Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Netradičný projekt zo Španielska: Verejnoprávna televízia spustila karanténny sitcom

(Zdroj: TVE)

Španielska verejnoprávna televízia TVE začala vysielať sitcom nazvaný Denníky z karantény (Diarios de la cuarentena), ktorým chce spríjemniť nútenú izoláciu Španielom zatvoreným kvôli koronavírusu doma už cez tri týždne.

Niektorí užívatelia sociálnych sietí ale tento komediálny seriál kritizovali ako nevhodný v krajine, kde už zomreli na koronavírus tisícky ľudí. "V podstate 24 hodín denne informujeme o dramatických udalostiach tejto pandémie, počítame mŕtvych, infikovaných, ktorí sa uzdravili. Myslím, že už je čas dať ľuďom tiež trochu nádeje a pomôcť divákovi, aby bol doma rád," povedal denníku El Mundo programový riaditeľ TVE Fernando López Puig. "Verejnoprávna televízia má informovať, ale aj baviť, a to je to, čo robíme," dodal.

V hlavnom vysielacom čase, každý utorok od 22:05, tak môžu Španieli sledovať život v karanténe desiatich fiktívnych rodín."Naším zámerom bolo, aby sa realita a fikcia čo najviac prepojili, herci síce hrajú podľa scenára, ale vo svojich bytoch, a do príbehu tak vkladajú vlastné skúsenosti,"povedal režisér sitcomu Álvaro Fernández.

Herci tohto sitcomu sú vlastne zároveň aj kostymérmi, maskérmi i kameramanov. Každý dostal mobil s vysokým rozlíšením, statív a mikrofón s väčším dosahom, aby sa mohol po byte pohybovať. Režisér ich riadi cez Skype a nahrávky potom spracujú profesionálne technici. A pritom nikto nemusí opustiť svoj byt.

"Humor je v týchto ťažkých časoch veľmi dôležitý,"uviedol scenárista David Marqués. V sitcome podľa upútavky na internete diváci uvidia napríklad manželku, ktorá odovzdáva manželovi do rúk dieťa práve vo chvíli, keď sa muž zúčastňuje pracovnej videokonferencie. Žena má totiž práve online kurz pilates. Dvaja podnikavci zas cez internet riešia, ako zarobiť na rúškach vyrobených z podprsenky. V inom obraze dcéra upokojuje cez videohovor svojho starého otca, že cez ulicu sa koronavírusom nakaziť nemôže.

Sitcom na pozadí koronavírusovej pandémie pripravuje aj Česká televízia (ČT), ktorá oznámila natáčanie seriálu Láska v čase korony. Spôsob vzniku ale bude od španielskeho projektu odlišný. Bude sa točiť s robotickými kamerami a s minimálnym štábom, na scéne budú spolu len herci, ktorí žijú v spoločnej domácnosti, a medzi ostatnými hercami bude pri natáčaní bariéra, napríklad dvere. Scenár i organizácie natáčanie vzniká počas telekonferencií a vo vysielaní ČT sa seriál objaví koncom apríla.

Viac o téme: KoronavírusDenníky z karantényTVE
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu