Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveriteľné! Od premiéry kultovej Hry o tróny ubehlo takmer desať rokov: FOTO Toto sú NAJ scény

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: HBO)

Pred niečo vyše deviatimi rokmi uzrel svetlo sveta dnes už legendárny seriál z produkcie HBO Hra o tróny. Odvtedy si získal milióny fanúšikov po celom svete a v rebríčkoch patrí k najlepším seriálom, aké kedy natočili. Posledná séria bola síce pre mnohých sklamaním, to však nemení nič na tom, že sme boli svedkami mnohých pamätných a veľkolepých momentov.

Hra o tróny je fantasy drama seriál natočený podľa populárnej, dodnes nedokončenej knižnej fantasy ságy od Georgea R. R. Martina s názvom Pieseň ľadu a ohňa, ktorej prvý diel sa volá Hra o tróny. Tvorcami sú David Benioff a D. B. Weiss, na seriáli sa podieľa aj samotný George R. R. Martin. Seriál sa natáčal v štúdiu v Belfaste, ďalej po celom Severnom Írsku, v Chorvátsku, na Islande, na Malte, v Maroku, v Španielsku, v Škótsku a v USA.

NAJ momenty kultového seriálu

Celosvetovú premiéru mal 17. apríla 2011 a vysielal sa do 19. mája 2019. Cieľom znepriatelených rodov je získať Železný trón. Práve počas tejto cesty vznikali mnohé pamätné momenty, ktoré sa fanúšikom navždy vryli do sŕdc. HBO si na sociálnej sieti zaspomínala na niektoré z nich. Inšpirovali sme sa, a keďže s mnohými z nich musíme súhlasiť, vytvorili sme zoznam tých NAJ momentov zo seriálu.

1. Brana zhodili z okna veže

Začneme pekne od začiatku. Bran Stark bol jedným z detí rodu Starkovcov. Hneď v prvom dieli ho postretol nepekný osud. Rád liezol po stenách veže, bol to predsa malý šibal. Inak tomu nebolo, ani keď ich na Zimohrade navštívili zástupcovia najsilnejšieho rodu Lannisterovcov. V útrobách veže sa totiž incestným hrátkam oddávali súrodenci Cersei a Jaime Lannisterovci. Nikto nesmel nič vedieť. A tak Jaime zhodil chlapca z okna veže... mysleli si, že umrie, no prepočítali sa a z Brandonasa stal Trojoký havran a kráľ Šiestich kráľovstiev.

2. Poprava Neda Starka

Musím uznať, že koniec prvej série vzal aj mňa. Po prvé som nečakala, že ma takýto seriál naozaj zaujme a po druhé, naozaj som nečakala, že jedna z hlavných postáv príde o hlavu takto skoro. Bol to prvý moment, ktorý v mnohých zmenil vnímanie tohto seriálu. Čakaj nečakané. Ned Stark sa stal pobočníkomkráľa Roberta Baratheona a bol hlavnou postavou prvej série.

Po smrti kráľa povstal nový a nikto nemal nič isté. Neda popravili na kráľovskom dvore s Západozemí počas kraľovania neľútostného Joffreyho Baratheona. Svedkami boli aj jeho sve dcéry Sansa a Arya. Síce pred ním zomreli aj iné postavy, smrťou Neda Starka sa všetko zmenilo. Nikto nie je v bezpečí. Stať sa môže všetko. Poprava Neda Starka rozpútala vojnu, ktorú Starkovci vyhlásili Lannisterovcom.

3. Zrodenie drakov

Ďalšou významnou postavou bola Daenerys Targaryen. Spočiatku zakríknuté dievča a mladšia sestra ambicióznehoViserysaTargaryena bola nástrojom, ako sa dostať k moci a spojiť kráľovstvá. Vydali ju za veliteľa Dothrakov Khala Droga. Po jeho smrti sa jej život zmení. Dostala od neho do daru tri vajcia. Targaryenovci boli kedysi najmocnejší rod, kým ich šialený kráľ nepripravil o vládnutie.

Okrem iného im slúžili draky.Viserys neskôr so svojou sestrou zápasil, no len toho pravého nespáli oheň. A tou bola vbúrke zrodená a nespálená dračia kráľovná Daenerys. Zrod jej troch drakov -Drogona, Viseriona a Rhaegala - bol naozaj krásnou a dychberúcou scénou. Uznávam, chcela by som mať draka.

4. Krvavá svadba

Prichádzame snáď k najemotívnejšej scéne, aj keď každý z nás má svoj výber... táto scéna je určite v každom jednom. Dodnes je Krvavá svadba považovaná za jeden z najšokujúcejších momentov v seriáli.Bola to obrovská udalosť. Zmierenie. RobbStark bol totiž samozvaným Kráľom Severu, ktorý po smrti otca rozpútal vojnu proti Lannisterovcom. Postupoval rýchlo a bitky vyhrával, no potom prišla obrovská zrada.

Na svadbe svojho uja Edmura s Roslin Freyovou ich zradí Walder Frey a Roose Bolton, ktorých na to naviedol Robbov úhlavný nepriateľ Tywin Lannister. Keď sa v tieni spojenectva zabuchli veľké drevené dvere, všetci vedeli, čo sa stane. Nemali kam ujsť. Zabili všetkých vrátane Robba, jeho tehotnej manželky, Catelyn Stark. Skvostný, aj keď naozaj smutný, krvavý masaker.

5. Purpurová svadba

Tu sa síce až taký masaker nekonal, ale aj tak sa zapísal do seriálových dejín. Joffrey Baratheon sa stal na naozaj dlhú dobu snáď najviac nenávidenou postavou. Niet sa preto čo čudovať, že mnohí z nás čakali ako tento rozmaznaný, mladý a sadistický fracek umrie. Podviedla ho jeho čerstvá novomanželka Margaery Tyrrell, ktorá chcela svadbou získať trón... prostredníctvom jeho mladšieho a o dosť milšieho brata Tommena. Mimochodom, obaja boli potomkami incestnej lásky súrodencov - dvojčiat Jamieho a Cersei.Smrť jedom bola naozaj krutá a brutálna.

6. Smrť Jona Snowa

Neviem, či to bolo spoilerom, alebo čím... ale smrť Jona Snowa ma neprekvapila a ani neuchvátila, aj keď je to určite pamätný moment. Síce sme všetci vedeli, že nikdy nevieš, kto umrie, ale pri Snowovi mi niečo našepkávalo, že aj keď umrel rukou svojich priateľov z Nočnej hliadky, nie je všetkým dňom koniec. Diel síce skončil magickým momentom, kedy v snehu poslednýkrát vydýchol, no nie na dlho. Jona nakoniec priviedla k životu Červená paniMelisandra. Keďže ho smrť zbavila prísahy, Nočnú hliadku opustil.

7. Biely chodec zabitý Samom

Kľúčový moment, ktorý dal do ruky zbraň všetkým, ktorí sa chceli postaviť Bielym chodcom na čele s Nočným kráľom. Tretia séria bola v tomto zlomová, šlo o prvé zabitie Bieleho chodca vôbec. Postaral sa o to polepetko a najlepší kamarát Jona Snowa Sam, ktorý chcel ochrániť svoje dievča Gilly. Sam totiž počas služby na Stene objavil dýku z dračieho skla a jedným šmahom zabil Bieleho chodca. Bola to prvá a jediná slabina doposiaľ neporaziteľnej armády.

8. Cersei kráča nahá uličkou hanby a neskôr odpálila Baelorovo Septum

Cersei Lannister patrila k najchladnejším, najambicióznejším a najkrutejším postavám v seriáli. Cit v nej vedel vzbudiť len jej brat Jaime a jej deti. Napriek tomu sa po vývoji v seriáli musela skrotiť. Paradoxne si sama na seba ušila bič. Keď hľadala spojenectvo medzi fanatickým náboženským spolkom tzv. „vrabčákov“, ktorí prichádzajú do Západozemia po smrti Tywina Lannistera.Najvyšší vrabčák je starý, šedivý muž bez mena. Cersei mu tvrdila, že sa jej nepáči súčasná úroveň kresťanstva, no len ich chcela využiť pre svoj záujem.

Čo sa jej vypomstilo. Keď sa Lancel Lannister pridá k vrabčákom, svojmu šéfovi povie o jeho pomere so svojou tetou Cersei. Nakoniec prehltne svoju hrdosť a prizná sa k svojim zločinom, no nie ku všetkým. Nakoniec ju, zbavenú hrdosti a dlhých vlasov, pošle domov. Kráľovna matka sa však musí prejsť nahá pred všetkými obyvateľmi. Cersei sa však spamätala a jej hnev nepoznal hraníc. Zhromaždila všetkých vrabčákov vrátaneMargaeryTyrrell do veľkolepého Baelorovho Septa a vyhodila ho do vzduchu vlastnými utajovanými zásobami výbušnín.

9. Bitka bastardov

Bitka bastardov patrila k najočakávanejším dielom. Šlo o veľkolepý stret medzi armádami Ramsayho Boltona a Jona Snowa. Obaja bojovali o to, kto bude kráľom Zimohradu. Nakrúcala až 25 dní, pracoval na nej 600-členný štáb vrátane štyrochkamerových štábov, hralo v nej 500 komparzistov, bolo využitých 70 koní a stála údajne viac ako 10 miliónov dolárov. Ďalší skvost. Najmä keď sa pozeráte na porážku tyrana a sadistu, manžela Sansy Starkovej, ktorú bil a znásilňoval. Ramsayho nakoniec uväznili a navštívila ho Sansa spolu s jeho psami. Ramsay tvrdil, že ho nenapadnú, no zabudol, že ich schválne vyhladoval. Ďalšia brutálna smrť.

10. Kráľovprístavv plameňoch

Daenerys trošku tej šialenosti pochytila od svojho otca. Keď už stála pri hradbách Západozemia, lepšie povedané letela na svojom drakovi. Rozhodla sa pre niečo, od čoho ju mnohí odhovárali. Po porážkach sa rozhodla spáliť Kráľov prístav napriek tomu, že v ňom boli tisícky ľudí..., ktorých zas využila Cersei na to, aby zahrali Daenerys na city. Tá si však šla tvrdo za svojím a všetko spálila. Na margo drakov. Snáď každý let na drakovi by som vedela vypichnúť, v seriáli ich spravili naozaj dokonale a mohutne.

11. Smrť Daenerys Targaryen

Rovnako, ako by sme mohli popisovať všetky dračie „Drakarys“ scény, mohli by sme popisovať aj celú naozaj úchvátnú cestu silnej ženy, ktorá sa nebála ničoho, za svojím cieľom - Železným trónom, ktorý jej právom patril. Bohužiaľ, práve šialenstvo jej otca jej znemožnilo, aby vládla. Nakoniec ju zabila jej láska a jej budúci mocný partner Jon Snow. Nečakala som, že to bude on a že Daenerys zomrie, ale na konci už nebola to, čo predtým. No nakoniec, kto iný by ju mal zabiť? Práve preto je Jon vyhostenýdo Zimohradu. Uznávam, celé to bolo značne urýchlené, rovnako, ako celá ôsma séria, ale o kritike sme už čo to čítali.

12. Arya zabila Nočného kráľa

Na koniec... aby sme to zaklincovali, je tu smrť obávaného Nočného kráľa. Práve v momente, kedy proti nemu bojuje osudom skúšanýTheon Greyjoy, ho zozadu napadne maličké žieňa. Arya Stark. Dávno predtým jej totiž Červená pani ozrejmila, že je to jej osud a na záver jej to pripomenula.Hnedé oči, zelené oči, modré oči... Oči, ktoré zavrieš navždy. Musím uznať, že to bol jeden z vrcholov ôsmej série. Mnohí však rozmýšľali nad tým, ako stále ostražitý Nočný kráľ prepočuje zvuky bežiacich nôh v lese a nedá si pozor, že má dýku z dračieho kameňa.

Čo spomenieme na koniec?

V Hre o tróny bolo neskutočne veľa scén, ktoré sa zdajú byť dôležité či skvostné. Nie všetky sa však zmestili do zoznamu, preto si ešte na záver pospomínajme na tie, ktoré sa tam nedostali. Všetci sme s napätím sledovali bitku o Blackwater, preklínali sme otca Shireen, ktorý ju obetoval len kvôli čarám a predpovediam a rovnako sme boli prekvapený smrťou lorda Petyra „Malíčka“ Baelisha, ktorého takisto zabila Arya. Rovnako sme sa dozvedeli, prečo Hodor stále na všetko hovorí Hodor, čo mňa osobne až tak nevzrušilo.

Khal Drogo, veliteľ Dothrakov, nanútený manžel Daenerys, ku ktorému nemala vzťah a nakoniec sa z nich stali spojenci... strata jeho postavy ma mrzela. Ani pád veľkej „Steny“ nás nenechal chladnými, keď sme pozorovali ako jedinábariéra medzi istou smrťou a ľudstvom padá. Čo mi pripomína, že získanie jedného z drakov do armády Bielych chodcov bolo priam geniálne. Aj odhalenie skutočného pôvodu Jona Snowa stálo za to.

Konečne si po divoške našiel lásku, hneď dračiu kráľovnú Daenerys, a nakoniec príde na to, že je jej synovec. Ďalší mocný Targaryen - syn Lyanny Stark, Nedovej mladšej sestry a princa Rhaegara Targaryena. A na koniec za pripomenutie stojí aj smrť mocného Tywina Lannistera, ktorého zabil jeho syn Tyrion. Na záchode. V špine. Strelou z kuše do hrude.

Viac o téme: Hra o tróny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu