Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Anjel alebo diabol: 7 vecí, ktoré ste o Jackiem Chanovi nevedeli

Jackie Chan Zobraziť galériu (7)
Jackie Chan (Zdroj: SITA)

Pri jeho filmoch sa ľudia väčšinou smejú alebo si užívajú akčné scény a kaskaderské scény. Na filmovom plátne pôsobí už viac ako štyridsať rokov a za tú dobu sa stal obľúbencom miliónov fanúšikov.

Hongkongský herecJackie Chan je teda na západe populárny, za čo môžu aj kvalitné herecké výkony a celkový príspevok do kinematografie. Tovšak kontrastuje s tým, ako ho vníma množstvo jeho krajanov. Umelec sa totiž správa kontroverzne a demokraticky zmýšľajúcich Číňanov dokáže nahnevať napríklad svojimi politickými názormi či pochybnou morálkou. Ideálny vzťah so svojim otcom, ktorý na plátne vyzerá ako najväčší dobrák, nemá ani jeho synJaycee Chan. Prečítajte si s nami zaujímavosti, ktoré ste o Jackiem Chanovi možno netušili.


Mohlo by vás zaujať:Energický Jackie Chan: Od kaskadéra až po hviezdnu akčných filmov!


Podvádzal manželku

Jackie vždy dbal na imidž rodinne založeného človeka a vzorného otca, preto boli čínske média šokované, keď sa v roku 1999 prevalila jeho aféra sElaine Ng Yi-Lei.BývalávíťazkaMiss Asia navyše v januári toho istého roku porodila dcérku, o ktorej sa špekulovalo, že jej otcom by mohol byť Chan."Urobil som niečo zlé, a to len preto, že som bol hravý," takto vysvetľoval svoje zlyhanie samotný herec a dodal, že ak je dieťa naozaj jeho, príjme zodpovednosť. Chan bol svojej žene, bývalej herečkeLin Feng-jiao, udajneneverný mnohokrát, a to dokonca aj počas jej tehotenstva. Jeho posteľou mali prejsť desiatky žien a nezriedka bol videný, ako priamo z nočných klubov odvádza mladé hviezdičky do hostelov.

Elaine Ng Yi-Lei
Zobraziť galériu (7)
Elaine Ng Yi-Lei  (Zdroj: scmp.com)


Mohlo by vás zaujať:Nevera v Hollywoode: Celebrity, ktorým partneri nasadili parohy


Má rád prírodné katastrofy

Pri príležitosti prezentovania svojho nového čínskeho filmu Zodiac Chan pred dvomi rokmi vypustil do sveta aj jedno naozaj nešťastné vyjadrenie. Počas americkej časti turné povedal, že niekedy je rád, keďnejakú krajinu postihne prírodná katastrofa. "Po takejto veľkej katastrofe, ako napríklad zemetrasení alebo cunami, vidíte, ako sa celý svet usiluje pomôcť, pričom dovtedy politici sedelina zadku a nič nerobili.Vtedy som šťastný." Rozumieme, čo chcel majster bojových umení pravdepodobnepovedať, avšak jedným dychom musíme doplniť, že sa to rozhodne dalo citlivejšie.

Mladý Jackie Chan
Zobraziť galériu (7)


Mohlo by vás zaujať:Chystá sa prelomový film: Lákadlom legendárny Jackie Chan


Podporuje čínsku komunistickú stranu

Presne tak. Jackie Chan sa ako verejne známa persóna kpolitickým záležitostiam vyjadruje vo frekventovanej mierea často svojich fanúšikov nepríjemne prekvapuje. "Začínam si myslieť, že my, Číňania, potrebujeme byť kontrolovaní," prezentoval svoj názor v asi najznámejšom výrokuo demokracii v jednej z najľudnatejších krajín svetaa následnepridal: "S prílišnou slobodou bude aj u nás panovať ´bordel´ tak ako na Taiwane alebo v Hongkongu." Nuž, Jackie sa potom ani veľmi nemôže čudovať, akv Hongkongu, mimochodom jeho rodisku, radšej protestujúci privítajú amerického whistleblowera Edwarda Snowdena než Chana samotného.

Jackie Chan pri preberaní certifikátu za spoluúčasť na tvorbe piesne pre kandidatúru Pekingu na usporiadanie ZOH 2022
Zobraziť galériu (7)
Jackie Chan pri preberaní certifikátu za spoluúčasť na tvorbe piesne pre kandidatúru Pekingu na usporiadanie ZOH 2022  (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujať:Dračí život Brucea Leeho: Toto ste o ňom nevedeli


Problematický vzťah so synom

Pre upresnenie,Jackieho syn Jaycee Chan rozhodne nie je žiaden anjelik. 33-ročný herec bol už vlani odsúdený za konzumáciu a držanie marihuany na šesť mesiacov väzenia a pokutu2000 jüanov (296 eur), čo mu zavrelo dvere do niekoľkých filmových spoločností. Jackie však bol voči nemu mimoriadne prísny už v detstve, o čom svedčia aj niektoré historky. Jaycee si nemohol nechať dlhé vlasy, otec sa o ňom často vyjadroval ako o lenivcovi, hneval sa za úplné maličkosti ako napríklad zlé usporiadanie topánok, a pracoval tak tvrdo, že mu na rodinu jednoducho nezostával čas. Sám Jackie tvrdí, že jediný raz, keď išiel vyzdvihnúť syna po vyučovaní, si pomýlil školy. Nedávno navyše vyhlásil, že Jayceeho vyškrtol zo závetu, pretože podľa neho by si mal vedieť na seba zarobiť sám. Vzťah medzi otcom a synom je momentálne na bode mrazu, o čom svedčí aj fakt, že Jaycee už Jackieho nekontaktuje ani telefonicky.

Jaycee Chan
Zobraziť galériu (7)
Jaycee Chan  (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujať:Problematický syn Jackieho Chana: Drogový škandál ohrozil jeho kariéru, chce druhú šancu


Útočí na krajinu, ktorá mu dala mnoho

Jackie sa taktiež neštíti chŕliť oheň a síru na Spojené štáty, vďaka ktorým sa stal celosvetovo známym. Podľa vyjadreníz populárnej čínskej talkšou z konca roka 2012sú USA "najskorumpovanejším štátom na celom svete", pričom pokračoval a svojho "chlebodarcu" označil za pôvodcu ekonomických problémov celého sveta, k čomu pridal aj niekoľko nacionalistických výrokov. Podarilo sa mu tak vyvolať pobúrené reakcie Američanov, ktorí mu mohutne odkazovali, že na jeho filmy už nepôjdu. Sme preto zvedaví, ako sa bude jeho ďalším hollywoodskym snímkam, a to napríklad špekulovanému pokračovaniu mimoriadne obľúbenej série komédií Šanghajskí rytieri a Vtedy na východe.


Mohlo by vás zaujať:Filmová kung-fu legenda slávi 60-ku: Robotník Jackie rád menil scenáre!


Kritizuje svoje rodisko

Očierňovanie Hongkongu, kde sa pred 61 rokmi narodil, sme už načrtli. Spomínaný výrok súvisel aj s množstvom protestov, ktorých v meste prebieha vďaka vyššej úrovni sloboda slova oveľa viac ako v zvyšných oblastiach Číny. "Z Hongkongu sa stalo mesto protestov," tvrdí Chan a dopĺňa: "Ľudia nadávajú čínskym lídrom alebo iným veciam, ktoré majú (lídri) radi, a protestujú proti všetkému." Ironicky, internetom stále koluje fotografia, na ktorej v roku 1999 proti pirátstvu demonštroval práve Chan.

Západ slnka v Hongkongu
Zobraziť galériu (7)
Západ slnka v Hongkongu  (Zdroj: thinkstockphotos.com)


Mohlo by vás zaujať:Tragédia, ktorá všetko zmenila: Brandon Lee by oslavoval päťdesiatku


Smog v Pekingu? Jackie vidí iba modrú oblohu

Výsmech si herecká hviezda vyslúžila aj ďalším vyjadrením, ktorý v dnešnej dobe, keď overenie faktu na internete trvá pár momentov,vyznieva absurdne. "Túto fotku som urobil ja. Kto tvrdí, že Peking nemá modrú oblohu? Také modré nebo, zelené polia," napísal Chan na čínskom mikroblogovacom serveri Weibo k jednej zo svojich pridaných fotografií. K problematike smogu, ktorá metropolu v posledných rokoch neuveriteľne trápi (podľa informácií z januára je hladina smogu v ovzduší 20-krát väčšia, ako povoľuje Svetová zdravotnícka organizácia - konkrétne ide o 568 mikrogramov na meter kubický, pričom WHO udáva ako limit 25 mikrogramov na meter kubický), sa ani nevyjadril. Jeho príspevok vyvolal zmiešanú odozvu, pretože podľa mnohých Číňanov zapadá do jeho imidžu "neoficiálneho hovorcu" Pekingu.

V Pekingu nezriedka panuje takáto situácia
Zobraziť galériu (7)
V Pekingu nezriedka panuje takáto situácia  (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujať:Alarmujúce VIDEO za pár dní videlo sto miliónov ľudí: Donúti vás zamyslieť sa nad ľudstvom!


Viac o téme: Jackie Chan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu