Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dlhoročný SPOR učiteľky (✝81) zo Slunce, seno a Zdeňka Trošku: Zmierili sa až na smrteľnej posteli!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Filmové studio Barrandov/TASR)

PRAHA - Neodmysliteľnou súčasťou trilógie Slunce, seno... je učiteľka Hubičková. Tú stvárňuje legendárna Jiřina Jirásková (✝81). Málokto však vie, že pôvodne v obľúbených komédiách hrať nemala - v tom čase bola totiž zakázanou herečkou. Režisér Zdeněk Troška to však vyšpekuloval tak, že si nakoniec zahrať mohla. Ona však túto pomoc nikdy neocenila... Naštvaná na ňu bola aj Helena Růžičková, ktorá jej dokonca chcela dať "pár facek"!

Pred pár dňami uplynulo presne 10 rokov od smrti legendárnej českej herečky Jiřiny Jiráskovej. A hoci na svojom konte mala obrovské množstvo výrazných filmových a televíznych úloh, Česi a Slováci si ju aj tak najviac spájajú s učiteľkou Hubičkovou z úspešnej trilógie Slunce, seno...

Pôvodne však túto úlohu hrať ani nemala - za minulého režimu totiž patrila k herečkám, ktoré mali obmedzené pole pôsobenia. Napriek tomu Zdeněk Troška našiel spôsob, ako ju do kultovej komédie prepašovať. Pôvodne si nechal schváliť herečku Laďku Kozderkovú.

Dlhoročný SPOR učiteľky (✝81)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Dohodol sa s ňou však, že na poslednú chvíľu ochorie a on bude musieť navrhnúť náhradníčku, ktorá zhodou okolností trávi leto v Maleniciach kúsok od Hoštic. A podarilo sa. O to viac bolo potom režisérovi ľúto, že jeho pomoc herečka nikdy neocenila. 

„Trošku zabudla, čo pre ňu Zdeněk urobil. Len jeho zásluhou sa po rokoch ako zakázaná herečka objavila na filmovom plátne. Potom sa sťažovala, že hrala v živote obrovské úlohy, napríklad Sestričky, ale všetci ju poznajú ako učiteľku Hubičkovú,“ prezradil českému Blesku scenárista Petr Makov. 

Dlhoročný SPOR učiteľky (✝81)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Jirásková dokonca odmietla hrať aj v treťom pokračovaní Slunce, seno, erotika. Film označovala za lascívny a sexistický. Nakoniec sa nechala prehovoriť, no mala svoje podmienky. Práve kvôli jej trucu nakoniec do Talianska nešla učiteľka, ale Jaruška. Hubičková zostala v Hošticiach so sádrou na nohe. 

Dokonca si určila aj to, ako dlho sa zábery s ňou budú natáčať. „No, tak teda súhlasím, ale dávam vám tri dni. Tri dni, a to ešte budem robiť zle,“ mala sa vyjadriť herečka. Svedkom mala byť vtedy aj Helena Růžičková, ktorá bola vraj tak naštvaná, že kolegyni chcela dať "pár facek". Jirásková sa s Troškom zmierila až na smrteľnej posteli. 

Dlhoročný SPOR učiteľky (✝81)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Photo © Česká televize)

Viac o téme: Zdeněk TroškaJiřina Jirásková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu