Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koruna žne úspechy, no Británia nesúhlasí: Netflix musí seriál jasne označiť! Ide o fikciu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Des Willie/Netflix)

Britský minister kultúry Oliver Dowden plánuje požiadať spoločnosť Netflix, aby vo svojom seriáli Koruna (The Crown) zreteľne uviedla informáciu, že ide o fikciu. Mladá generácia by sa inak podľa ministra mohla mylne domnievať, že príbeh britskej kráľovskej rodiny zobrazený v seriáli zodpovedá skutočnosti, napísali britské médiá.

"Je to pekne spracovaná fikcia, rovnako ako u iných televíznych produkcií by mal Netflix veľmi jasne na začiatku povedať, že to nie je viac než to," uviedol minister Dowden v rozhovore s denníkom Mail on Sunday.

Chladný a neverný Charles

Seriál Koruna doteraz zožal úspech u odbornej i širokej verejnosti, získal tri Zlaté glóbusy a desať cien Emmy. Podľa Netflixu ho videlo viac ako 70 miliónov domácností. Ústredným motívom štvrtej série, ktorá sa vysiela už dva týždne, je stretnutie a svadba princa Charlesa a princeznej Diany. Seriál následníka trónu zobrazuje ako chladného a neverného muža, píše agentúra AFP.

Emma Corrin ako princezná Diana a Josh O'Connor ako princ Charles. (Foto: SITA/AP/Ollie Upton/Netflix)
Zobraziť galériu (2)
Emma Corrin ako princezná Diana a Josh O'Connor ako princ Charles. (Foto: SITA/AP/Ollie Upton/Netflix)  (Zdroj: SITA/AP/Ollie Upton/Netflix)

Charlesov popis v seriáli uvádza na pravú mieru Penny Junor, ktorá nedávno napísala biografiu princa Charlesa. "Bol pravdepodobne občas trochu necitlivý, ale domnievam sa, že nikdy nebol arogantný alebo ľahostajný. Myslím, že sa naozaj snažil, aby jeho manželstvo fungovalo," uviedla Junorová podľa AFP.

Nepresná farba a zlá rybárska technika

Podobnú požiadavku na označenie fikcie nedávno vzniesol aj brat princeznej Diany, Charles Spencer. Kritiku zožala napríklad nepresná farba Dianiných šiat alebo zlá rybárska technika princa Charlesa, píše denník The Guardian. Internetová televízia Netflix podľa agentúry AFP aj britských médií odmietla situáciu komentovať. Pred rokom, pri uvedení tretej série rovnakého seriálu, sa proti jeho obsahu ohradil bývalý tlačový hovorca kráľovnej Alžbety II. Dickie Arbiter. Dej seriálu vtedy označil za "nevkusný a nepodložený", píše AFP.

Viac o téme: NetflixKoruna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu