto YouTube/movies 90s)
Zobraziť galériu (4)
Wesley Snipes vo filme Ríša drog (Zdroj: Repro foto YouTube/movies 90s)  (Zdroj: Repro foto YouTube/movies 90s)

Slávna športová úloha ho v komédii Bieli muži nevedia skákať zviedla dokopy s Woodym Harrelsonom, s ktorým si "čierno-bielu" dvojicu zopakoval aj vo Vlaku plnom peňazí. Akčné snímky v Snipesovej kariére však vedú. Rodák z floridského Orlanda a milovník silných motocyklov sa objavil tiež vo filmoch Vychádzajúce slnko, Fanatik, Prepadnutie vo vzduchu, Zóna úniku alebo Šerifovia.

Wesley Snipes a Sean Connery vo filme Vychádzajúce slnko (Zdroj: Repro foto YouTube/HD Retro Trailers)
Zobraziť galériu (4)
Wesley Snipes a Sean Connery vo filme Vychádzajúce slnko (Zdroj: Repro foto YouTube/HD Retro Trailers)  (Zdroj: Repro foto YouTube/HD Retro Trailers)

Takmer tri roky väzenia kvôli daniam

Jeho kariéru výrazne zbrzdilo odsúdenie. Podľa rozsudku v rokoch 1999 až 2004 zarobil viac ako 38 miliónov dolárov, ale štátu z nich neodviedol takmer nič. Vyhol sa zaplateniu daní z príjmu vo výške viac ako 15 miliónov dolárov. Po sérii neúspešných odvolaní Snipes nastúpil v decembri 2010 do väznice s najnižším stupňom stráženia. Prepustený bol v apríli 2013, posledné mesiace trestu potom strávil v domácom väzení.

Viac o téme: Wesley Snipes
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu