Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Skvelá gangsterská atmosféra a perfektné herecké výkony: Ponorte sa do sveta Peaky Blinders

Seriál Peaky Blinders Zobraziť galériu (2)
Seriál Peaky Blinders (Zdroj: flickr.com/tofoli.douglas)

Vytvoriť v dnešnej dobe seriál s kvalitným hereckým obsadením a originálnym príbehom je už umením, ktoré sa často nevída. Tvorcovi Stevenovi Knightovi sa to podarilo na výbornú. Zobral nás totiž do 20. rokov minulého storočia, kedy v anglickom Birminghame vládla nad všetkými rodina Shelbyovcov. Prečítajte si o tomto mimoriadnom diele viac.

Peaky Blinderssleduje osudy rozvetvenej rodiny Shelbyovcov, ktorej bratia, sestry, bratranci a strýkovia v povojnovom Birminghame spolu založia nemilosrdný gang. Meno ganguPeaky Blindersodkazuje na ich zvyk nosenia žiletiek na svojich pokrývkach hlavy. Zdroje získavajú z nelegálneho stávkovania, výpalného a lúpeží. Na čele gangu stojí Tommy (Cillian Murphy), ktorý je zo všetkých najkrutejší, no nepotrvá dlho a jeho vedúca pozícia bude ohrozená.

Fiktívny príbeh zasadený do reálií

Situácia sa skomplikuje, keď z Belfastu do mesta pricestuje nekompromisný šéf polície s cieľom očistiť Birmingham od kriminality. V rovnakom čase sa do susedstva nasťahuje nádherná žena so záhadnou minulosťou a nebezpečnými tajomstvami.Príbeh je podľa jeho tvorcu Stevena Knighta založený na rodinných legendách i historických faktoch. Fiktívny príbeh zasadený do historických reálií je jedným z tých, o ktorých sa z typicky anglických dôvodov učebnice dejepisu nezmieňujú. Seriál má tak potenciál poodhaliť skrytú, krvavú, no bezpochyby pôsobivú kapitolu britských moderných dejín.

Peaky Blinders
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: BBC Two)

Naprieč štyrmidoteraz odvysielanými sériami máme možnosť sledovať vzostupy a pády rodiny. Okrem drsného (a mimoriadne atraktívneho) prostredia Anglicka však môžeme sledovať aj jeho zmeny, napríklad skrz postupný rozvoj priemyslu či vývoja áut. Aj hlava gangsterskej rodiny si postupne prejde obrovskou premenou. Od muža, ktorý si pravidelne špinil pri práci ruky, sa vypracoval až na vrchol sociálneho rebríčka, kdeuž len dozerá nad svojim impériom.

Nepriateľov nikdy nie je málo

A práve v momentoch, kedy si myslíme, že sme dosiahli absolútny vrchol, prichádza pád. Aj Tommy totiž pochopí, že aj napriek tomu, čo dosiahol, sa stále dokážu nájsť ľudia, ktorí mu veľmi rýchlo pripomenú, že stále niekto ešte stojí aj nad ním. Zatiaľ čo v prvej sérii to bude šéf polície, v štvrtej má už dočinenie s talinaskou mafiou, pričom sa sušká, že v tej nasledujúcej by sa mohol objaviť aj sám Al Capone. Samotní tvorcovia prezradili, že celý seriál sa bude odohrávať od konca 1. svetovej vojny po začiatok tej druhej, tak uvidíme, čo pre nás ešte majú schované v rukáve.

Famózna hudba

Veľkým plusom, ktorým sa môže seriál oproti ostatným pochváliť, je jeden z najlepších (a ak aj nie najlepší) soundtrackov, aký kedy nejaký televízny projekt mal. Fantastický výber hudby dodáva celému príbehu na dokonalosti a my vám zaručujeme, že si ho zamilujete. Piata séria dorazí už v roku 2019, takže stále máte dostatok času na to, aby ste si dohnali zameškané. Každá z nich má len šesť častí, takže to vôbec nie je taký veľký "zabijak času."

Viac o téme: Peaky Blinders
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu