Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do novej šou RTVS už našli účastníkov: Títo majstri priblížia tradičné remeslá

Remeslo má zlaté dno
Remeslo má zlaté dno (Zdroj: rtvs.sk)

Nová šou RTVS Remeslo má zlaté dno, ktorú televízia plánuje zaradiť do vysielania od 23. októbra, priblíži šesť tradičných remesiel, ktoré na Slovensku pretrvávajú storočia, no reálne sa im dnes venuje iba niekoľko ľudí.

V relácii sa predstavia drotár Juraj Šerík, ktorý chce prostredníctvom šou nielen ukázať svoje remeslo a čo všetko sa dá z drôtu vyrobiť, ale aj zviditeľniť drotárske múzeum, ktoré sa mu podarilo otvoriť v rodnom dome významného drotárskeho majstra Jozefa Holánika - Bakeľa v obci Dlhé Pole. „Mám pocit, že sa drotárstvu krivdí, pretože má oveľa väčší záber, ako sa väčšinou verejne prezentuje. Keďže sa mi veľmi zhoršuje zrak a neviem, dokedy ho budem môcť vykonávať, rád by som toto remeslo odovzdal ďalšiemu človeku, ktorý ho bude robiť s láskou a nadšením,“ prezradil.

Snahou keramikárky Márie Malinovej bude zas predstaviť zložitý proces výroby kachlíc. „Na remeselných trhoch často dostávam otázky typu 'Môžem si to vypáliť v rúre? Spravíte mi to a zajtra si môžem prísť po to? Natriete mi to farbou?' Takto to nefunguje, preto som sa rozhodla priblížiť ľuďom v priamom prenose, aká je to náročná a zdĺhavá práca, aby sa o nej dozvedeli niečo viac a vedeli si predstaviť, čo všetko sa za výrobou keramiky a kachlí skrýva,“ opísala.


Mohlo by vás zaujímať:Slováci si Oteckov totálne zamilovali: Vedeli ste ale, podľa čoho tento seriál vznikol?


Okrem nich sa diváci a diváčky RTVS počas takmer dvoch mesiacov zoznámia tiež s kováčom Dušanom Klimom, modrotlačiarom Petrom Trnkom, Andreou Ponickou, ktorá spracováva ovčiu vlnu a s Jankou Kucbeľovou, ktorá ich zasvätí do výroby ľudových krojov.

Každý zo šiestich remeselníkov si vyberie troch učňov, ktorým počas ôsmich týždňov odovzdá svoje skúsenosti. V závere si na základe skúšky remeselníci vyberú do finále dvoch učňov. Víťazovi sa napokon podarí naučiť sa remeslu, ktoré mu môže zmeniť život.

Šou budú môcť diváci a diváčky Jednotky sledovať každý utorok od 23. októbra do 18. decembra o 20:30. Rozhlasovú podobu relácie bude od 25. októbra každý štvrtok po 9:30 vysielať aj Rádio Regina.

Viac o téme: RTVSRemeslo má zlaté dno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu