Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Game of Thrones je minulosťou a vy nemáte čo pozerať? Dajte šancu týmto skvelým seriálom

Zábery z premiérovej časti poslednej série Game of Thrones
Zábery z premiérovej časti poslednej série Game of Thrones (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Najpopulárnejší seriál televíznej histórie je definitívne minulosťou. Game of Thrones ukončila svoju púť nie úplne najlepšie, čo mnohí fanúšikovia tvorcom neodpustia minimálne do momentu, kým sa na knižné pulty nedostanú posledné dve knihy, ktoré boli pre seriál predlohou. Teda, ak ich vôbec stihne spisovateľ George R. R. Martin vôbec napísať. Pokiaľ ste sa dostali do bodu, že neviete, aký seriál začať pozerať po konci Hry o Tróny, máme tu pre vás niekoľko alternatív, ktoré si rozhodne obľúbite. A nie, Vikingovia v tomto zozname nie sú.

Čierne vlajky (Black Sails) - 2014

Dobrodružný seriál z produkcieMichaela Bayanás zavedie do éry zlatého veku pirátstva, dvadsať rokov pred udalosťami zo slávneho románu od Roberta Louisa Stevensona, Ostrov pokladov. V období zlatého veku pirátstva priberá obávaný kapitán Flint (Toby Stephens) do svojej posádky mladého nováčika Johna Silvera (Luke Arnold), ktorého meno bude jedného dňa poznať celý svet. Flint bojuje o prežitie ostrova New Providence, na ktorom stojí pirátska základňa.

V roku 1715 však svetové mocnosti zvyšujú intenzitu boja proti námorným lúpežníkom, pretože tí v oblasti Západných Indií dlhodobo ohrozujú námorný obchod. Zákony každej civilizovanej zeme pirátov vyhlasujú zahostis humani generis, nepriateľov celého ľudstva. Ako odpoveď ustanovujú piráti svoju vlastnú doktrínu: vyhlasujú vojnu celému svetu.

Deadwood - 2004

Rolu Deadwoodu vo westernovom žánri prirovnávajú mnohí k úlohe Sopranovcovv žánri mafiánskych príbehov. Aj on vnáša do tohto, miestamiuž trochu unaveného a opotrebovaného žánru nový, čerstvý - pravda pre niekoho možno až príliš ostrý - vzduch. Svojimrealistickým, až naturalistickým pohľadom na historickú skutočnosť, svojou drsnou rečou - tým všetkým je na hony vzdialený klasickej predstave o westerne ako dobrodružnom príbehu, kde nakoniec po rade protovnostívíťazí spravodlivosť.

Všetci o nej hovoria, ale vy ste nevideli žiadnu časť? Zistite, o čom je Hra o tróny

Deadwood skrátka ukazuje americký Západ taký, aký vtedy, na konci 19. storočia, skutočne bol: drsný, krutý, nemilosrdný. Svet, v ktorom víťazí tí, ktorí majú peniaze a moc - bez ohľadu na to, akým spôsobom sa k nim dostali. Tí, ktorí sú schopní a ochotní sa v záujme svojich ziskov a výhod občas dohodnúť aj s nepriateľom a konkurentom. Skrátka tí, ktorí stáli pri zrode našej dnešnej, modernej spoločnosti.

Taboo - 2017

Temne surreálnaminiséria Taboo, odohrávajúca sa v roku 1814, sleduje dobrodruha Jamesa Keziah Delaneyho (Tom Hardy) - muža, ktorý bol na konci sveta a späť sa vracia nezvratne zmenený. Dlho sa verilo, že je mŕtvy, teraz prichádza domov do Londýna, aby prevzal to, čo zostalo z otcovho podnikateľského impéria a prebudoval svoj život.

Dedičstvo po otcovi je však pohár plný jedu, James si musí dokázať poradiť s čím ďalej tým viac spletitými okolnosťami a nepriateľmi číhajúcimi za každým temným rohom, aby sa vyhol rozsudku smrti. Vo víre intríg, vraždy a zrady sa mysteriózny rodinné dráma rozvíja v žeravýpríbeh lásky a zradnosti.

Cudzinka (Outlander) - 2014

Americký historicko-romantický seriál sleduje príbeh vydatej armádnej sestryClaire Randallovej (Caitriona Balfe), ktorá sa pri návšteve Škótska v roku 1945 v sprievode svojho manžela Tobiasa (Tobias Menzies) záhadne vráti späť v čase do roku 1743.

Game of Thrones skončila skvelou epizódou: S osudmi postáv však nebudú všetci spokojní

Tu sa pripletie do bojov medzi Škótmi a Angličanmi a je okolnosťami donútená vydať sa za mladého, odvážneho a citlivého škótskeho bojovníkaJamieho Frasera (Sam Heughan). Nový zväzok v inom čase ju privedie do nelichotivej situácie, kedy jej srdce túži po dvoch rozdielnych mužoch, žijúcich v dvoch rozdielnych dimenziách.

Spartakus (Spartakus) - 2010

Klasický príbeh thrackého bojovníka, ktorý bol zajatý Rimanmi, stal sa gladiátorom a v boji o slobodu sa postavil starovekému Rímu, ožilvakčnom historickom seriáli na HBO. Spartakus, odtrhnutý od svojej krajiny a milovanej ženy, je uvrhnutý do surového sveta gladiátorskejarény, kde krv a smrť sú tou najsledovanejšouzábavou.

Na piesku sa však neodohrávajú všetky bitky. Zrada, korupcia a pokušenia vystavujú Spartaka nepretržitej skúške. Aby prežil, musí byť viac než len mužom. Viac než len gladiátorom. Musí sa stať legendou.

BONUS - Pán Prsteňov - 2021

Epický príbeh zo Stredozeme by sa mal vrátiť. Tentokrát však na televízne obrazovky pod taktovkou Amazonu. Šušká sa, že prvé dve série by mali stáť dokopy takmer pol miliardy (250 miliónov ale zhtlol nákup práv na sfilmovanie).

Stále nevieme, na aké udalosti sa presne seriál zameria, no seriálový formátposkytne tvorcom skvelú možnosť zadaptovať aj tie pasáže z kníh, ktoré sa do Jacksonovej filmovej trilógie nedostali. Rozhodne môžeme v tomto prípade hovoriť o najočakávanejšom seriálovom projekte nasledujúceho desaťročia.

Viac o téme: Game of ThronesPán PrsteňovDeadwoodČierne vlajkyTabooOutlanderSpartakus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu