Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Amazon už nebude natáčať Pána prsteňov na Novom Zélande: Presunú sa do TEJTO krajiny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ČSFD)

Natáčanie ďalších radov televízneho seriálu Pán prsteňov sa presunie z Nového Zélandu do Británie, oznámila produkčná spoločnosť Amazon Studios. Fiktívna Stredozem, kde sa dej príbehu odohráva, sa tak prvýkrát ocitne mimo Nový Zéland, ktorý zmenou lokácie natáčania príde o značné zisky od filmárov, uviedla stanica BBC.

Kým Nový Zéland je rozladený, Británia jasá. "Prechod z Nového Zélandu do Británie je v súlade so stratégiou štúdia rozšíriť svoju pôsobnosť a investovať do štúdií po celej Británii; niekoľko hlavných seriálov a filmov Amazon Studios sa už presťahovalo do Británie," uviedlo vedenie spoločnosti, citované agentúrou Reuters.

Sklamanie nad presunom produkcie neskrýva novozélandská vláda, ktorá sa o ňom údajne dozvedela až vo štvrtok. Miestne hory, pastviny a lesy sa preslávili aj vďaka dvom filmovým trilogiám Petra Jacksona Hobit a Pán prsteňov a do krajiny prilákali významné počty turistov. Príjem zaisťovala aj samotná filmová produkcia. Amazon za natočenie prvého radu seriálu, ktorý by mal mať celkom päť radov, utratil na Novom Zélande 465 miliónov dolárov. Firma sa rozhodla, že postprodukciu prvej rady ešte dokončí na Novom Zélande, práce na nej by mali skončiť v júni budúceho roka.

Na obrazovky by sa prvé diely mali dostať v septembri 2022. Výroba seriálu v Británii bude od začiatku budúceho roka prebiehať súbežne s dokončovaním prvej novozélandskej série, píše Reuters. V Británii sa budú točiť aj ďalšie tri rady z celkom piatich plánovaných. Vedenie Amazon Studios poďakovalo "novozélandskej vláde aj ľuďom za ich srdečné prijatie a zapálenie pre seriál Pán prsteňov" a ocenilo, že štúdio mohlo "začať túto epickú cestu" práve tu, píše BBC. "Po celej Británii vzniknú tisíce vysoko kvalifikovaných pracovných miest podporovaných televíznym seriálom Pán prsteňov, je to veľmi vzrušujúca správa," uviedol podľa BBC britský minister kultúry Oliver Dowden.

Viac o téme: Pán prsteňovAmazonNatáčanieNový Zéland
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu