Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Najlepší seriál posledných rokov: Černobyľ je drsnou pripomienkou, ktorú treba vidieť

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: HBO)

Spoločnosť HBO prežila pomerne turbulentné obdobie. Finále seriálu Game of Thrones totiž uspokojilo len málokoho, pričom po internete už začali kolovať vtipné obrázky, ako po premiére poslednej časti prestanú ich programy hromadne sledovať milióny fanúšikov. Opak sa však stal pravdou po tom, ako spoločnosť uviedla novú minisériu s názvom Chernobyl (Černobyľ).

Tá si získala sympatie divákov, ktorí ju oprávnene označujú za jeden z najlepších projektov súčasnosti. Päťdielna miniséria z koprodukcie spoločností HBO a Sky rekonštruuje príbeh o jadrovej havárii z roku 1986, jednej z najhorších katastrôf v histórii spôsobených človekom, a o obetiach, ktoré boli podniknuté na záchranu Európy pred nepredstaviteľnou pohromou.

Dňa 26. apríla 1986 otriasla jadrovou elektrárňou v Černobyle na Ukrajine mohutná explózia, ktorá uvoľnila nebezpečné rádioaktívne látky nielen na ukrajinskom, bieloruskom a ruskom území vtedajšieho Sovietskeho zväzu, ale aj do oblastí Škandinávie a západnej Európy.

Miniséria Chernobyl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Skvelí herci

Jared Harris stvárňuje Valerija Legasova, popredného sovietskeho jadrového fyzika, ktorý viedol vyšetrovanie tragickej udalosti. Stellan Skarsgård hrá sovietskeho podpredsedu vlády Borisa Ščerbinu, ktorého Kremeľ poveril vedením vládnej komisie zisťujúcej okolnosti havárie. Emily Watsonová predstavuje jadrovú fyzičku Uľjanu Chomjukovú, ktorá chce odhaliť tajomstvo okolo černobyľského nešťastia.

Vyvrcholila mrazivá dráma Černobyľ: 5 vecí, ktoré boli v realite inak, než ukázal seriál

Je veľmi dôležité povedať, že už dlho sme na televíznom plátne nemali možnosť vidieť tak precízne vyrozprávaný príbeh, ako v prípade tejto minisérie. Seriál sa totiž nezameriava len na samotný výbuch a likvidáciu následkov, ale priamo na ľudí a dopad na ich životy. Okrem samotného vyšetrovania a odvrátenia explózie tak môžeme sledovať aj linku tehotnej ženy, ktorá sa nevie stotožniť s tým, že jej manžel neprežije následky radiácie.

Miniséria Chernobyl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Silné príbehy

Nechýba ale ani napríklad príbeh dvoch vojakov a mladíka, ktorý nikdy v ruke nedržal zbraň. Tí majú za úlohu vyčistiť oblasť od rádioaktívnych zvierat. A takýchto vsuviek nájdeme hneď niekoľko. Veľmi dôležitou a pre príbeh zásadnou postavou je vedkyňaUľjana Chomjuková v podaní Emily Watson. Tá jeúplne fiktívna a bola vytvorená čisto len pre účelyseriálu. Postava reprezentuje a sumarizuje úsilie množstva sovietskych vedcov a fyzikov, ktorí pracovali na pochopení a riešení černobyľskej katastrofy.

Projekt, ktorý treba vidieť

Najväčším prekvapením tohto projektu zostáva, že o scenár sa postaral Craig Mazin, človek, ktorý písal scenáre pre komédie, akými sú Scary Movie 3 a 4, Superhrdina alebo Vo štvorici po opici 2 a 3. Ide o jeho prvý vážnyprojekt a my dúfame, že sa už definitívne vykašle na komédie a opäť nám prinesie niečo kvalitné. A niet sa čomu čudovať, veď projekt je momentálne na prvej priečke hodnotení nielen na csfd.cz, ale aj na imdb.com. A to už je čo povedať. Dáte seriálu šancu?

Miniséria Chernobyl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Miniséria Chernobyl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Miniséria Chernobyl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

VIDEO Najlepší seriál posledných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: HBO)

Viac o téme: HBOČernobyľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu