Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

"Létajíci švec" (56) z rozprávky o Princeznej Jasnenke má ZDRAVOTNÉ PROBLÉMY: Leží v nemocnici!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Filmové studio Barrandov)

PRAHA - Hrdina českej rozprávky O princezně Jasněnce a létajícim ševci, Jan Potměšil (56), prežil zázrakom vlastnú smrť. Vážna autonehoda ho v roku 1989 pripútala na invalidný vozík. A práve zdravotné problémy súvisiace s jeho postihnutím, ho aktuálne dohnali do nemocnice.

Herec Jan Potměšil sa do povedomia verejnosti dostal ako "létajíci švec" v rozprávke Zdeňka Trošku O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Vtedy len 21-ročný mladík s kučeravými vlasmi si získal srdce nielen krásnej princeznej, ale aj mnohých žien v Česku a na Slovensku. Len 2 roky po natáčaní sa však jeho život zmenil o 180 stupňov. 

Herec mal totiž vážnu autonehodu, po ktorej strávil 2 roky v nemocnici a 3 dlhé mesiace bol v hlbokom bezvedomí. Lekári mu dávali len 7 percentnú šancu na prežitie. On sa však prebral a dnes je plný života, hoci po nehode skončil pripútaný na invalidný vozík a všetky bežné úkony sa musel učiť nanovo. Napriek tomu sa nevzdával a dodnes je súčasťou českého šoubiznisu. 

Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Každý rok napríklad moderuje tradičné Adventné koncerty na ČT. No tento rok po prvýkrát nebude. Zdravotné problémy, ktoré súvisia s jeho hendikepom, ho totiž dostali do nemocnice. „Som, bohužiaľ, po trinástich rokoch v nemocnici s problémami, ktoré trápia takmer všetkých vozíčkarov,“ odhalil českému Aha! Potměšil. 

Hercovi sa urobili dekubity, teda preležaniny. „Vďaka skvelej starostlivosti na Spinálnej jednotke pri Klinike rehabilitácie a telovýchovného lekárstva 2. LF UK a FN Motol na čele s úžasným primárom Jiřím Křížom sa snáď už všetko obracia k lepšiemu,“ povedal s nádejou a dodal, že aj primár je vozíčkar, takže má preňho pochopenie. 

Potměšila v moderovaní tak tento rok zastúpi Petr Hradil. „Je mi to ľúto. Vždy som sa na čas s ním tešila. Verím, že bude skoro v poriadku a budúci rok sa naňho budeme opäť tešiť,“ vyjadrila sa Ester Janečková, ktorá koncerty moderovala spolu s Janom. Prajeme skoré zotavenie!

Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česká televize / Zuzana Páchová)

Viac o téme: Jan PotměšilO princezně Jasněnce a létajícím ševci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu