Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fanúšikovia, máte sa na čo tešiť: Už onedlho štartuje nový kriminálny seriál

Zobraziť galériu (3)

Televízia JOJ uvedie v januári do vysielania nový kriminálny seriál Radima Špačka a Mareka Najbrta Svet pod hlavou. Seriál vznikol v koprodukcii s Českou televíziou. V hlavných úlohách sa v ňom predstavia Václav Neužil ml. a Ivan Trojan, ústrednú ženskú rolu stvárni Judit Bárdos.

Policajt Filip Marvan musí ukradnúť dôkaz, aby zachránil svojho brata pred mafiou. Krátko na to ho však zrazí auto a on upadá do bezvedomia. Keď sa prebudí, zistí, že sa píše rok 1982. Filip stretáva svojich rodičov niekoľko mesiacov predtým, ako sa narodil. Spoznáva svojho otca, ktorého si z budúcnosti pamätá ako zlomeného muža, odhodlaného dobrovoľne ukončiť svoj život. Na pozadí pátrania po príčinách, ktoré jeho rodinu hlboko zasiahli, je Filip zároveň nútený vyšetrovať sériu detektívnych prípadov z prostredia Severných Čiech 80. rokov.

"Svet pod hlavou ponúka spletitú kriminálnu krížovku ako v rovine dobových zločinov, tak v rovine pátrania po koreňoch rodinnej tragédie," povedal kreatívny producent Českej televízie Michal Reitler. "Po mojej mimoriadnej skúsenosti so seriálom Prípady 1. oddelenia je spolupráca na vzniku Sveta pod hlavou zachovaním toho dobrého, čo si v kriminálkach ceníme. Vďaka spolupráci s producentom a tvorcami oceňovaného filmu Pouta získava seriál silnú dobovú autenticitu, zmes sychravosti, humoru a nádeje, ktorú diváci len tak nevidia," dodal.

Fanúšikovia, máte sa na
Zobraziť galériu (3)

Podľa producenta Vratislava Štajera zo spoločnosti Bionaut, v spolupráci s ktorou desaťdielna kriminálka vznikla, ponúkne Svet pod hlavou divákom za hrsť napätia, tajomstva i humoru - a to aj napriek tomu, že sa dej seriálu neodohráva práve v úsmevnej dobe. "Človek z demokratického sveta je konfrontovaný s totalitným režimom. Zo začiatku je to groteskná, skoro až zábavná skúsenosť, no neskôr ide o život," poznamenal Marek Najbrt.

Václav Neužil v seriáli stvárňuje charakterného policajta, ktorý dodržuje pravidlá a ide zločincom po krku. Moment, keď sa po nehode prepadne do minulosti, je pre neho príležitosťou napraviť svoje pochybenia a pochopiť, aká bola doba, v ktorej sa zoznámili jeho rodičia. "Pre mňa je to konečne charakterná rola. Filip si z detstva nesie krutú skúsenosť. Má však zároveň nadhľad a doťahuje veci do konca," povedal Neužil.

Jeho seriálového parťáka, Martina Plachého, si zahrá Ivan Trojan. Martin je cynik, ktorý sa naučil v dobe, keď komunistickým heslám verí už len málokto, žiť po svojom. Po prečítaní scenára sa Trojanovi vraj pred očami zjavili jeho telocvikári. "To boli väčšinou ľudia s drsným humorom, ktorý bol miestami až trošku trápny," podotkol Trojan. Obdobie normalizácie má obľúbený herec vraj zaryté hlboko pod kožou. "V roku 1982 som mal osemnásť, takže si tú dobu pamätám. Keď sme točili v tých dobových kulisách a rekvizitách, tak sa mi vybavovalo veľa vecí. To obdobie mám v sebe nejako zaryté," dodal herec.

Fanúšikovia, máte sa na
Zobraziť galériu (3)

Po boku Neužila a Trojana sa v seriáli objavia tiež Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Václav Kopta. Hlavnú ženskú úlohu, lekárku detskej nemocnice Kristýnu Čáslavovú, si zahrá Judit Bárdos. Kristína je sklamaná a otrávená z doby v ktorej žije, zároveň má však nadhľad a robí si poctivo svoju prácu. "S Kristínou sa podobáme v tom, že svoje povolanie robíme rady. Myslím si ale, že Kristína má v sebe väčší nadhľad a cynizmus, než ja," uviedla Bárdos.

Seriál nakrúcali na lokáciách v celom severočeskom a stredočeskom regióne. "Spolu s kostýmovou výtvarníčkou Andreou Královou a architektom Janom Vlasákom sme sa snažili vytvoriť historicky dotiahnuté, autentické prostredie, ktoré by zodpovedalo roku 1982," povedal Najbrt. "Policajnú stanicu sme postavili v budove opustenej vojenskej nemocnice v Hředliach neďaleko Zdíc, klub Krystal stojí na kladnianskom sídlisku Sítná, normalizačný kulturák v Liberci a psychiatrickú liečebňu sme umiestnili na zámok Jezeří," vymenoval dramaturg seriálu Tomáš Feřtek.

Viac o téme: Svet pod hlavou
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu