Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ben Affleck mal vždy väčšie ambície ako len hrať: Búrlivý osobný život, skončil na protialkoholickom

Ben Affleck Zobraziť galériu (5)
Ben Affleck (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Americký herec Ben Affleck začínal v nezávislých filmoch, už koncom 90. rokov ale patril medzi najžiarivejšie hollywoodske hviezdy. Jeho tvár ho priamo predurčila k úlohám kladných feľákov, ako bol napríklad vŕtač v letnom hite Armageddon. Affleck, ktorý sa narodil 15. augusta 1972, mal ale vždy väčšie ambície ako len hrať, čo dokázal napríklad oscarovým scenárom snímky Dobrý Will Hunting alebo Argom, ktoré popri stvárnení hlavnej úlohy napísal a režíroval a ktoré dostalo Oscara pre najlepší film.

Film pritom v niečom pripomína tiež Affleckov život. Už príbeh jeho prvého veľkého úspechu pôsobí, akoby ho napísal nejaký, a to ešte nie príliš dobrý, scenárista. Dvojica nie veľmi známych hercov v pauzách medzi filmovými minirolami napíše scenár, ten vďaka kamarátovi, nezávislému režisérovi, dostane šancu pri menšom štúdiu, ktoré za kameru postaví jednu z vychádzajúcich režisérskych hviezd. Výsledkom je jeden z filmových hitov sezóny, nominácia na Zlaté glóbusy, deväť nominácií na Oscara a dokonca prestížna soška za najlepší scenár.

Presne tak to ale bolo v prípade Dobrého Willa Huntinga (1997), ktorého scenár Affleck napísal so svojím celoživotným kamarátom Mattom Damonom a pre Miramax ho nakrútil Gus Van Sant. Snímka o geniálnom mladíkovi, ktorý vďaka matematickému nadaniu nakoniec dokáže opustiť prostredie robotníckych outsiderov, vznikla v čase, keď sa pokúšali stať sa hviezdami. Obaja si navyše vo filme zahrali - Damon hlavnú úlohu, Affleck potom jeho najlepšieho priateľa. Nečakaný úspech Willa Huntinga oboch mladých filmárov vystrelil medzi hviezdy.

Matt Damon a v pozadí Ben Affleck vo filme Dobrý Will Hunting (Zdroj: Repro foto YouTube/Miramax)
Zobraziť galériu (5)
Matt Damon a v pozadí Ben Affleck vo filme Dobrý Will Hunting (Zdroj: Repro foto YouTube/Miramax)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Miramax)

Búrlivý osobný život

Filmový scenár by sa dal ale napísať aj podľa Affleckovho osobného života. Hollywoodsky fešák dlho plnil stránky bulvárov romániky s Gwyneth Paltrowovou, Sandrou Bullockovou alebo Jennifer Lopezovou, s ktorou sa dokonca zasnúbil a nakoniec rozišiel. V roku 2005 sa usadil a oženil sa s herečkou Jennifer Garnerovou, s ktorou majú tri deti. Manželstvo, počas ktorého Aflleck skončil v protialkoholickej liečebni, ale nevydržalo. A on sa vlani dal po 16 rokoch znovu dokopy s Lopezovou, ktorú znovu požiadal o ruku. Tento rok v júli sa v Las Vegas vzali.

Ben Affleck a Jennifer Lopez pózujú na ich spoločnej svadbe (Zdroj: repro foto Youtube/ABC News)
Zobraziť galériu (5)
Ben Affleck a Jennifer Lopez pózujú na ich spoločnej svadbe (Zdroj: repro foto Youtube/ABC News)  (Zdroj: repro foto Youtube/ABC News)

Rodák z Kalifornie, ktorý ale vyrastal na východnom pobreží USA (kde tiež prišiel na svet jeho brat, tiež známy herec Casey Affleck) na seba prvýkrát upozornil v 12 rokoch, keď sa objavil na obrazovkách vo vzdelávacom seriáli The Voyage of the Mimi (Plavba lode Mimi). "Jasne, že som bol detský herec. Ale v tom zmysle, že som v detstve veľa hral, nie že by ma snáď rodičia chceli pretlačiť do Hollywoodu," spomínal po rokoch Affleck na začiatky kariéry, keď zistil, že ho herecká profesia baví a že práve ju raz chce robiť.

Affleckove prvé úspechy inšpirovali Damona k herectvu

Nakrúcať začal už v siedmich rokoch a Affleckove prvé úspechy pred kamerou inšpirovali aj jeho o dva roky staršieho kamaráta Damona. "Urobilo to dve veci. Po prvé to vo mne vzbudilo hlbokú náklonnosť k tomuto umeniu, remeslu a odboru a Matt mi tak neuveriteľne závidel, že to aj jeho dohnalo k filmovej kariére," spomínal Affleck s notnou mierou nadsázky v jednom rozhovore na svoju úlohu v príbehoch lode Mimi. Isté ale je, že už na strednej škole sa obaja zamilovali do hrania a podľa Damonovho brata Kyla ich všetci považovali za "bláznov cez divadlo".

Ben Affleck a Matt Damon sú nerozluční priatelia (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)
Zobraziť galériu (5)
Ben Affleck a Matt Damon sú nerozluční priatelia (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

Affleck definitívne prerazil v päťdesiatich rokoch vďaka režisérovi Kevinovi Smithovi. Prvýkrát sa objavil v menšej zápornej úlohe vo filme Mladí muži za pultom (1995). V ďalšej časti voľnej newjerseyskej série Hľadám Amy (1997) už hral titulnú úlohu, už ako hviezda si našiel čas vrátiť sa k Smithovi vo filmoch Dogma alebo Jay a Mlčenlivý Bob vracia úder a objavil sa v zatiaľ poslednom a nie veľmi úspešnom titule Jay a mlčanlivý Bob: Preprc (2019). So Smithom ale majú za sebou aj iný prepadák, Otec na plný úväzok (2003), do ktorého si Affleck presadil aj vtedajšiu partnerku Lopezovú.

Senzácia počas odovzdávania Oscarov v roku 1998

Kevin Smith mal ale vplyv nielen na Affleckovu hereckú kariéru, pomáhal totiž v štúdiu Miramax pretlačiť Dobrého Willa Huntinga. Na odovzdávaní Oscarov v marci 1998, ktorému kraľoval Titanic Jamesa Camerona, potom nebolo väčšia senzácia, ako ktorá sa udiala v kategórii pôvodných scenárov. V konkurencii filmov Lepšie už to nebude, v ktorom Jack Nicholson skvele zahral fóbiami trpiaceho spisovateľa, alebo britské striptízové komédie Do naha! si cenu odniesli prakticky neznámi Affleck a Damon.

Nečakaný úspech snímky otvoril obom cestu medzi hviezdy a Affleck "chytil príležitosť za pačesy". Po Armageddone (1998) hral napríklad v ďalšom blockbusteri Pearl Harbor (2001) a v Daredevile z roku 2003 si prvýkrát vyskúšal temného komiksového hrdinu. V roku 2016 nahradil Christiana Balea v úlohe najtemnejšieho komiksového hrdinu vo filme Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti a netopierieho muža si odvtedy zahral aj vo filme Liga spravodlivosti (2017), budúci rok má prísť do kín The Flash, kde nebude chýbať ani Affleckov Batman.

Ben Affleck a Henry Cavill ako Batman a Superman (Zdroj: SITA/AP Photo)
Zobraziť galériu (5)
Ben Affleck a Henry Cavill ako Batman a Superman (Zdroj: SITA/AP Photo)  (Zdroj: SITA/AP/Clay Enos/Warner Bros. Pictures)

Podobne ako rad ďalších úspešných hercov sa Ben Affleck začal venovať aj réžii a produkcii. Ako režisér debutoval v roku 1994 krátkym filmom sa síce veľmi originálnym názvom I Killed my Lesbian Wife, Hung Her on a Meathook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney (Zabil som svoju lesbickú manželku, zavesil som ju na hák a teraz mám zmluvu na tri filmy u Disneyho), u divákov sa ale stretol s vlažným prijatím. Na rozdiel od jeho ďalších filmov, z ktorých prim hrá Argo (2012).

Viac o téme: Ben Affleck
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu