Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

RTVS predstaví veľkú novinku: Výnimočný seriál, aký sa na Slovensku ešte nevysielal

(Zdroj: rtvs)

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) uvedie počas tohtoročných Vianoc nový animovaný vzdelávací seriál Chochmesovci. Projekt, ktorého prvú 25-dielnu sériu práve dokončujú, unikátnou formou priblíži prostredníctvom príbehov jednej rodiny zásady etikety v rôznych životných situáciách. Seriál bude RTVS postupne vysielať na Jednotke a Dvojke do júna 2019.

Chochmesovci sú trojgeneračná rodinka, pri ktorej tvorbe tvorcovia vychádzali z tradičného sitkomového konceptu. Každý člen má istú komediálnu perspektívu - babka je hippie, dedko konzervatívec, mama ambiciózna workoholička, otec intelektuál a kreatívec, dcéra Simona hipsterka a syn Teo počítačový maniak. Nápad predstaviť etiketu cez ich príbehy vznikol podľa autorky námetu Diany Starinskej Kacárovej hneď na začiatku.

"Vedeli sme, že na interakcie budeme potrebovať viaceré generácie postavičiek a že rodina je najlepšia platforma, na ktorej sa dá rozohrať komédia. Páčil sa nám 'chór’ starých rodičov, ktorí do deja vstupujú cez obraz v obývačke a morózne či ironizujúco komentujú. Je podstatné, aby naše postavičky neboli suchopárni moralisti, ale roztomilí excentrici,“ vysvetlila.

Seriál s novým typom animácie poukazuje na dôležitosť znalostí a aplikovania pravidiel spoločenského správania v každodennom živote. Zameria sa napríklad na etiketu pri pracovnom pohovore, biznis etiketa, pánsky a dámsky šatník, tykanie a vykanie, podanie ruky, zoznamovanie, slávnostné stolovanie, etiketu v reštaurácii, na rande, plese, svadbe či na návšteve. Producentsky na seriálovej novinke spolupracovala spoločnosť K2 Production a autorom grafického dizajnu je Ové Pictures. Projekt finančne podporil Audiovizuálny fond.

"RTVS prichádza s ojedinelým vzdelávacím projektom na tému, ktorá by v televíznej tvorbe nemala chýbať a na Slovensku bude prvou svojho druhu. Cesta animovaného humoru je určite atraktívnejšia ako teoretické moralizovanie a poučovanie. Animovaní členovia rodiny, ktorí v príbehoch zažívajú situácie vhodného i nevhodného správania, dokážu osloviť všetkých divákov a majú šancu stať sa kultovými," vyjadril sa o pripravovanom seriáli programový riaditeľ televíznej časti RTVS Marek Ťapák.

Chochmesovci sú už druhou programovou animovanou novinkou RTVS, ktorá ponúka užitočné rady. Od jesene môžu diváci a diváčky na Dvojke sledovať modernou animovanou formou spracované jazykové poradenstvo Slovenčina na slovíčko.

Viac o téme: RTVSChochmesovci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu