Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čechov a Slovákov baví už desaťročia: Karel Šíp prekročil prah 70-ky

Karel Šíp
Karel Šíp (Zdroj: Youtube)

Český spevák, textár, humorista a moderátor Karel Šíp sa v pondelok 1. júna dožil 70 rokov.

Do povedomia verejnosti vstúpil ako moderátor úspešného televízneho programu Hitšaráda, ktorý moderoval spoločne shudobným skladateľom Jaroslavom Uhlířom. Diváckej obľube sa tešila i jehojavisková verzia Šaráda hitů aneskôr aj ďalší televízny program Galasuperšou. Vroku 1971 založil hudobnú skupinu Faraon, vktorej pôsobil a hral na basovú gitaru.

Karel Šíp sa narodil 1. júna 1945 včeskej Prahe do umeleckej rodiny operetného herca aspeváka. Po skončení štúdia produkcie na Strednej priemyselnej škole filmovej vČimeliciach (1963) desať rokov pracoval ako produkčný vČeskoslovenskej televízii.Shudbou začínal ako basový gitarista vskupine Faraon, ktorú založil vroku 1970. Hrala jednoduché melodické pesničky a bola prvou, ktorá začala vbývalom Československu bubblegumovú vlnu. Vroku 1972 prišiel do skupiny spevák Jiří Schelinger a Jaroslav Uhlíř ako klavirista.


FOTO Veľkofilm s krásnou Táňou Pauhofovou: Z tohto Hitlera ide strach!


Až pred dvoma rokmi sa pritom Šíp dozvedel o svojich koreňoch, to vďaka televíznejrelácii Tajomstvo rodu. Jeho otec Karel Hugo spočiatku vyrastal u pestúnov, k vlastnej matke sa vrátil až na prahu puberty. Bol totiž nemanželské dieťa - a ako sa ukázalo pri natáčaní, jeho otcom bol obchodník židovského pôvodu Benno Bacher. Ten tesne pred okupáciou stačil opustiť Československo, po ňom sa podarilo uniknúť aj jeho synom. Až predvlani tak Karel Šíp zistil, že má v Amerike dvochstrýkov.

VUhlířovi získala kapela aj autorské zázemie, vpriebehu dvoch rokov nahrali viacero úspešných skladieb, medzi nimi Dráty pletací, Boty děravý, Šlapací kolo či René, já aRudolf. Vjanuári 1974 Schelinger odišiel do skupiny Františka Ringo Čecha a Faraon sa na čas rozpadol. Pokračovali vroku 1976, pričom táto dvojica spolupracovala so skupinou predovšetkým autorsky.Spolu sJaroslavom Uhlířom vytvoril Šíp vroku 1978 úspešný televízny program Hitšaráda, ktorý mal aj svoju javiskovú verziu s názvom Šaráda hitů aneskôr aj ďalší televízny program Galasuperšou, na ktorý potom nadviazala Galašaráda. Záznamy najlepších vystúpení ztýchto programov vyšli vroku 1985 na LP Šíp aUhlíř vHitšarádě avroku 1987 na videokazete Šíp aUhlíř vGalasuperšou.

Ako moderátor zabával publikum voviacerých silvestrovských televíznych estrádach aj vzábavných show Horoskopičiny, Skopičiny alebo Rozjezdy pro hvězdy. Ojeho moderátorských kvalitách svedčí zisk niekoľkých cien Tý Tývkategóriách Osobnost televizní zábavy a Pořad roku.
Objavil sa ina striebornom plátne vo filmoch Vrchní, prchni! (1980), Líbáš jako Bůh (2009), či Probudím se včera (2012).

"Som asi rodenýexhibicionista, takže na javisku sa cítim ako ryba vo vode ... Asi to bude nejaká úchylka," povedal niekdajší televíznyprodukčný. Sklony asi zdedil po otcovi, náruživom ochotníkovi, ktorý sa po vojne uchytil u profesionálneho divadla najprv v Tepliciach a neskôr v Ostrave. "Keď hovoríte inak ako miestni, tak ste čierna ovca," spomínal Šíp na detské roky. Narodil sa v Prahe krátko po konci vojny ako Karel Feuerfeil, v dobovej atmosfére sa ale celá rodina premenovala.


Legendárny Jack Nicholson: Tipnite si, koľko mal za život žien


Prácu si dnes môže Karel Šíp vyberať. "Robím len veci, ktoré chcem. Považujem za dôležité, že ma nič nenúti robiť veci, ktoré by som robil nerád a musel ich robiť len z finančných dôvodov," povedal v jednom rozhovore Šíp.

Vsúčasnosti populárny zabávač moderuje vČeskej televízii obľúbenú zábavnú talkshow Všechnopárty, kam si pozýva známe osobnosti. Vroku 2012 vydal Karel Šíp knihu snázvom "Bavič", ktorá predstavuje autobiografické spracovanie toho, čo si zo svojho doterajšieho života pamätá ačo považuje za dôležité.

"Nemám rád, keď po mne niekto chce, aby som bol veselý a hlučný v krčme ... Netúžim ľudí baviť za každú cenu, je to jednoducho moja práca. Rád si od nej tiežoddýchnem," povzdychol si trochu nad osudom zabávača Šíp, mimo iné autor textu futbalovejhymny s refrénom "Už sme tam, už sme tam, český futbal žije, hore, hore, hore do Anglicka," ktorý napísal pred pamätným Eurom 1996. Futbal jejeho vášeň - dal peniaze na prežitie klokanov a medzi jeho obľúbené relácie patrí seriál Okresný přebor.


Slovenské klenoty Vianoc: Toto sú naše najlepšie sviatočné filmy


Tak, ako Šíp podedil umelecké sklony po otcovi, preniesli sa tieto gény aj na jeho mladšieho syna. "Honzíka baví muzika, chodí na gitaru a povedal si ešte o piáno," zveril sa Šíp pred dvoma rokmi o talente potomka, ktorého má so svojou druhou manželkou, o tri desaťročia mladšia Ivou. S tou sa zoznámil v roku 2001 na jednom televíznom natáčaní, keď bol Šíp ešte ženatý so speváčkou Marcelou Holanová. Manželstvo, z ktorého má staršieho syna Karla, vtedy ale už smerovalo k rozvodu.

Viac o téme: Karel Šíp
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu