Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

HBO uvedie dokument o OBAMOVI: Príbeh chlapca, ktorý sa dostal do čela svetovej veľmoci!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: HBO)

Trojdielna dokumentárna miniséria "Obama: Dokonalejšia únia" ktorá bude mať premiéru 4. augusta na HBO GO, kde budú uvedené všetky tri časti naraz. Dokument sleduje osobnú a politickú cestu prezidenta Baracka Obamu v čase, keď sa Spojené štáty americké snažili vyrovnať so svojou rasovou minulosťou.

Príbeh sa začína detstvom

Tento dokumentárny film, v ktorom sa prelínajú rozhovory s kolegami, priateľmi a kritikmi, prezidentove prejavy a rozhovory v médiách, začína sa Obamovým detstvom a ukazuje nám pohľad na svet z perspektívy chlapca, ktorého biela matka pochádza z Kansasu a otec z Afriky. Zachytáva vplyv celej generácie černošských lídrov na jeho duševný vývoj a nádeje na vytvorenie otvorenejšej Ameriky. Dokument "Obama: Dokonalejšia únia" sa prostredníctvom príbehu jedného muža, ktorý je neodmysliteľne spätý s históriou svojej krajiny, zamýšľa nad minulou i súčasnou národnou identitou USA.

Tento trojdielny dokument bude uvedený na HBO GO a ďalej bude k dispozícii prostredníctvom streamovacej služby HBO Max. Réžie sa ujal držiteľ prestížnej ceny Emmy Peter Kunhardt. Dokument berie do úvahy udalosti posledných štyroch rokov a vytvára ucelený obraz Ameriky počas vlády prvého černošského prezidenta. Obamove prezidentovanie bolo v americkej histórii jedinečné. Tento významný krok vpred však tiež zdôraznil pretrvávajúcu potrebu riešiť hlboko zakorenené problémy týkajúce sa rasových otázok, rasovej spravodlivosti a americkej histórie.

HBO uvedie dokument o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Charles Rex Arbogast)

Tento dokumentárny film prináša kontext, postrehy a kritické hodnotenie širokej škály osobností, ako je spisovateľ Jelani Cobb, člen Snemovne reprezentantov John Lewis, politický konzultant David Axelrod, reverend Alvin Love, spisovateľ Michael Eric Dyson, novinárka Laura Washington, reverend Jeremiah Wright, novinárka Michele Norris, redaktor časopisu New Yorker David Remnick, reverend Al Sharpton, profesor Cornel West, politik Jesse Jackson, spisovateľ Ta-Nehisi Coates advokátka asociácie NAACP Sherrilyn Ifill, politická poradkyňa Valeria Jarrett, profesor Henry Louis Gates Jr, herec Keegan-Michael Key, bývalá vládna predstaviteľka Shirley Sherrod, novinár David Maraniss, profesor Ken Mack, autor prejavov Jon Favreau, poradca Broderick Johnson a člen Snemovne reprezentantov Bobby Rush.

HBO zverejní tri časti naraz

Prvá časť dokumentu sa obzerá za Obamovou výchovou matkou samoživiteľkou z Kansasu a belošskými starými rodičmi, jeho školskou dochádzkou na Havaji a jeho vzdelaním na Kolumbijskej univerzite a Harvardskej právnickej fakulte. V rozhovoroch sa Obama zamýšľa nad tým, aký vplyv na neho mal fakt, že nevyrastal so svojim africkým otcom, aké to bolo dospievať ako človek zmiešaného etnického pôvodu a ako sa vyvíjal jeho vzťah s afroamerickou komunitou v Chicagu, kde ako organizátor spoločenského života miestnej komunity spolupracoval s černošskými cirkvami.

Druhá časť nás prevedie Obamovou prezidentskou kampaňou až po jeho zvolenie do Bieleho domu v novembri 2008 a zároveň predstaví prekážky a úspechy na jeho ceste do prezidentského úradu. V marci 2008 v dôsledku neustáleho tlaku, aby sa rasovo vymedzil, a frustrácie nad tým, čo považoval za odvádzanie pozornosti od iných dôležitých otázok, Obama predniesol svoj prejav na tému rasizmu, v ktorom odhodlane obhajoval americkú ústavu a vyzýval k tomu, aby Amerika v záujme prosperity a jednoty hľadela za hranice "rasového patu".
 
Tretia časť zachytáva život prezidenta Obamu v Bielom dome a obrovské prekážky, ktorým čelil pri snahe presadiť legislatívu v silne rozdelenom Kongrese. Nakoniec sa mu podarilo schváliť zákon o dostupnej zdravotnej starostlivosti, ale priepasť medzi dvoma hlavnými stranami vo Washingtone sa neustále prehlbovala. V čase, keď si americký ľud začal viac uvedomovať prípady policajnej brutality voči Afroameričanom, kedy prebiehali vášnivé stranícke boje za práva na držanie zbrane, bol Obama a jeho administratíva kritizovaní za to, že sa dostatočne nevenujú rasovým otázkam, a preto sa prezident zameral na politiku rasovej spravodlivosti a posilnenie postavenia menšín.

Viac o téme: DokumentHBOBarack Obama
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu