Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kuriózna vojna selfie fotkám z červeného koberca: Na festivale v Cannes ich nechcú vidieť

Selfie v Cannes
Selfie v Cannes (Zdroj: vogue.co.uk)

Hviezdy filmového plátna by si mali počas svojej návštevy tohtoročného festivalu v Cannes dvakrát rozmyslieť, kým si začnú na červenom koberci cestou do premietacej sály robiť autoportréty – takzvané selfies. Šéf festivalu Theirry Frémaux totiž vyhlásil tejto móde vojnu. Vyhlásil, že fotiť samého seba je „smiešne a groteskné“ a že celebrity týmto zvykom čím ďalej viac zdržujú.

„Nechceme to zakazovať, ale je to skutočne záležitosť časového harmonogramu. Máme určité množstvo času na to, aby sa ľudia dostali cez červený koberec, a skutočne dosť zdržuje, keď si niekto každé dva metre robí fotky samého seba,“ vyhlásil šéf festivalu pri prezentácii účastníkov súťažnej sekcii. „Okrem toho sme toho názoru, že takáto prax je nesmierne smiešna a groteskná,“ dodal.


Oscarové NAJ momenty: Vyzlečený moderátor, Lady Gaga v mäsiarskych rukaviciach a ďalšie pikošky!


Tomu, že to usporiadatelia slávneho festivalu svojnou proti selfies myslia vážne, napovedajú aj slová prezidenta tejto akcie, Pierra Lescureho. „Prenosy z červeného koberca obehnú celý svet a dívate sa na ľudí, ktorým to veľmi pristane – a úprimne, na selfie vypadá každý ako hlupák.“

Fotografovanie autoportrétov sa po rozmachu smartfónov a sociálnych sietí lavínovite rozšírilo po celom svete a reagovať na to už muselo niekoľko inštitúcií. Niektoré múzeá a galérie, vrátane britskej Národnej galérie či newyorského Múzea moderného umenia, zakázali svojim návštevníkom používanie držiakov (takzvaných „selfie stick“) pre pohodlnejšie fotografovanie snímkou. Minulý rok zase Brazília zakázala fotografovanie selfies za plentou počas volieb.


Top trapasy Oscarov: Vášnivý bozk s bratom, záchvat revu, aj padajúca kráľovná!


Čím ďalej, tým častejšie sa fotografujú iúčastníci festivalov či odovzdávaní filmových a hudobných cien. Jednou z najslávnejších selfie sa vlani stala fotografia moderátorky filmových Oscarov Ellen DeGeneres, ktorá sa vyfotila obklopená filmovými hviezdami, vrátane Brada Pitta, Angeliny Jolie, Meryl Streep, Julie Roberts a Kevina Spaceyho.

Viac o téme: Ellen DeGeneresFestival CannesSelfie fotografie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu