Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO+VIDEO Tip na seriál: Most! - bláznivý megahit, ktorý prepísal v Česku rekordy

MOST! Zobraziť galériu (11)
MOST! (Zdroj: Česká televize/Michaela Buchtová)

Česi jednoducho majú recept na úspešné seriály. Ďalším dôkazom je MOST! Nie nadarmo trhal rekordy sledovanosti - záverečnú časť na ČT1 si pozrelo až 1,6 milióna divákov. My vám teraz o tomto hite povieme trochu viac.

O čom seriál je?

Tento projekt si na paškál zobral zložité témy, akými sú napríklad neznášanlivosť, rasizmus alebo xenofóbia. Hlavnú časť seriálu tvorí príbeh obyčajného chlapíka Luďka, ktorého práve vyhodili z práce, býva v starom polorozpadnutom dome, má veľké finančné dlhy a k tomu ešte aj problémy s exmanželkou a synom Tondom. V tom najhoršom období za ním príde poštár Ondra s pozvaním do Pošty pre teba... A sranda môže začať!

V Česku sa stal megahitom

Úspech seriálu zrejme predčil všetky očakávania. Hneď prvú časť si pozrelo približne 1,2 milióna divákov. Z archívu televízie pribudlo ďalších 328-tisíc a počas siedmich dní po odvysielaní dodatočne 141-tisíc ľudí z webu televízie. Celková sledovanosť úvodnej časti sa tak zvýšila o ďalších 44 %.

Podobnú sledovanosť si udržala každá z ôsmich častí. Most! sa stal najúspešnejším komediálnym seriálom Českej televízie. Tento megahit je tiež absolútnym rekordmanom v takzvanej odloženej sledovanosti, ktorá do siedmich dní po televíznej premiére vždy pridávala až 52 % divákov navyše.

FOTO+VIDEO Tip na seriál:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: ceskatelevize.cz)

V Česku sa začal vysielať 7. januára a po obrovskom úspechu sa dostal aj na Slovensko. Od 5. marca ho dokonca s predstihom začala vysielať aj TV JOJ.„Most je mesto, kde sa bieli boja čiernych, Česi Nemcov, transsexuáli homosexuálov, muži žien a ženy mužov a všetci sa boja samoty,” predstavili popis seriálu pre slovenských divákov.

Hlavná postava -Luďan

Úlohu Ľuďka Říhu hrá v seriáli herecMartin Hofmann, ktorého popularita prudko narástla. Práve jeho si do Poštypre teba zavolá brat Pavel, no teraz už Dáša - dal sa totiž preoperovať na ženu. Týmto momentom sa všetko komplikuje ešte viac. Nehovoriac o tom, keď po bitke s rómskymi spoluobčanmi nedobrovoľne založí organizáciu Snedá tíseň. Nemá ich rád a teraz im navyše bude pomáhať. Lenže pre Rómov sa stáva Luďan hrdinom. Aspoň na chvíľu.

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize/Michaela Buchtová)

Jsem Pavel, vlastne Dáša

Ďalšia postava, ktorá celému seriálu dodáva šťavu. Transexuálku Dášu si zahrala Erika Stárková - herečka, ktorá má aj slovenské korene. Práve okolo nej sa odohrávajú osudy všetkých dôležitých postáv.Vracia sa do rodného Mostu a túži po tom, aby ju okolie prijalo ako ženu. To však rozhodne nie je bežnou úlohou. Obzvlášť v meste, akým je Most.

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize/Michaela Buchtová)

Franta - najobľúbenejší český Róm

Seriál Most! búra predsudky. A to aj vďaka hercovi Zdeňkovi Godlovi, ktorý hrá Frantu - pracovníka Technických služieb mesta Mostu. V reálnom živote dokonca sedel vo väzení. Ako mladík si za lúpežné prepadnutie odsedel 5,5roku. Otvorene priznal dlžoby a exekúcie. V seriáli je však jednou z najväčších hviezd.

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize/Michaela Buchtová)

Severka - ikonické seriálové miesto

Práve v reštaurácii, lepšie povedané v krčme, sa odohráva podstatná časť seriálu. Vlastní ju Eda, ďalšia výrazná postava. Má krásnu priateľku Romanu, no zamiluje sa do Pavla, vlastne teraž už Dáši. Nezamestnaným štamgastom Severky je Čočkin, ktorý v predposlednej časti tragicky zahynie.

Na zábere je Eda (v strede s pivom v ruke) a Čočkin (prvý sprava). Úplne naľavo je Franta a štvrtým na zábere je opilecký kňaz
Zobraziť galériu (11)
Na zábere je Eda (v strede s pivom v ruke) a Čočkin (prvý sprava). Úplne naľavo je Franta a štvrtým na zábere je opilecký kňaz  (Zdroj: Česká televize)

Pri pive tu nájdeme aj opileckého kňaza. Mimochodom, je to herec, ktorý sa preslávil v inej scéne, a to vo filmeDedičství aneb Kurvahošigutntag. Stačí povedať ikonikcú hlášku: "Nová doba, host vyhazuje vrchního!" HerecMiloš Černoušek, známypod pseudonymom Cyril Drozda, si zahral čašníka, ktorý sa snažil vyhodiť Bohuša z kaviarne.

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize)

Pokračovanie nebude

Za seriálom Most! stojí dvojicaPetr Kolečkoa Jan Prušinovský. Komplikovaná problematika, časté vulgarizmy a témy, o ktorých sa mnoho ľudí bojí verejne hovoriť. No títo páni sa do tohto projektu odvážne pustili. Výsledok hovorí za všetko. Veď v podstate scenáristom Mostu! je sám život. A vy si ho nezabudnite pozrieť. Seriál má len osem častí a ako priznali producenti, pokračovanie mať nebude. Napriek tomu sa stal ikonou, ktorá sa zapíše do histórie českej televíznej tvorby. Rovnako tak, ako aj hláška Dycky Most!

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize)

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize/Michaela Buchtová)

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize/Michaela Buchtová)

MOST!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Česká televize/Michaela Buchtová)

Viac o téme: MOST!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu