Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Film o Dubčekovi sa mení na seriál: 20-miliónový rozpočet, hlavnú postavu stvárni Rus

Alexander Dubček
Alexander Dubček (Zdroj: TASR/Zuzana Humpálová)

Filmový projekt s názvom Dubček - ľudská tvár s podtitulom Slobodu alebo smrť tvorcovia zmenili na desaťdielny televízny seriál. Scenár prvých piatich častí je už hotový. Práce na projekte by mali byť hotové do roku 2024. Informoval o tom slovenského producent filmu Andrej Antonio Leca.

Seriál by mal natočiť chorvátsky režisér Lordan Zafranović podľa scenára Karla Hlávku. "Na našich stretnutiach sme sa zhodli, že väčšina svetovej filmovej produkcie sa v súvislosti s pandémiou v roku 2020 zabrzdila a premiéry sa často posúvajú do on-line formy. Od vynálezu kinematografu sú asi prvýkrát kina v existenčným ohrození a nikto netuší, aká je ich budúcnosť,“ vysvetlil dôvod zmeny Leca.

Veľmi smutná správa! Zomrela legendárna Berta (†77) z Dva a pol chlapa

Rozpočtom približne 20 miliónov eur sa môže film o Dubčekovi zaradiť medzi najdrahšie diela slovenskej kinematografie. "Hlavný scenárista Hlávka v spolupráci so Zafranovičom pokračuje aj tento rok v náročnej práci na scenári a ja ako producent a autor projektu konám s potenciálnymi investormi, so sponzormi, štátnymi predstaviteľmi a zúčastňujem sa mnohých odborných stretnutí," uviedol Leca.

Príliš ambiciózny projekt

Tvorcovia pred časom neuspeli so žiadosťou o podporu z Audiovizuálneho fondu SR (AVF). Zamietnutie žiadosti o finančnú dotáciu AVF odôvodnil napríklad tým, že projekt je prehnane ambiciózny, chýba mu jasná téma a zasahuje príliš široké historické obdobie na to, aby mohol byť spracovaný v časovom rámci celovečerného filmu.

Hlavnú postavu pražskej jari 1968 Dubčeka by mal stvárniť ruský herec Oleg Menšikov, ktorého preslávila najmä spolupráca s režisérom Nikitou Michalkovom. Najvyššieho predstaviteľa Sovietskeho zväzu Leonida Brežneva by mal vo filme hrať francúzsky herec s ruským občianstvom Gérard Depardieu.

Oceňovaný režisér

Chorvátsky režisér juhoslovanského pôvodu Zafranović je predstaviteľom tzv. Čiernej vlny juhoslovanského filmu. Študoval na pražskej FAMU, kde v roku 1971 promoval ako absolvent réžie v triede Elmara Klosa. Najznámejším dielom Zafranovića je vojnová trilógia reflektujúca život v bývalej Juhoslávii za druhej svetovej vojny.

Žijúca legenda slávi 85 rokov, no vyzerá o 20 rokov mladšie: FOTO Páni, ešte väčšia kočka v mladosti

Jej prvý diel, Okupácia v 26 obrazoch, bol ocenený Veľkou Zlatou arénou na letnom filmovom festivale v Pule a ďalšími 22 cenami na svetových festivaloch. Príbeh rozprávajúcej osudy dvoch mladých mužov v okupovanom Dubrovníku sa dočkal aj dvoch voľných pokračovaní - Pád Talianska a Večerné zvony.

Československý politik slovenskej národnosti Dubček bol hlavnou osobnosťou pražskej jari 1968. Ako predseda Federálneho zhromaždenia však podpísal 22. augusta 1969 takzvaný "obuškový zákon", ktorý umožnil brutálnu perzekúciu demonštrantov po 21. auguste 1969. Film s názvom Dubček nakrútil predvlani režisér Ladislav Halama, titulnú úlohu v ňom stvárnil Adrian Jastraban.

Viac o téme: FilmSeriálSlovenskoAlexander Dubček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu