Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zoznámte sa: Uwe Boll, najhorší režisér všetkých čias

Uwe Boll Zobraziť galériu (3)
Uwe Boll (Zdroj: gallery.bollfans.com)

Niekto alebo niečo, čo je extrémne zlé, bez talentu alebo hlúpe. Na internete môžete pri trochu pátrania natrafiť aj na takúto charakteristiku filmára Uweho Bolla. Nemeckého režiséra filmová obec vôbec nešetrí a prirovnáva ho k modernému Edovi Woodovi.

Rodák zWermelskirchenu, ktorý bude v júni oslavovať päťdesiatku, začal filmy nakrúcať v deväťdesiatych rokoch, avšak pozornosť upútal až v minulom desaťročí. Známy je najmä fanúšikom videohier, pretože prevádzal obľúbené počítačové hry na strieborné plátna. Na tom by nebolo nič zlé, pokiaľ by výsledné diela neboli strhané ako kritikmi, tak aj divákmi. Konzumentom sa nepáčilo množstvo vecí - od divokej réžie, žánrových klišé, nevtipných hlášok, absurdných dialógovaž po technické a logické lapsusy. Pritom všetko to začalo tak nenápadne v roku 2003.

Dom mŕtvych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gallery.bollfans.com)

Už aj predtým mal Boll na konte nejaké tie filmy, ale vtedy sivzal na paškál hru House of The Dead (Dom mŕtvych), v ktorej sa partia vysokoškolákov ocitne na opustenom ostrove, kde sa má konať veľká technopárty. Namiesto zábavy a alkoholu ich tam ale čakajú iba krvilační zombie. Film na motívy strieľačky ešte zo starých arkád na seba ledva zarobil a už vtedy sa tak nejak tušilo, že Boll má špeciálny talent. Na zlé veci. O dva roky priviedol na svet ďalší horor Alone in The Dark (Sám v temnote) a zároveň aj upírsku akciu Bloodrayne (Smäd upírov), do ktorej sa mu podarilo dosť aj známe mená ako Kristannu Loken (Terminátor 3), Bena Kingsleyho (Gándhí) či Michelle Rodriguez (séria Rýchlo a zbesilo). To, že filmy pohoreli ako kriticky, tak divácky, vám asi nemusíme pripomínať.


Mohlo by vás zaujať:Najhoršie snímky roka: Týmito filmami sa hviezdy chváliť nebudú


Za mimoriadne plodný môžeme považovať rok 2007, pretožeBoll vypustil až štyri horúce novinky. Okrem nízkrozpočtoviek Seed a BloodRayne 2 to boli ďalšie dva ambiciózne projekty. Oba však, ako to u Uweho už začalo byť zvykom, pohoreli. Fantasy podľa RPG titulu Dungeon Siege s názvom In The Name of King (V mene kráľa) malo rozpočet 60 miliónov dolárov a herecké esá ako Jason Statham (Kuriér), John Rhys-Davies (Pán prsteňov) alebo Ron Pearlman (Hellboy) a aj napriek tomu mu to nevyšlo, hoci hodnotenia neboli až tak katastrofálne. Pri predchádzajúcich snímkach sa pohybovali v okolí 2 bodov z 10, tentokrát sa šplhali k 4 až 5. Ani bláznivá akčná komédia sa úspech chváliť nemohla, hoci istý posun v zábavnosti k smerom priemeru tam badať bolo.

Uwe Boll
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gallery.bollfans.com)

Zdalo sa, že Boll má nakročené do spoločnosti slušných B-čkových režisérov. Nasledovala ďalšia snímka na motívy videohry, tentokrát podpriemernýFar Cry s Tilom Schweigerom, potom ale prišiel podľa mnohých najlepších kúsok Bollovej kariéry. Film Tunnel Rats (Tunelové krysy) z prostredia vietnamskej vojny si napríklad na csfd.cz dodnes drží hodnotenie 60%. V relatívne priemerných filmoch pokračoval Uwe aj naďalej, a to snímkami ako Stoic, Darfur, Rampage či životopisnou drámou o boxerovi MaxoviSchmellingovi,


Mohlo by vás zaujať:Najhoršie herecké výkony: Aj hviezdy to vedia pokaziť


Potom však prišli ďalšie sklamania. Najskôr sa nepodaril akčný horor Final Storm o blížiacej sa apokalypse, aby následne Boll pokazil aj pokračovania V mene kráľa a BloodRayne. Vrcholom nevkusu ale pravdepodobne nastal v snímke Blubberella, ktorá rozprávala príbeh o rovnomernej hrdinke dhampírke. Jej koníčkom totiž bolo prechádzanie sa po pláži a zabíjanie nacistov v chaoticky nakrútenej komédii plnej triviálnych dialógov.Čo si potom pomyslieť o hranom dokumente Auschwitz s priemerným hodnotením 3,3 na populárnom webe imdb.com? Svoju povesť si tak Boll už ťažko zachráni obstojnými snímkami ako Assault on Wall Street alebo V mene kráľa 3.

Zaujímavosti:

  • Uwe začínal ako filmový kritik pre lokálnu rozhlasovú stanicu na konci osemdesiatych rokov.
  • Boll je citlivý na kritiku. V roku 2006 vyzval svojich piatich najväčších kritikov, aby sa s ním popasovali v boxerskom ringu v zápase na 10 kôl. Všetky duely boli zaznamenané v dokumente "Raging Boll" (Zúriaci Boll ako analógia na film Martina Scorsese "Raging Bull"), pričom Boll uspel v každom z nich.
  • Medzi jeho najobľúbenejšie snímky patrí Citizen Kane (1941), Taxi Driver (1976), Apocalypse Now (1979), Sin City (2005) aleboDjango Unchained (2012).
  • Okrem už nakrútených videoherných adaptácií mal záujem o značky ako Fallout, Castlevania, Half-Life či už spomínaný Warcraft.

  • Chcel sfilmovať megaúspešnú hernú sériu Warcraft od spoločnosti Blizzard. Jeho želania však nebolo vypočuté, keď mu zástupcovia firmy odpovedlai, že práva mu nepredajú, pretože hra je úspešná.
  • Nie všetko, čo ale Boll chytil do rúk, bol odpad. V roku 2004 režíroval klip metalovej kapely Nightwish pre pieseň Wish I Had An Angel (Prial by som si mať anjela), ktorý je medzi fanúšikmi obľúbený.
  • Je priateľom herca Dominica Purcella, známeho zo seriálu Prison Break. Obsadil ho do dvoch svojich filmov spred dvoch rokov- Assault on Wall Street a Suddenly.
  • Vo filme Postal (2007) si Boll vystrelil sám zo seba. Tvrdí totiž, že jeho tvorba je financovaná z tajných nacistických fondov.
Viac o téme: Uwe Boll
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu