Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chceli ho otráviť, no nevzdal sa: Líder ruskej opozície odhalil ŠOKUJÚCE plány! HBO uvedie unikátny dokument

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: HBO)

HBO uvedie unikátny dokumentárny thriller NAVALNYJ, ktorý sledoval udalosti okolo najslávnejšieho opozičného lídra v Rusku. V réžii Daniela Rohera očami neviditeľného pozorovateľa môžete život bojovníka s korupciou Alexeja Navaľného, ktorý prežil pokus o atentát.

Navaľnyj v auguste 2020 prežil pokus o atentát, kedy bol otrávený nervovo paralytickou látkou. Počas niekoľkomesačnej rekonvalescencie Navalnyj odhalil šokujúce skutočnosti o plánoch na jeho likvidáciu a rozhodol sa vrátiť domov.

Chceli ho otráviť, no
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HBO)

Po návrate do Ruska ho okamžite zatkli

Aj keď tým bola ohrozená jeho osobná bezpečnosť, Navaľnyj sa 17. januára 2021 rozhodol vrátiť do Ruska, kde bol zatknutý okamžite po tom, čo s ním lietadlo v Moskve pristálo. 17. januára 2022 uplynul rok od okamihu, keď bol Navalnyj uväznený za to, že opustil Rusko, čím podľa tamojších úradov porušil podmienku uloženú súdom.

Dokument NAVALNYJ, ktorý sa nakrúcal v priebehu popísaných udalostí, vznikol v produkcii Odessy Rae z Raefilm Studios, Diane Beckera z Fishbowl Films, Melanie Miller a Shanea Borisa zo štúdia Cottage M. Producentmi sú Amy Entelis a Courtney Sexton zo spoločnosti CNN Films spolu s Máriou Pevchikh.

Strhujúci príbeh

V Severnej Amerike bude film vysielať televízna stanica CNN. Práva na streamovanie sú vo vlastníctve HBO Max a CNN+. Ďalšie distribučné práva k dokumentu sú aj naďalej k dispozícii. "Sme radi, že máme možnosť predstaviť svetu Alexejov strhujúci príbeh," povedala Courtney Sexton, viceprezidentka spoločnosti CNN Films.

Chceli ho otráviť, no
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HBO)

"Vďaka neopakovateľnej príležitosti byť s Alexejom v priamom kontakte pre nás Daniel so svojim tímom vytvoril majstrovský, surový, dych vyrážajúci thriller," uviedla. Daniel Roher, režisér filmu Once Were Brothers, ktorý sa premietal na otváracom večeri Medzinárodného filmového festivalu v Toronte v roku 2019, opísal svoju prácu na projekte. 

Jedinečná príležitosť

"Bola to jedinečná životná skúsenosť, keď sa nám doslova pred očami odohrávali dejiny. Som spoločnostiam CNN Films a HBO Max veľmi vďačný za ich neochvejnú podporu a odhodlanie sprostredkovať divákom neuveriteľný príbeh jedného muža a jeho boja proti autoritárskemu režimu," uviedol režisér. 

Daniel Roher
Zobraziť galériu (8)
Daniel Roher  (Zdroj: HBO)

Navaľného sa pokúsili otráviť

V auguste 2020 došlo k núdzovému pristátiu dopravného lietadla na linke Sibír - Moskva. Jeden
z cestujúcich, ruský opozičný líder Alexej Navalnyj, bol v kritickom stave. Po prevoze do miestnej sibírskej nemocnice a bol evakuovaný do Berlína, kde nemecké orgány následne zistili, že bol otrávený novičokom, nervovo paralytickou látkou, ktorá je spájaná aj s ďalšími útokmi na ruských disidentov.

Chceli ho otráviť, no
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HBO)

Navaľnyj a jeho tím sa o pokuse o atentát dozvedeli z dát platformy pre investigatívnu žurnalistiku Bellingcat, ktorá spolu s ďalšími medzinárodnými spravodajskými médiami, CNN nevynímajúc, odhalila zásadné informácie o tomto zločinnom sprisahaní a nitkách, ktoré vedú až do Kremľa.

Chceli ho otráviť, no
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HBO)

Prezident Vladimír Putin akúkoľvek účasť na útoku poprel a obratom obvinil médiá, ktoré o vyšetrovaní informovali, z „informačnej vojny“ podporovanej zahraničnými tajnými službami. Vo filme Navalnyj režisér Daniel Roher predstavuje odvážneho a kontroverzného prezidentského kandidáta, ktorý prináša obete, aby vo svojej rodnej krajine dosiahol potrebné zmeny.

Chceli ho otráviť, no
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HBO)

Práva na dokument NAVALNYJ vyjednala v mene CNN Films a CNN+ Stacey Wolf, viceprezidentka pre obchodné záležitosti spoločnosti CNN Worldwide. Práva na streamovanie a na vysielanie tohto filmu sú vo vlastníctve HBO Max, CNN+ a CNN Films. Premiéra dokumentu na HBO Max bude 26. mája.

Chceli ho otráviť, no
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HBO)

Viac o téme: DokumentHBOAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu