Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Škandál moderátora: Princeznú Meghan označil za Pinocchia! Naštval ho aj kolega

Piers Morgan opustil živé vysielanie Zobraziť galériu (3)
Piers Morgan opustil živé vysielanie (Zdroj: repro foto Youtube ITV )

Známy moderátor britskej televízie ITV Piers Morgan končí v tíme relácie Good Morning Britain ( "Dobré ráno Británia") po tom, čo v pondelok nepriamo označil manželku princa Harryho za klamárku. Vojvodkyňu Meghan, ktorá sa v novom rozhovore sťažovala na rasistické tendencie médií aj kráľovského dvora, vraj neveril ani slovo. Jeho výroky sú podľa britského regulátora Ofcom predmetom desaťtisícov sťažností.

Moderátor Morgan patrí v posledných rokoch k najviditeľnejším postavám britskej mediálnej scény, napríklad jeho twitterový účet má cez sedem miliónov sledujúcich. Dlho pôsobil v bulvárnej tlači, jednou z tvárí Good Morning Britain (GMB) bol od roku 2015. Má na konte napríklad rozhovor s Donaldom Trumpom z roku 2018, ale aj celý rad kontroverzií a vyhrotených slovných prestreliek.

Prvá obeť mediálnej búrky

Teraz niektorí komentátori označujú 55-ročného novinára za prvú obeť mediálnej búrky okolo rozhovoru s Harrym a Meghan odvysielanom v noci na pondelok americkou televíziou CBS. Pár v ňom prišiel okrem iného s tvrdením, že nemenovaný člen kráľovskej rodiny pred narodením ich syna Archieho vyjadril obavu ohľadom toho, ako tmavá bude jeho pleť. Meghan tiež opisovala, že tlak najbližšieho okolia i médií ju dohnal k myšlienkam na samovraždu.

Piers Morgan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

"Za kým si šla? Čo ti povedali? Je mi ľúto, ale neverím ani slovu z toho, čo povedala. Neveril by som jej, keby mi čítala predpoveď počasia," reagoval v pondelok ráno Morgan v relácii GMB. V twitterovom príspevku neskôr Meghan označil za "princeznú Pinocchio". Vo vysielaní svoje slová čiastočne vzal späť, nasledoval však stret s kolegom Alexom Beresfordom, po ktorom Morgan priamo pri vysielaní opustil štúdio.

"Tak jo, mám toho dosť, sorry," povedal na odchode z miestnosti po tom, čo mu Beresford začal vyčítať, že Meghan neustále očierňuje. Morgan sa za chvíľu do štúdia vrátil, podľa následného vyhlásenia ITV sa ale po interných diskusiách rozhodol, že je načase, aby GMB opustil úplne. "ITV toto rozhodnutie prijala a nemá k tomu čo dodať," uzatvára televízia svoje stručné vyhlásenie.

Kritika a sťažnosti na moderátora

Úrad Ofcom už predtým oznámil, že začal vyšetrovanie pondelňajších Morganových výrokov po tom, čo na nich dostal cez 41.000 sťažností. Moderátorov prístup k výpovedi vojvodkyne o psychických problémoch kritizovala aj charitatívna organizácie Mind, ktorá sa venuje duševnému zdraviu. "Je kľúčové, aby sme k ľuďom pristupovali dôstojne, s rešpektom a empatiou, keď dajú najavo, že potrebujú podporu, alebo keď sa podelí o skúsenosti so zlým duševným zdravím," uviedla.

Generálna riaditeľka ITV Carolyn McCallová vo vyhlásení uisťovala, že jej spoločnosť je "úplne oddaná" podpore mentálneho zdravia. Sama vraj vojvodkyni zo Sussexu verí.

Piers Morgan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

Viac o téme: Piers MorganITVGood Morning Britain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu