Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie veľké zmeny v RTVS: Spravodajstvo a publicistika má nové vedenie

Vincent Štofaník Zobraziť galériu (3)
Vincent Štofaník (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Spravodajstvo a publicistiku verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) povedú od piatka 16. marca Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Vincent Štofaník.

Prečo došlo k zmene?

Zmena vo vedení verejnoprávneho spravodajstva a publicistiky prichádza po tom, ako sa vedenie RTVS dohodlo na ukončení spolupráce s riaditeľom sekcie spravodajstva a publicistiky Jurajom Rybanským a vedúcim odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Borisom Chmelom k 15. marcu. Informovala o tomhovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Chuguryan bude šéfovať spravodajstvu a publicistike a televízne spravodajstvo a aktuálnu publicistiku povedie Hana Lyons. Lyons, ako súčasná šéfka odboru aktuálnej a analytickej publicistiky momentálne vedie zlúčený tím Občan za dverami, pod ktorý prešli redaktori investigatívnej relácie Reportéri. Na jej pozíciu nastúpi Vincent Štofaník, ktorý bude zároveň pracovať na novom nastavení investigatívnych Reportérov a od septembra im bude aj šéfovať, informoval ďalej RTVS.

Kronerová ako hlavná hviezda večera: Emotívny prejav! Som z toho rozzúrená

„Posilnili sme tím, ktorý bude naďalej pracovať na kontinuálnom rozvoji spravodajstva a publicistiky RTVS tak, aby sme poskytovali čo najobjektívnejší a najkomplexnejší obraz o udalostiach doma aj v zahraničí. Som rád, že do RTVS nastúpili skúsení profesionáli s dlhoročnou praxou vo verejnoprávnych médiách,“ cituje tlačová správa RTVS generálneho riaditeľa rádiotelevízie Jaroslava Rezníka.

Vahram Chuguryan

Vahram Chuguryan začal pracovať v spravodajstve STV v roku 2000 ako zahranično-politický redaktor, kde zotrval do roku 2008. Následne riadil komunikačné oddelenie na Ministerstve hospodárstva SR a od roku 2010 pôsobil v skupine SPP pod vedením nemecko-francúzskeho manažmentu. Zodpovedal aj za komunikáciu prepravcu plynu do Európskej únie, spoločnosti Eustream.

V roku 2016 nastúpil na pozíciu riaditeľa komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a následne sa rozhodol venovať súkromnému podnikaniu. Vahram Chuguryan je oficiálnym súdnym tlmočníkom a prekladateľom jazykov - arménsky, ruský a slovenský. Napísal vedeckú monografiu na medzinárodno-politickú tému.

Vahram Chuguryan
Zobraziť galériu (3)
Vahram Chuguryan  (Zdroj: chuguryan.blog.sme.sk)

Hana Lyons

Hana Lyons má dlhoročné skúsenosti z práce ako v Slovenskej televízii, tak v Slovenskom rozhlase, na viacerých tvorivých i riadiacich postoch. Spolupracovala s mnohými mimovládnymi organizáciami, pôsobila tiež ako externá pedagogička v oblasti mediálnej tvorby. Spolupodieľala sa na príprave aktuálnych a analytických relácii RTVS a vyše päť rokov viedla reláciu Občan za dverami, ktorá je dnes vo svojom vysielacom čase najsledovanejšou na trhu.

Vincent Štofaník

Vincent Štofaník sa vo svete médií pohybuje vyše 20 rokov. Začínal v Rádiu Lumen, neskôr prešiel do Rádia Twist, kde pracoval ako redaktor a moderátor spravodajstva. Šéfoval investigatívnej relácii TA3 Čierny Peter a v uplynulých deviatich rokov pracoval v Slovenskom rozhlase, z toho posledné štyri roky ako programový riaditeľ, dodáva sa v tlačovej správe.

Vincent Štofaník
Zobraziť galériu (3)
Vincent Štofaník  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník 1. marca na rokovaní Výboru Národnej rady SR pre médiá a kultúru okrem iného informoval mediálny výbor aj o situácii v spravodajstve a publicistike RTVS. Konštatoval, že verí, že do 15. marca bude vyriešené obsadenie spravodajstva a publicistiky v televíznej časti a dovtedy spravodajstvo v RTVS vedú aj Rybanský (spravodajstvo a publicistika), aj Chmel (televízne spravodajstvo) a tiež Petra Stano Maťašovská (rozhlasové spravodajstvo).

RTVS 5. februára oznámil, že k 28. februáru dohodou skončili riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Juraj Rybanský a vedúci odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Boris Chmel. Rybanský zo zdravotných dôvodov a Chmel zo súkromných. RTVS sa však ich miesta nepodarilo obsadiť do 1. marca a vo funkciách museli ostať dlhšie. Oficiálne dôvody ich odchodu spochybnil ešte začiatkom februára minister kultúry Marek Maďarič.

Viac o téme: Vincent ŠtofaníkVahram ChuguryanHana Lyons
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu