Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pobúrenie a dokonca aj protesty: Dôvodom je známy taliansky seriál Komisár Montalbano

(Zdroj: Photo © Rai Fiction/Rai Trade)

Predstavitelia miest a kultúrneho života na Sicílii protestujú proti koncu úspešného televízneho seriálu Komisár Montalbano. Požadujú, aby producenti seriálu natočili aj posledný príbeh napísaný sicílskym spisovateľom Andreou Camillerim, ktorý detektívky s komisárom Montalbanom vytvoril. Záverečnú epizódu seriálu, ktorý slávil úspech aj v zahraničí, odvysiela talianska televízia RAI na začiatku marca, uviedla agentúra ANSA.

Protesty sú silné hlavne v provincii Ragusa, kde bola väčšina dielov natočená. "Je nemysliteľné a tiež veľmi neúctivé k pamiatke tak významného majstra, ktorým bol Andrea Camilleri, aby nebola natočená ďalšia a tentoraz už posledná epizóda tohto úspešného seriálu," uviedol Corrado Bonfanti, starosta mesta Noto, v ktorého okolí televízny seriál vznikal.

Záverečný príbeh s názvom Ricciardino napísal Camilleri v roku 2005, o desať rokov neskôr poviedku prepracoval a jej konečné znenie bolo vydané až posmrtne v roku 2020.

Camilleri opakovane vyslovil želanie, aby s jeho smrťou odišla aj postava známeho policajta. Sicílsky spisovateľ skonal v roku 2019 v Ríme vo veku 93 rokov. Kvôli problémom so zrakom sa tvorivé tempo tohto plodného autora, ktorý vydal desiatky poviedok a románov, v posledných rokoch života veľmi spomalilo.

Stvárnenie poslednej knižky však producenti vylučujú. "Televízny komisár Montalbano skončil, odišli všetky jeho kľúčové postavy," uviedol herec Peppino Mazzotta, ktorý v seriáli hrá Montalbanovho pobočníka. V roku 2019 totiž zomrel režisér Alberto Sironi, ktorý seriál točil od samého začiatku v roku 1999. Vlani potom zomrel ďalší významný člen natáčacieho štábu - filmový scénograf Luciano Ricceri.

Viac o téme: Komisár MontalbanoAndrea Camilleri
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu