Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fetiše Nežnej revolúcie: Diváci si môžu zaspomínať na zásadné udalosti novembra 1989

Fetiše Nežnej revolúcie
Fetiše Nežnej revolúcie (Zdroj: rtvs)

Revolučný november 1989 priblíži nový dokumentárny cyklus Fetiše Nežnej revolúcie. Päťdielny cyklus, ktorý nadväzuje na seriál Fetiše socializmu (2014 - 2016), uvedie RTVS. Vysielať ho bude od 17. októbra na Jednotke.

Tvorcovia Fetišov Nežnej revolúcie sa v piatich 26-minútových filmoch zameriavajú na zásadné udalosti novembra 1989, o ktorých rozprávajú cez symboly, heslá, miesta či módu. „Nežná revolúcia bola, či chceme alebo nie, prvý pilier vznikajúceho nového marketingu a slobodnej reklamy. Bola plná symbolov, odznakov, hesiel a najmä plagátov v uliciach, na ktoré sa chodilo dívať obrovské množstvo ľudí ako do galérie,“ vysvetlil autor námetu a režisér Róbert Šveda, ktorý sa podieľal na vytvorení jednej z častí cyklu. Pri výrobe ďalších spolupracoval s dokumentaristkami Miriam Petráňovou, Vladislavou Sárkány, Luciou Kašovou a režisérom Dominikom Jursom.


Mohlo by vás zaujímať:ROZHOVOR so Zuzanou Piussi: Pri vražde novinára asistoval štát! Obávam sa, že si to odnesie iba Kočner


Revolúcia nezmenila len atmosféru v uliciach, ale ovplyvnila najmä premýšľanie ľudí, ktorým dala odvahu a nádej. Veľkou zmenou prešli médiá, ktoré mohli zrazu hovoriť svoj názor. „Akokoľvek neuveriteľne to znie, pre mnohých to bolo náročné,“ skonštatoval Šveda. Zaujímavé pre neho napríklad pri tvorbe cyklu bolo rozprávať sa s ľudmi, ktorí zorganizovali 16. novembra v Bratislave študentskú demonštráciu.

„Protestovali proti vtedajšiemu návrhu vysokoškolského zákona a za akademickú slobodu. Nebáli sa skandovať heslá typu: Slobodu slova! Chceme školy pre všetkých! Treba si uvedomiť, že za to mohli byť vylúčení zo školy. Mohli si úplne zničiť budúcnosť. No namiesto toho ju vytvorili pre všetkých vďaka udalostiam, ktoré sa na druhý deň odohrali v Prahe. Aj keď ich prvotným cieľom nebolo zmeniť režim,“ dodal.

Fetiše Nežnej revolúcie sa budú pýtať otázky ako Aká bola atmosféra v revolučných dňoch na školách? Ako sa šírili informácie bez mobilov, internetu a médií? Kde sa revolúcia pripravovala? A kde sa konala? či Aké boli jej symboly či heslá?. V dokumentárnom cykle, ktorý vznikol v štúdiu producentky Ivice Barabášovej K2 Production v koprodukcii s RTVS, sa striedajú výpovede ľudí s archívnymi zábermi. Tie oživujú animácie z dielne Ové Pictures. Výrobu dokumentárneho cyklu Fetiše Nežnej revolúcie podporil Audiovizuálny fond.

Viac o téme: RTVSFetiše Nežnej revolúcie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu