Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na JOJku prichádzajú Vlci: Dramatický seriál inšpirovali skutočné politické vraždy!

Vlci Zobraziť galériu (3)
Vlci (Zdroj: TV JOJ)

Televízia JOJ predstavila nový dramatický seriál Vlci režiséra Matúša Liboviča. Ústredný príbeh formátu je voľne inšpirovaný skutočnými politickými vraždami z 90. rokov minulého storočia.

Sudca Hirsch sa ako kandidát na predsedu najvyššieho súdu teší obľube verejnosti, pre ktorú je synonymom spravodlivosti. Nik ale netuší, že si stráži kruté tajomstvo - pred dvadsiatimi rokmi totiž nespravodlivo odsúdil priateľa, ktorý vo väzení spáchal samovraždu.

Keď Hirsch získa vysnívaný poľovnícky zámok aj s revírom, zoznámi sa s mladým horárom Andrejom, ktorý je synom Hirschovej obete. Hirsch robí všetko pre to, aby sa mladý muž nikdy nedozvedel, za akých okolností jeho otca odsúdil. Jeho manipulatívne ťahy však skomplikuje láska. S Andrejom sa nečakane stretne Hirschova dcéra, právnička Alica, a kým on získa stopu, vďaka ktorej by mohol očistiť svojho otca, stihnú sa do seba zamilovať.

"Ten príbeh je súčasnejší ako boli Divoké kone. Deväťdesiate roky majú ľudia ešte v čerstvej pamäti, tvoríme ich totiž my, ktorí sme boli vtedy malí, toto obdobie sa nás týka a chceme o ňom hovoriť. A aj sa, mám pocit, o nich teraz celkom hovorí - vznikol film Únos, máme tu film o Mečiarovi, je to evidentne téma, ktorá dnešných tvorcov trápi a chcú sa ňou zaoberať. Náš príbeh je však na druhej strane aj veľmi súčasný a moderný, 90. rokov sa týka iba prehistória, matne na tento čas v rôznych modelových situáciách spomíname, veľa ľudí vtedy bolo nespravodlivo odsúdených, boli tam nejaké politické vraždy, vraždy na objednávku... Boli to roky celkovo dosť divoké a akoby neupratané a mám pocit, že sa teraz vyplavuje taká prirodzená túžba tvorcov sa s nimi nejako vyrovnať. Vždy je to tak, v každej dobe. O dnešnej dobe bude zas rozprávať generácia, ktorá príde po nás. Tak to má byť,“ povedalakreatívna producentka seriálu Danica Hričová, ktorá je spolu s Kristínou Lévai a Jánom Luteránom aj autorkou námetu.

Vlci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TV JOJ)

Tak ako v Divokých koňoch, aj v seriáli Vlci tvorivý tím stavil najmä na silu príbehu, zvieratá a pekné prostredie. "Objednávka televízie v tomto prípade bola, že chceme seriál s krásnymi exteriérmi, v ktorom bude veľa zvierat. Spolupracovali sme s viacerými chovnými stanicami, máme tam československého vlčiaka aj nemeckého ovčiaka. Malé vlky sme zas museli použiť z viacerých vrhov, keďže nám počas nakrúcania rástli,“ priblížila. "A prečo práve vlky? Vlk je totiž charakterovo v súlade s hlavnou postavou, Andrejom Urbanom, ktorého hrá Daniel Žulčák. A chceli sme zároveň poukázať aj na fakt, že vlk je chránené zviera a že mu hrozí dokonca vyhynutie,“ dodala.

Okrem Žulčáka sa v jednej z ústredných úloh v seriáli objaví Ivan Krúpa. Hlavnú ženskú predstaviteľku stvárni Natália Germániová. Popri nich si v seriáli zahrajú aj František Kovár, Anna Javorková, Milan Ondrík a ďalší.

Vlci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TV JOJ)

Natália Germániová uznala, že sa jej úloha stvárňovala veľmi príjemne. "Po všetkých tých záporných postavách to bolo konečne niečo trošku iné, som s touto rolou spokojná. Alica má strašný cit pre spravodlivosť, k čomu ju od malička viedol otec, je pracovitá, inteligentná a v niečom trochu naivná. Musím povedať, že viacero jej čŕt som našla napokon aj sama v sebe,“ zasmiala sa mladá herečka.


Mohlo by vás zaujímať:Dagmar Sanitrová, herečka zo seriálov Naši či Búrlivé víno: Baví ma hrať postavy s príbehom


Ivan Krúpa stvárni naopak sviniara, ktorého prioritou je pevne držať moc vo svojich rukách. "Eduard, ktorého hrám, je absolútny bezškrupulózny kariérista, ktorý pre moc a pocit moci urobí čokoľvek. Jediný človek okrem neho samého, ktorého má rád a ku ktorému má pozitívny vzťah, je jeho dcéra Alica. Všetci ostatní sú len bábkami v jeho veľkej nebezpečnej hre. Pritom sám môže dopadnúť tak či onak, buď skončí na vrchole alebo úplne dolu. Ale má za sebou pár ľudí, ktorí ho nenechajú padnúť. Ono to vyzerá, že riskuje úplne všetko, no nie je to napokon celkom tak,“ poznamenal sympatický herec.

"Je to veľmi fajn spolupráca, aj čo sa týka ľudí, s ktorými som sa stretol, myslím, že tam vznikla veľmi silná partia a že sme skutočne dobrý kolektív. A v samotnom seriáli sú naozaj zaujímavé linky a otvárajú sa tam cez seba rôzne veci, aj dramatické je to dosť, už len aby to malo diváka,“ uzavrel Žulčák.

Televízia JOJ má v súčasnosti plán odvysielať 40 dielov seriálu, pričom prvú časť uvedie 2. januára. S výnimkou prvého týždňa vysielania by mali Vlci na televíznych obrazovkách dostať priestor dvakrát do týždňa o 20:35

Viac o téme: Vlci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu