Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Populárny herec šokuje: Budem sa angažovať v prezidentských voľbách! Ak sa prihlási Babiš, situácia bude vážna

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Herec Ondřej Vetchý sa chystá budúci rok znova verejne angažovať pri prezidentskej voľbe. Verejne vystúpil aj pred štyrmi rokmi, keď podporil Jiřího Drahoša, ktorý spolu s Milošom Zemanom postúpil do druhého kola.

Vedie ho k tomu predovšetkým viera v demokraciu a snaha podporiť systémového kandidáta proti nesystémovému. Herec to povedal v podcaste ČTK, ktorý na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti natáčali študenti, účastníci novinárskeho workshopu ČTK. Podľa Vetchého by mal byť prezident v prvom rade demokrat, demokracia by pre neho mala byť tou najväčšou hodnotou.

Prezidentom by mal byť človek, ktorý má morálny kredit

"Mal by to byť človek, ktorý má morálny kredit, strašne by som si prial, aby väčšinu z nás morálne a intelektuálne presahoval. Má to byť človek, ktorý má byť dôveryhodný, nadstranický, má to byť prezident všetkých a má mať úplne jasné rozlišovacie schopnosti , nesmie sa báť prevziať osobnú zodpovednosť za svoje rozhodnutie, stať si za nimi, človek, ktorý je ochotný priznať, že sa aj mýli.. Má byť veľkorysý, všeobjímajúci, empatický, láskavý a má to byť niekto, komu by som mohol stáť verne po boku , bojovať za neho a ak bude treba, aj zomrieť," uviedol Vetchý.

Populárny herec šokuje: Budem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Šesťdesiatročný herec, ktorý prevzal na LFŠ cenu Asociácie českých filmových klubov, uviedol, že väčšina súčasných prezidentských kandidátov sú slušní ľudia. "Na to sme v poslednej dobe neboli zvyknutí. Teraz mám na mysli pána Fischera, pána Hilšera, pani Nerudovú. Poznám aj pána Stredulu, s ktorým som mal tú česť dlhodobo spolupracovať, pretože už 25 rokov pracujem v prezídiu hereckej asociácie a on je predseda odborov. Chcem povedať na jeho adresu, že ho tá funkcia strašne skultivovala..., je to človek, ktorý môže byť rovnako ako pani Nerudová prijateľný pre spektrum voličov, ktorí sú vyhranenejší, tak im môžu títo kandidáti menej vadiť. Poznám tiež pána generála Pavla, je to úžasný človek, ktorý ušiel aj obrovský kus cesty," uviedol Vetchý s tým, že je v jeho prípade potrebné hodnotiť podľa toho, čo dokázal, ako sa dokázal zmeniť a ako žije.

Ak sa prihlási Babiš, situácia bude vážna

Vetchý pred štyrmi rokmi verejne podporil v druhom kole prezidentských volieb Jiřího Drahoša, verejnú podporu chce vyjadriť aj tentoraz. "Určite chcem, v prípade, že sa tam napríklad prihlási pán Babiš, tak tá situácia vážna bude a v tomto okamihu bude strašne dôležité podporiť kohokoľvek z tých demokratických kandidátov, podporiť systémového kandidáta proti tomu nesystémovému," doplnil herec.

Populárny herec šokuje: Budem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podľa Vetchého skupine voličov bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO) zrejme nezáleží na tom, že môže byť kontroverzný či podozrivý. "Oni nemajú tú citlivosť, nie sú ako liberálni voliči demokratických kandidátov, ktorým vadí aj to, keď ich kandidát povie niečo arogantné, neslušné, keď zaklame. V tom je tá disproporcia ohromná. Ale na tom si však môžeme uvedomiť, aká je demokracia unikátna - že u kandidáta, ktorého by som chcel, aby ma reprezentoval, by som si strašne prial, aby neklamal," uviedol Vetchý. "Som pripravený stáť po boku niekomu, kto bude slušný, čestný, statočný, inteligentný a zodpovedný," doplnil.

Každý z nás musí mať plnú osobnú zodpovednosť

Podľa neho je dôležité, aby sa ľudia v súčasnej dobe dostali k rovnakým zdrojom vyvážených informácií, od dôveryhodných inštitúcií, zmienil aj potrebu brániť verejnoprávne médiá. Ľudia by si mali tiež klásť otázky, kto tie informácie vyslal a čo tým chce sledovať. "Každý z nás musí mať plnú osobnú zodpovednosť v tejto krajine," myslí si herec.

V súvislosti s demokraciou apeloval v podcaste aj na ženy. "Demokracia je jediný systém, ktorý garantuje ženám rovnoprávnosť. A nechápem, že si to ženy neuvedomujú, že nielenže nevolia demokratických predstaviteľov, ale že neprinútia aj svojich chlapov, aby volili demokratických predstaviteľov. Od žien by som naopak očakával trochu viac tolerancie voči mužom a isté veľkorysosti, aby netlačili zbytočne na pílu, tam kde to nie je nutné, pretože chlapi sú teraz teraz vďaka tomu dezorientovaní, často úplne presne nechápu, aké je ich miesto, čo majú robiť a často spôsobia to, že tí chlapi sú vykastrovaní, neprospieva to tomu dlhodobému spolužitiu. Takže demokracia a ženy, úplne jednoznačne," dodal Vetchý.

Viac o téme: Ondřej Vetchý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu