Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bolek Polívka si prevzal prestížne ocenenie na festivale: Soška je celá zo zlata!

Bolek Polívka Zobraziť galériu (2)
Bolek Polívka (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Lampiónovým sprievodom a pouličnými show začal 54. ročník šesťdňového Detského filmového a televízneho festivalu Ota Hofmana. Potrvá do 30. septembra a predstaví detské filmy, prednášky mediálnej výchovy aj počítačové hry. Nasledovala promenáda hercov a filmárov po červenom koberci. Medzi nimi bol aj Bolek Polívka, ktorý si na festivale prevzal Zlatú buřinku za dlhoročný prínos detskej tvorbe.

ČTK to povedal umelecký manažér festivalu a riaditeľ domu kultúry Lukáš Lerch. Polívka sa popri filmoch pre dospelých objavil napríklad v rozprávkach Traja bratia, Řachanda alebo Anjel Pána 2. Zlatú buřinku v minulosti usporiadatelia udelili napríklad režisérovi Václavovi Vorlíčkovi alebo terajšiemu prezidentovi ostrovského festivalu Zdeňkovi Troškovi.

Cena zo zlata

"Polívka prevzal cenu celú zo zlata, len 35-tisíc korún stála výroba," povedal Lerch. Zlatú buřinku obnovujú organizátori po dlhej dobe, odovzdávala sa desať rokov do roku 2010, potom bola pauza. "S tým, že sa snažíme festival reštartovať a dať mu novú energiu," uviedol. V hlavnej súťaži sa objaví osem celovečerných filmov, ale na rozdiel od minulých rokov získala prehliadka premiéry aj predpremiéry, ktoré ešte nebežali v kinách – napríklad Srdce na dlani, Princ Mamánik, Leto patrí rebelom a Ako som sa naučila lietať.

Bolek Polívka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ďalej bude na festivale súťažná sekcia študentských filmov a seriálovej tvorby. Vlani u porotcov uspeli filmy Zakliate pierko, Svorka alebo seriál Ochránca. "Denne bude v priemere šesť projekcií. Súťažné premietanie vo veľkej kinosále so 400 miestami sú vždy plné," povedal Lerch. Na juhozápade Čiech ide o najväčší festival detský filmový a televízny festival. "Vznikol zdola. Je spojený s mestom a s nejakou tradíciou, ktorá vychádzala z klubu Martin, čo bolo združenie nadšencov pre film," povedal. Návštevnosť prehliadky vrátane sprievodného programu sa pohybuje okolo 11-tisíc divákov.

"Festival je jednoznačne najväčšou kultúrnou akciou v meste, veľký sviatok detí a filmárov. Základom divákov sú školské deti, najmä z Ostrova. Súčasťou festivalu sú súťažné projekcie pre deti základných škôl od 8 do 12 rokov a potom pre gymnáziá od 12 do 18 rokov," povedal zástupca primátora Marek Poludníček. Podľa neho je ambíciou prehliadky nielen, aby deti chodili do kina, ale aj aby sa inšpirovali a chceli sa pozerať na audiovizuálne dielo na veľkom plátne, čo je iný zážitok ako na televíziu alebo tabletu. Mesto chce modernizovať kinokaviareň, kde bude ponúkať komornejšie klubové filmy.

Novinkou tohto ročníka je filmové laboratórium. Ide o workshop, kedy budú deti pod vedením odborníka tvoriť film. Na festivale si tiež môžu pod dohľadom profesionálov vyskúšať role moderátorov, kameramanov, strihačov a svoje mediálne výstupy prezentovať ostatným divákom.

Viac o téme: Bolek Polívka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu