Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Retro sci-fi, ktoré pohltilo svet: VIDEO Stranger Things sme však vôbec nemuseli vidieť!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Netflix)

Pred troma rokmi zasiahol divákov nový seriál od Netflixu. Stranger things si okamžite získal srdcia mnohých. Štyria kamaráti čelili tomu, čo zatiaľ figurovalo len v ich hrách. Monštrám, príšerám a svetu, ktorý je náprotivkom toho nášho. Príjemné, aj keď miestami desivé retro sci-fi ponúka divákom skvelý vizuálny zážitok, ale aj kvalitné herecké výkony. Hollywood spoznal niekoľko výborných mladých hercov a je svedkom veľkého návratu Winony Ryder.

Seriál sa odohráva vo fiktívnom mestečku Hawkins v Indiane. Neďaleká inštitúcia Hawkins National Laboratory sa na prvý pohľad zaoberá vedeckým výskumom pre americké ministerstvo energetiky, no v skutočnosti robia tajné paranormálne až nadprirodzené experimenty na ľuďoch. Z nedbalosti sa im podarilo vytvoriť portál do alternatívnej dimenzie zvanej "Upside Down". Táto dimenzia však začne vplývať na nič netušiacich obyvateľov Hawkinsu katastrofálnym spôsobom.

TRAILER k prvej sérii

Retro sci-fi ako pocta

Stručná charakteristika deja. Pre zasvätených fanúšikov viac netreba. Presne vedia, o čom je reč. Prvá séria sa odohráva v novembri 1983, kedy zmizol malý Will Byers. Každá ďalšia séria je v nadväznosti na to o rok neskôr. Traja kamaráti počas pátrania narazia na El, ktorá sa stala obeťou pokusov v laboratóriu a má telekinetické schopnosti. Zatiaľ trojsériové dobrodružstvá sa môžu začať.

Foto: ČSFD/Netflix, Curtis Baker
Zobraziť galériu (6)
Foto: ČSFD/Netflix, Curtis Baker  (Zdroj: ČSFD/Netflix, Curtis Baker)

Za všetkým stoja bratia Matta Ross Dufferovci. Seriál sa rozhodli natočiť ako zmes investigatívnej drámy anaprirodzených prvkov, ktoré vsadili do detského sveta. Retro sci-fi sa odohráva v 80. rokoch 20. storočia a je poctou popovej kultúry tohto desaťročia. Niekoľko témy i režisérskych aspektov bolo inšpirovaných (aj esteticky) dielami svetoznámych filmárov ako je Steven Spielberg, John Carpenter či Stephen King.

Foto: ČSFD/Netflix, Curtis Baker
Zobraziť galériu (6)
Foto: ČSFD/Netflix, Curtis Baker  (Zdroj: ČSFD/Netflix, Curtis Baker)

Stranger Things sme nemuseli vidieť

V roku 2015 prezentovali Dufferovci scenár, ktorý sa podobal pilotnému dielu ich predchádzajúceho scenára s názvom Hidden. Tento projekt odmietlocelkom pätnásť televízií. Mnohí totiž hovorili, že deti v centre zápletky... to predsa nemôže uspieť (ach, ako sa mýlili). Vraj z toho mali urobiť buď detský seriál, alebo mali zveriť vyšetrovanie do rúk šerifa Hoppera.Začiatkom roka 2015 Dan Cohenm, viceprezident spoločnosti 21 Laps Entertainment, partnertskej spoločnosti Netflicu, položil scenár na stôl riaditeľovi a režisérovi Shawnovi Levymu.

Bratia Dufferovci (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)
Zobraziť galériu (6)
Bratia Dufferovci (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Levy si okamžite pozval bratov Dufferovcov k sebe a zakúpil práva na seriál s tým, že nechal plné autorstvo bratom. Po prečítaní pilotného dielu zakúpila spoločnosť Netflix celú prvú sériu za doteraz nezverejnenú sumu. O pár týždňov oznámili plánovanú premiéru na jún 2016. Dufferovci uznali, že v čase, keď predali svoj scenár Netflixu, bol tento gigant známy skvelými seriálmi i tímom producentov. Šou sa mohla začať.

Najlepšia kombinácia na svete

Pôvodne sa mal seriál volať Montauk a celý príbeh sa mal odohrávať neďaleko New Yorku. Mestečko Montauk totiž figurovalo v mnohých konšpiračných teóriách ako napríklad v utajovaných vládnych experimentoch. Nakoniec sa rozhodli pre fiktívne mestečko. V hre bolo viacero názvov, Stranger Things zvíťazil ako alternatíva k názvu Kingovej novely Needful things. Počas písania scenára sa sústredili na príbeh okolo zmiznutého chlapca. Práve to bola inšpirácia k tomu, aby predstavili ideu „detského útlocitu“ a jemnosti.

Práve tie mohli ponúknuť pohrávanie sa s myšlienkou na príšery, ktoré môžu konzumovať ľudí. Bratia si mysleli, že kombinácia týchto dvoch vecí bola „tá najlepšia vec na svete“. Pôvodne zvažovali 22-dielny formát, no báli sa, že taký početný seriál by príliš ťažko rozprával filmový príbeh. Osem epizód im umožnilo venovať čas nielen postavám, ale aj rozprávaniu. Práve preto sa zo seriálu s ôsmimi epizódami snažili spraviť niečo, čo vám malo pripomenúť veľký film so všetkými dokončenými hlavnými líniami. Publikum sa cítilo spokojné, a napriek tomu ostali v zálohe neodoriešené veci. Ešte väčšia mytológia a mnoho visiacich nití.

Mladé talenty

Prvými obsadenými hercami boli Winona Ryder ako matka malého Willa Joyce Bryerová a David Harbour ako šerif Hopper. Ryder tak povstala a po rokoch ticha sa vrátila vo veľkom štýle. Tvorcovia verili, že práve ona dokáže dať postave Joyce tú správnu neurotickosť, naliehavosť pri hľadaní syna a zároveň pevnosť a odhodlanosť. O dosť ťažšie sa vyberali detskí herci. Rukami autorov prešli tisícky detí. Nakoniec natrafili na tých pár, ktoré mali takpovediac šťavu a boli iné.

Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision
Zobraziť galériu (6)
Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Finn Wolfhard (Mike) bol pre nich už predtým známy z niekoľkých filmov a do roly padol „ako uliaty“. Iróniou je, že kasting robil cez video, keď ležal chorý v posteli. Dokonca musel v jeho prípade zasiahnuť aj osud. Síce bol Wolfhard pre postavu Mikea prvou voľbou, problém nastal pri podpísaní zmluvy na remake hororu z 80. rokov IT. To mu znemožňovalo natáčanie Stranger Things. Produkčné problémy pri Kingovom remaku však spôsobili jeho posunutie o rok, vďaka čomu sa mohol mladý herec venovať obom projektom.

Gaten Matarazzo (Dustin) ich očaril svojim nadmieru autentickým výkonom. Oveľa autentickejším, než tisíce iných nahrávok. K ďalším veľmi kvalitným mladým skvostom patria Caleb McLaughlin (Lucas), Noah Schnapp (Will), Millie Bobby Brown (El, pôvodne obsadená ako bližšie neurčená postava),Natalia Dyer (Nancy), Charlie Heaton (Jonathan) a Joe Keery ako Steve Harrington. V ďalších sériách, samozrejme, pribúdali ďalší, no železné jadro ostalo.

Zlatá stredná cesta pre najlepší vizuálny zážitok

Okrem hercov seriál ponúka skvelý vizuálny zážitok. Aby navodili retro atmosféru, k tzv. efektu starnutia, museli hľadať vo filmových skladoch. Dosiahli ho pridaním „filmového zrna“, ktoré zachytili skenovaním filmov z 80. rokov. Dufferovci chceli zároveň vystrašiť publikum, ale nie veľmi, aby nebol seriál exhibíciou násilia. Predsa len, je to detský príbeh, odhľahčený práve o ich nadhľad. Chceli, aby to bolo o nálade a atmosfére, o tom správnom napätí a strachu.

Aby bol zážitok ešte lepší, chceli sa Dufferovci vyhnúť akýmkoľvek nadbytočným počítačom generovaným efektom, čo sa monštier týka. Ostali preto pri tzv. praktických efektoch. Vytvorili tak animatroniku (motorickúrepliku) demogorgona. Keďže museli seriál natočiť za šesť mesiacov, použili zlatú strednú cestu, aby všetko stihli. Nemali totiž čas vyskúšať či všetko funguje správne, využili preto skonštruovanú rekvizitu, no pri efektoch, ako napríklad prehadzovanie monštra stenou, boli nútení použiť digitálne efekty. Za vizuálny zážitok treba dať klobúk dole.

Zo dňa na deň obrovským hitom

Postprodukcia bola dokončená týždeň pred premiérou. Všetci boli napätí, no kritika na seba nenechala dlho čakať. Divákov seriál ohromil. Kritici dali seriálu nadpriemerné hodnotenie a zo dňa na deň patril k tým najobľúbenejším a najlepšie hodnoteným seriálom všetkých čias. Vďaka prvej sérii sa stal seriál tretím najobľúbenejším v roku 2016.

Foto: SITA/AP/Jordan Strauss, Invision)
Zobraziť galériu (6)
Foto: SITA/AP/Jordan Strauss, Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss)

Teraz pár zaujímavostí. Kvôli seriálu sa predstaviteľka ryšavej Max musela dva mesiace učiť na skateboarde. Natalia Dyer sa zamilovala do Charlieho Heatona a tak neexistoval len pár Nancy a Jonathan, ale herci tvoria pár aj v skutočnosti.Po premiére seriálu narástol dopyt po sušienkach Eggo, ktoré sú pochúťkou Eleven. Po vydaní druhej série narástol profit firmy Kellogg's, ktorá sušienky vyrába, až o 14%.

TRAILER k druhej sérii

Millie Bobby Brown si musela kvôli tejto úlohe oholiť hlavu, do čoho sa jej vôbec nechcelo. Režiséri jej však ukázali, ako dobre vyzerala Charlize Theron v Mad Maxovi, čo ju presvedčilo.Gatenovi Matarazzovisa tak veľmi páčil plagát k filmu Vec (1982), ktorý je v pivnici u Wheelerovcov, že si ho chcel po natáčaní nechať. Tvorcovia seriálu majú dokonca tridsaťstranový dokument, ktorý obsahuje informácie o tom, čo je to svet „Uspide Down“ a čo sú vlastne zač príšery, ktoré v ňom žijú. A na záver, Winona Ryder vôbec nie je technický typ. Pred natáčaním ani nevedela, čo znamená streamovať.

Kvôli nápadu boli autori takmer pred súdom

Nie všetko však šlo bez problémov. V apríli 2018 filmár Charlie Kessler žaloval bratov Dufferovcov za to, že mu ukradli nápad. Tvrdil, že ukradli myšlienky z jeho krátkeho filmu Montauk. Podobne ako Stranger Things, aj jeho krátky film sa sústredil na dej okolo zmiznutého chlapca, vojenskú základňu, ktorá robila pokusy a monštrá z inej dimenzie. Jeho film mal premiéru v roku 2012 a o dva roky neskôr im dal scenár, nápad, príbeh a aj film.

Právnik bratov Dufferovcov však tvrdil, že film nikdy nevideli. Kessler podľa neho nemal žiadny podiel na tom, že seriál vznikol. Sudca preto zamietol výpoveď Dufferovcov a dovolil tak Kesslerovi, aby sa prípad otvoril. Tesne pred začiatkom súdneho konania v máji tohto roku však Kessler žalobu stiahol. Okrem toho, že počulvýpovede, videl aj dokumenty z roku 2010, ktoré mu dokázali, že Dufferovci prišli s konceptom Stranger Things úplne nezávisle od neho.

Budú aj ďalšie série?

V súčasnosti sa seriál teší obrovskej popularite a máme za sebou premiéru tretej série, ktorá nesklamala. Hlavní hrdinovia sa vrátili o niečo starší a vo veľkom štýle. Práve preto sa diváci pýtajú: Bude aj štvrtá séria? Všetci by sme ju nepochybne chceli, no je len v rukách autorov a Netflixu, či k niečomu takému dôjde. Samozrejme, po chodbách Hollywoodu sa už o tom začína šuškať. Existujú domnienky, že by seriál mal mať ešte dve série. Podľa jedného z amerických magazínov však bude už len posledná štvrtá séria. Mal im to údajne potvrdiť nemenovaný zdroj z prostredia Netflixu.

TRAILER k tretej sérii

Ross Duffer sa však dávnejšie vyjadril celkom jasne. „Myslíme si, že je to záležitosť štyroch sérií a potom to ukončíme,“ povedal. „Musíme neustále upravovať a prispôsobovať príbeh... Aj keď neviem, či môžeme nejako ospravedlniť, že sa im raz do roka niečo zlé stane,“ dodal jeho brat Matt. „Budú sa musieť dostať preč z toho mesta. Je to smiešne!“ reagoval opäť Ross. V jednom z ďalších rozhovorov však producent Shawn Levy navrhol, aby seriál pokračoval. Takže... Nechajme sa prekvapiť. Oficiálne nebolo ešte nič potvrdené. Zatiaľ, ak máte chuť, určite to zmáknete dať celé od začiatku. Oplatí sa. Či nie?

Viac o téme: Winona RyderStranger ThingsMillie Bobby Brown
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu