Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Francúzsky House of Cards: VIDEO Boj o prezidentské kreslo sa blíži! Desivá podoba s realitou

(Zdroj: Youtube)

Skutočnosť sa niekedy odvíja prekvapivejšie než fikcia, mohli si povedať ľudia, ktorí vo Francúzsku podrobne sledujú vývoj na politickej scéne, a zároveň sú fanúšikmi seriálu Baron Noir, ktorý o svete politiky rozpráva.

V médiách sa totiž objavili špekulácie, že francúzsky prezident Emmanuel Macronzvažuje rezignáciu, čo mnohým napriek kategorickému odmietaniu Elyzejského paláca pripomenulo zápletku populárneho seriálu o intrigujúcich politikoch, medzi ktorými náhle zažiari vedec, ktorý ich môže svojou popularitou ohroziť. Napísal o tom server Politico.

Francúzsky House od Cards

Seriál Baron Noir, ktorý možno prirovnať napríklad k americkému Domu z kariet (House of Cards) alebo dánskemu seriálu Vláda, sa začal vysielať v roku 2016 a tento rok mala na stanici Canal Plus premiéra už tretej série. Tentoraz sa dej točil okrem iného aj okolo toho, ako sa prezidentka Amélie Dorendeuová (AnnaMouglalis)pred blížiacimi sa voľbami vyrovnáva s rastúcou popularitou nečakaného rivala - profesora biológie Christophea Merciera. Ten svoju popularitu buduje aj prostredníctvom štvavých videí na internete a spochybňuje demokratickosť francúzskych inštitúcií.

Aj keď ide o čisto vymyslenú postavu, mnohí ho vidia ako paralelu súčasnej situácie, kedy sa prezident Macronmôže dočkať nečakane silnej konkurencie od osobností mimo tradičnej strany. „Prezident Macronsa obáva, že voliča z krajnej ľavice a krajnej pravice by mohol spojiť napríklad François Ruffin. Práve on je pre neho potenciálny Christophe Mercier,“citoval denník Le Monde jedného z Macronových poradcov, ktorý poukázal na rastúcu popularitu ľavicového poslanca, ktorého videá o sociálnej nerovnosti sa vo Francúzsku šíria virálne.

Vychádzame z politickej reality

„Baron Noir vychádza z politickej reality, to je naša surovina. Takže je normálne, že reálny vývoj sa občas stretne s tým vymysleným,“ domnieva sa jeden zo scenáristov seriálu Eric Benzekri. Postavu seriálového vedca Merciera totiž pripomína aj kontroverzný lekár Didier Raoult, ktorý sa počas pandémie koronavírusu dostal do širšieho povedomia svojou propagáciou antimalarika hydroxychlórochínu ako možného lieku na covid-19. Podobné črty s ním mali aj niektorí vodcovia protestného hnutia žltých viest.

Aj politickí komentátori pripúšťajú, že konkurenciou pre Macrona by mohla byť práve osobnosť typu seriálového biológa. Teda niekto, kto prekračuje stranícke mantinely, získa popularitu vďaka internetu a má podporu ľudí najmä z pracujúcej triedy mimo Paríž. Benzekri pripúšťa, že seriálovú zápletku s nebezpečným protisystémovým kandidátom autori čiastočne založili práve na vývoji z poslednej doby, kedy francúzskou politikou hýbali napríklad aj žlté vesty. „V súčasnej chvíli sú jedinými alternatívami k Macrona Le Penová a Mélenchon, ktorí nemajú väčšinu. My sme si užili dosť srandy, keď sme si predstavovali postavu, ktorá by elektorát týchto dvoch ľudí dokázala spojiť,“tvrdí Benzekri.

Viac o téme: House of CardsBaron Noir
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu