Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Schwarzenegger navštívil nacistický tábor: Stretol sa so ženou, na ktorej robil Mengele svoje pokusy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

Herec Arnold Schwarzenegger v stredu navštívil bývalý nacistický vyhladzovací tábor Osvienčim, ​​kde vyzval na boj proti predsudkom a nenávisti. Na mieste sa stretol s preživšími holokaustu. Informuje o tom agentúra AP.

Slávny herec a bývalý kalifornský guvernér si prezrel kasárne, strážne veže a zvyšky plynových komôr. Stretol sa aj so ženou, ktorá bola ako trojročné dieťa podrobená zvráteným pokusom nacistického lekára Jozefa Mengeleho. Tento "Anjel smrti", ktorý pôsobil vo vyhladzovacom komplexe Osvienčim, ​​vykonával pokusy predovšetkým na dvojčatách a osobne tiež rozhodoval o tom, kto po príchode do Osvienčimu pôjde rovno do plynovej komory.

Schwarzenegger navštívil nacistický tábor:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

"Je to príbeh, ktorý musí zostať živý, je to príbeh, ktorý musíme rozprávať znova a znova," povedal Schwarzenegger v bývalej synagóge, kde teraz sídli Nadácia židovského centra v Osvienčime. Schwarzenegger stál po boku syna preživšieho holokaustu Simona Bergsona a zmienil sa aj o svojej rodinnej histórii.

"Bol som synom muža, ktorý bojoval ako vojak v nacistickej vojne," povedal 75-ročný Schwarzenegger. Dodal, že ho s Bergsonom, ku ktorému má vekovo blízko, spája ich práca. "Poďme spoločne bojovať proti predsudkom," povedal Schwarzenegger.

Schwarzenegger navštívil nacistický tábor:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

Schwarzenegger Osvienčim navštívil prvýkrát - v rámci spolupráce s tamojšou židovskou nadáciou bojujúcou proti nenávisti vzdelávaním. Za svoje posolstvo proti nenávisti zverejnenej na sociálnych sieťach dostal herec v júni prvú cenu nadácie za boj proti nenávisti. Herec vtedy ocenenie nemohol prevziať osobne, pretože nakrúcal v Kanade a musel dodržiavať opatrenia súvisiace s covidom-19.

Schwarzenegger navštívil nacistický tábor:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

V marci Schwarzenegger Rusom v niekoľkominútovom videu zverejnenom na sociálnych sieťach povedal, že im úrady o vojne klamú a ruského prezidenta Vladimíra Putina obvinil z toho, že obetoval ruských vojakov svojim vlastným ambíciám. V prejave Schwarzenegger tiež hovoril o svojom otcovi, ktorý bojoval v radoch armády nacistického Nemecka a z druhej svetovej vojny si odniesol zranenia, ktorých následky ho sprevádzali po zvyšok života.

"Keď môj otec prišiel do Leningradu, bol úplne naplnený klamstvom svojej vlády. A keď Leningrad upúšťal, bol zlomený fyzicky aj mentálne," povedal Schwarzenegger s tým, že nechce, aby ruskí vojaci skončili rovnako.

Viac o téme: Arnold SchwarzeneggerOsvenčimNacizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu