Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

RTVS dnes prichádza s novinkou: O Ficovi sa nečakane musel točiť ďalší diel

(Zdroj: rtvs.sk)

V pondelok 29. októbra o 21:30 uvedú na Dvojke prvú časť dokumentárneho cyklu o bývalých slovenských premiéroch.

Základnou myšlienkou projektu Expremiéri je priniesť reflexiu novodobých politických elít na Slovensku očami študentov Ateliéru dokumentárnej tvorby FTF VŠMU, ktorí nie sú pamätníkmi udalostí a dejov a môžu tak priniesť nezaťažený pohľad pri rekonštrukcii a hodnotení udalostí a osobností.

Sedem dielov cyklu, každý v dĺžke 26 minút, sa bude venovať jednotlivým expremiérom Slovenskej republiky od roku 1989. Cyklus je sériou autorských dokumentov, ktoré reflektujú nedávnu minulosť a zároveň pátrajú po súčasnom osude bývalých premiérov a ich vplyve na dnešnú spoločnosť. Projekt nadväzuje na úspešný rovnomenný cyklus Českej televízie z roku 2014, čím jeho iniciátori zároveň umožňujú umeleckú a profesionálnu konfrontáciu mladých českých a slovenských dokumentaristov.

Skupinku mladých režisérov, ktorí sa na projekte podieľali, vybral spomedzi študentov Ateliéru dokumentárnej tvorby v roku 2015 dramaturg cyklu, pedagóg FTF VŠMU, režisér a dokumentarista Peter Kerekes. Producentsky projekt zastrešili Zora Jaurová a Mátyás Prikler. Tí upozorňujú najmä na fakt, že autormi reflexií nedávnych politických dejín Slovenska sú práve mladí dokumentaristi. "V čase, keď na projekte začali pracovať, boli všetci ešte študentmi VŠMU. Dejiny Slovenska, ktoré prostredníctvom tohto projektu mapujú, sú de facto dejinami ich života, sú tým, čo formovalo ich svet a práve preto nás zaujímal ich uhol pohľadu,“ vyjadrili sa producenti.

"Výsledné filmy sú veľmi rôznorodé, či už ide o formu alebo autorský prístup. Samozrejme, je v nich aj rôzna miera odstupu. Perspektíva, z ktorej je možné hodnotiť napríklad vládu Milana Čiča, je dosť odlišná ako povedzme reflexia vládnutia Ivety Radičovej. Koniec koncov, pracujeme tu s dejinami, ktoré sa ešte stále dejú, o čom svedčí napríklad aj fakt, že počas výroby cyklu sme po marci tohto roku museli nečakane nakrútiť ďalší diel o Robertovi Ficovi. Na rozdiel od českého cyklu sa nám v každom filme podarilo v nejakej forme spolupracovať s jeho protagonistom, v prípade Milana Čiča s jeho dcérou. Základnou úlohou, s ktorou sa všetci režiséri museli vysporiadať, bolo, ako preniknúť pod škrupinu verejnej figúry politika a nájsť pod ňou človeka. Miera, do akej sa im to podarilo, predurčila formu a charakter jednotlivých dokumentov,“ priblížili Jaurová a Prikler.

Diváci a diváčky RTVS budú môcť sedem najbližších pondelkov po sebe, vždy o 21:30, uzrieť dokumenty Milan Čič v réžii Márie Brnušákovej, Ján Čarnogurský režisérky Kristíny Leidenfrostovej, Vladimír Mečiar Dominika Jursa, Jozef Moravčík Jany Durajovej, Mikuláš Dzurinda Leny Kušnierikovej, Iveta Radičová režiséra Eda Cichu a Robert Fico režisérky Lucie Kašovej.

Viac o téme: RTVSExpremiériRobert Fico
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu